05-05-2017 – Een paar jaar van de kalender maar nu weer terug in het nieuwe Open Nederlands Rally Kampioenschap! Voor veel Nederlanders is de ADAC Rallye Sulinger Land dan ook één van de jaarlijkse tripjes naar het buitenland. Samen met de East Belgian Rally vormen zij dan ook de twee buitenlandse wedstrijden op de kalender van het ONRK.

Toch viel het enigszins tegen als we kijken naar het Nederlandse deelnemersveld, aangezien slechts 12 Nederlandse teams aan de start verschijnen in Sulingen dit jaar. In de strijd om de eindzege van het ONRK is er daarbij eigenlijk maar één grote favoriet. Hermen Kobus en Erik de Wild wonnen namelijk eerder dit jaar al de Zuiderzee Rally en deden daarmee goede zaken voor dit kampioenschap. In Sulingen lijken zij vrij spel te hebben. Grootste rivaal Bob de Jong laat zo bijvoorbeeld deze wedstrijd links liggen, en ook Christian Riedemann, die met zijn deelname aan de Benelux Rally Trophy het ook wel eens erg ver zou kunnen gaan schoppen in het ONRK, kon niet aan de start verschijnen na een crash tijdens een andere wedstrijd van het Duitse Rallykampioenschap enkele weken terug. Wel aan de start staat Joachim Grahn, een andere buitenlandse coureur die met de Benelux Rally Trophy ook het grootste deel van het ONRK zal afwerken, met de Ford Fiesta R5.

Maar over het algemeen zullen de Nederlanders de concurrentie dus bij de Oosterburen moeten zoeken, Voor Hermen Kobus zijn er dan ook zeker een mooi aantal concurrenten in de R5-categorie. Zonet werd daar de Zweedse Joachim Grahn al even genoemd, maar verder staan er ook grotere namen aan de start waaronder Philipp Knof (Peugeot 208 T16), de plaatsvervanger van Christian Riedemann, maar ook Christoph Brugger (Ford Fiesta R5) vanuit Oostenrijk, en de Duitse toppers René Mandel en Dominik Dinkel, en niet te vergeten regerend Duits Rallykampioen Fabian Kreim met de Skoda Fabia R5, waarschijnlijk ook dé te kloppen man in Sulingen.

Naast Hermen Kobus staan er uiteraard nog een aantal andere Nederlandse coureurs aan de start, en de meeste daarvan strijden ook mee in de BMW 325i Challenge, die Sulingen ook als vast evenement op de kalender heeft staan. Verder zal Mark Jansma zijn debuut gaan maken met zijn nieuwe Subaru Impreza groep N, en hetzelfde geld voor Martin van Brussel met de Ford Fiesta ST. Voor de West Euro Rally Cup zal Gerben Brouwer wederom hoge ogen willen gooien na zijn succes in Emmeloord, en ook Pierre Brouwer is weer van de partij met zijn Volvo om de strijd aan te gaan met merkgenoot Thom de Jong. Tot slot is er dan nog Gert-Jan Kobus, die net als Hermen dit jaar de strijd aangaat in het Open Nederlands Rally Kampioenschap. Voor Gert-Jan, met gelegenheidsnavigator Radboud van Hoek, zal deze wedstrijd tevens het officiële debuut gaan worden met de Peugeot 208 R2, een wagen met veel meer voordelen dan de ‘oude’ Ford Fiesta R2. Gert-Jan legt uit.

Gert-Jan Kobus: “We kijken erg uit naar het debuut met deze auto. De Fiesta is een iets oudere R2 en de Peugeot is iets recenter en gaat gewoon een stuk sneller van zijn plek. Qua sturen heb ik helaas nog niet het gevoel zoals bij de Fiesta, maar het is dan ook ons doel om deze wedstrijd gevoel met de auto te krijgen. Ik kijk nog niet naar de tijden deze wedstrijd omdat ik weet dat ik nog niet hard kan met de Peugeot. We hebben een aantal weken terug wel getest in België, maar dat waren maar 30 kilometers.”

Dit weekend zijn wij er weer bij om u te voorzien van foto’s en video’s van deze wedstrijd. Houd onze site dan ook weer vooral op de hoogte om niets te hoeven missen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.