Afbeeldingsresultaat voor peugeot dakar 2017

05-01-2018 – Na onze uitgebreide voorbeschouwing bij de motoren & quads blikken we nu vooruit op het autoklassement, zo een dag voor de Dakar Rally zijn de laatste voorbereidingen getroffen en mogen we een geweldige strijd vooraan gaan verwachten tussen drie topteams.

Peugeot maakte in het eerste jaar van de comeback in 2015 geen beste indruk, maar dat hebben de Fransen in de twee recente edities ruimschoots goedgemaakt. Stéphane Peterhansel voegde twee overwinningen toe aan zijn toch al imposante palmares. De Fransman heeft goede papieren voor een veertiende eindzege, maar hij is niet alleen. Het feit dat Peugeot na de komende editie van de Dakar stopt met het programma, heeft ervoor gezorgd dat de drie andere coureurs getergd zijn om de overwinning te pakken met de vernieuwde 3008DKR Maxi.

Meervoudig WRC-kampioen Sebastien Loeb jaagt in zijn laatste kans met Peugeot zo onder meer op de overwinning. Loeb lag tijdens de twee edities die hij eerder reed aan de leiding tot hij problemen kreeg. Dit jaar heeft de Fransman een betere voorbereiding achter de rug en dat zal tellen in een race waarin ervaring de doorslag geeft. Ervaring is ook iets wat Carlos Sainz heeft. De Spanjaard komt aan de start in zijn elfde Dakar, maar haalde in de laatste vijf edities de finish niet. Vorig jaar moest Sainz al in de vierde etappe forfait geven nadat hij zijn Peugeot in een ravijn rolde. Cyril Despres is de vierde rijder van Peugeot. De meervoudig winnaar op de motor hoopt opnieuw een stap te kunnen zetten na de derde plaats van vorig jaar waarmee hij het 1-2-3’tje van het podium voor Peugeot compleet maakte.

Afbeeldingsresultaat voor mini dakar 2018

X-Raid komt opnieuw met een grootmacht aan de start. In totaal zet de Duitse formatie zeven equipes in, maar ze worden wel verdeeld. Mikko Hirvonen, Bryce Menzies en Yazeed Al-Rajhi komen aan de start met de Mini John Cooper Works Buggy die het team in het afgelopen najaar plots presenteerde. Mini hoopt daarmee de successen na te jagen die het tussen 2012 en 2015 behaalde, in de afgelopen jaren bleek de Mini niet bestand tegen het geweld van Peugeot. Er staan grote vraagtekens achter de mogelijkheden van de Mini-buggy. Hoewel het team uitvoerig getest heeft, is de wagen niet in competitie verschenen en daardoor is het lastig te zeggen wat de drie coureurs kunnen bereiken.

De vierwiel-aangedreven bekende variant van de Mini zal bestuurd worden door een aantal meer ervaren Dakar-gangers waaronder Nani Roma, die na een jaartje bij Toyota weer terug is bij Mini. Een andere grote naam is de Argentijn Orlando Terranova, terwijl de Belgische navigator Tom Colsoul een team vormt met Jakub Przygonski, de Pool die vorig jaar samen met Colsoul nog tweede wist te worden in het WK Cross-Country.

Toyota heeft de Hilux onderworpen aan een volledige metamorfose. Vooral aan de binnenkant heeft de wagen een flinke verandering ondergaan. Het zijn dingen die coureur Nasser Al-Attiyah nodig heeft om de stap te maken richting het podium. De prins van Qatar won de Dakar Rally in totaal twee keer, maar crashte vorig jaar uit de wedstrijd nadat hij al tijdens de proloog problemen kende met zijn wagen. Al-Attiyah kende een sterk seizoen met de overwinning in de FIA Cross-Country World Cup en zal dat goede gevoel meenemen in de Dakar waar hij volgens zijn kenmerkende stijl zal rijden: aanvallen.

Afbeeldingsresultaat voor cars dakar 2017 motorsport

Naast Al-Attiyah rijdt de ervaren Giniel de Villiers opnieuw voor Toyota. De Villiers eindigde de laatste zeven edities in de top-vijf, ook allemaal met Toyota, en is daarmee niet alleen een snelle, maar ook zeer betrouwbare coureur. Verrassend werd Bernhard ten Brinke op het laatste toegevoegd aan de line-up van Toyota en daarmee is hij de eerste Nederlander die voor een fabrieksteam uitkomt in het autoklassement van de Dakar Rally. Normaal gesproken zou de Nederlander tekort komen op de top-vijf, en aangezien hij de nodige wedstrijdritme mist ten opzichte van de andere rijders, lijkt dit misschien ook te hoog gegrepen. Ten Brinke staat echter wel bekend als een snelle coureur die zich in het verleden al heeft bewezen in de Dakar Rally.

Naast de drie grote teams staan er dit jaar ook weer een aantal opvallende verschijningen aan de start die zomaar richting de top 10 kunnen sluipen. Een van hen is Martin Prokop die aan de start staat met een Ford. Een andere outsider is de Peruaan Nicholas Fuchs, die vorig jaar bij z’n debuut knap 12e wist te worden met een door Wevers Sport gerunde HRX Ford. Dit jaar gaat Fuchs opnieuw de samenwerking aan met Wevers Sport, en mag hij in de eerste week dus op eigen bodem rijden. Daarnaast heeft Fuchs dit jaar Erik Wevers zelf als snelle assistent, waarmee Wevers dit jaar na een aantal jaren achter de schermen weer zelf gaat deelnemen aan de rally. Fuchs en Wevers zullen gaan rijden met een zogenaamde Borgward, een Duits merk dat dit jaar debuteert in de Dakar Rally.

Naast Ten Brinke en Wevers zullen vele ogen dit jaar ook gericht zijn op Tim en Tom Coronel die met de Jefferies Buggy aan de start komen. Nadat de broertjes vorig jaar voor het eerst allebei de finish wisten te bereiken met hun buggy’s, was het dit jaar tijd voor een nieuw avontuur. In Amerika werd er contact gezocht met Damen Jefferies, met een brute 400pk-sterke Jefferies Buggy als resultaat. Het geheel is met een gewicht van 1850 kilogram iets te zwaar, maar met een 6.2 liter Chevrolet-motor achterin zullen de broertjes Coronel zeker voor een plek in de top 20 kunnen gaan. Het plezier en het avontuur zal bij de Coronelletjes echter voorop staan.

Afbeeldingsresultaat voor jefferies buggy dakar 2018

In totaal staan er zaterdag 8 Nederlandse coureurs aan de start van de Dakar Rally. Maik Willems is er opnieuw bij met een Toyota Hilux, de bolide waarmee ook Peter van Merksteijn dit jaar z’n rentree maakt in de rally. Eelco Bekker maakt eveneens z’n rentree in een Toyota Landcruiser. Ebert Dollevoet gaat voor de tiende maal het Dakar-avontuur aan en hoopt deze keer met de ervaren monteur en navigator Arjan Arendse als co-piloot eindelijk voor het eerst de eindstreep te halen. Tenslotte staat ook Henri van Steenbergen op de deelnemerslijst. Samen met Gert Bravenboer maakt hij in een Desert Warrior zijn Dakar-debuut.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.