Afbeeldingsresultaat voor bikes dakar 2017

05-01-2018 – Morgen is het dan eindelijk zover: De start van de Dakar Rally 2018! Met een veelbelovend parcours door Peru, Bolivia en Argentinië en een mooi deelnemersveld belooft het een prachtige jubileumeditie te gaan worden. Nu alvast een vooruitblik op de motoren, later volgt ook van de andere categorieën een uitgebreide voorbeschouwing.

KTM was in de afgelopen zestien edities van de Dakar Rally ongeslagen. Het merk stapelde overwinning na overwinning, maar die dominante positie was nog niet eerder zo in gevaar als nu. Wie strijkt met de eer na veertien dagen Zuid-Amerika? In totaal staan er op 6 januari in Lima 142 motorrijders aan de start. Voor velen draait het om het avontuur, maar zeker tien rijders maken kans op de algemene overwinning in 2018. Met de nieuwe KTM 450 Rally zijn de rijders van KTM zo ook dit jaar weer favoriet voor de eindzege, maar er moet gezegd worden dat het team er wel eens beter voor heeft gestaan voorafgaande aan de Dakar Rally.

Sam Sunderland zegevierde in 2017 nog omdat hij nagenoeg foutloos bleef. Opvallend was dat het de eerste keer was dat Sunderland de wedstrijd tot een goed einde bracht. Dit jaar is de Brit opnieuw van de partij, en zal hij vertrouwen moeten tanken in de eerste week, aangezien hij afgelopen jaar geen vlekkeloos seizoen kende. De Brit verspeelde een kans op de titel in het WK Cross Country door valpartijen in Argentinië en Marokko. Daarnaast blijft ook het Dakar-verleden van Sunderland grillig. In zijn eerste twee deelnames viel hij al snel uit. Vorig jaar bereikte hij voor het eerst de finish, maar pakte hij wel meteen overtuigend de zege.

Afbeeldingsresultaat voor ktm dakar 2017
Foto: KTM Blog

Uit eigen KTM-kamp zal Sunderland onder andere concurrentie krijgen van Matthias Walkner, die eigenlijk een soortgelijk Dakar-verleden kent. De Oostenrijker wist vorig jaar voor het eerst de finish te halen in de Dakar Rally, maar deed dat wel meteen op een tweede plek. Dit jaar zal de Oostenrijker er alles aan gaan doen om nog een trede hoger op het podium te komen. De derde grote naam bij KTM is die van Toby Price, al moeten er vraagtekens worden gezet bij de zegekansen van de Australiër. In 2016 pakte hij de zege, maar vorig jaar moest hij al op dag 4 de strijd staken met een gebroken bovenbeen, een blessure waar hij in 2017 nog lang last van had.

Eenmaal terug op de motorfiets in oktober ging Price opnieuw onderuit en moest hij vanwege een knieblessure wéér onder het mis. Price is net op tijd fit voor de start van de Dakar Rally, maar zonder wedstrijdritme zal de Australiër het zwaar krijgen in de strijd met zijn teamgenoten. Het fabrieksteam van KTM wordt compleet gemaakt door Antoine Meo en Laia Sanz, die in de top van het klassement opnieuw de vrouwelijke eer zal vertegenwoordigen.

Het grootste gevaar voor KTM zal de komende Dakar waarschijnlijk komen van Pablo Quintanilla. De Chileen klimt opnieuw op een Husqvarna, die een groot aantal overeenkomsten heeft met de motoren van KTM. Quintanilla wist afgelopen jaar net als in 2016 wereldkampioen Cross Country te worden. Vorig jaar ging hij een aantal dagen aan de leiding in de rally, totdat hij eerst verdwaalde en later na een valpartij moest opgeven.

Afbeeldingsresultaat voor quintanilla dakar 2017

Honda mag ook gerekend worden tot een merk dat in aanmerking komt voor de eindzege, al verliep alles in 2017 tijdens de Dakar Rally niet als gehoopt. Een illegale tankstop leverde een aantal rijders namelijk een forse tijdstraf op, wat Joan Barreda Bort uiteindelijk zelfs de overwinning kostte. De vaak spectaculaire maar tevens ook wisselvallige Spanjaard reed vorig jaar met een uiteindelijke vijfde plek in het klassement en vier etappezeges in totaal een sterke Dakar Rally. Barreda lijkt daarmee een stuk volwassener te zijn geworden en zou op papier een grote kanshebber zijn, ware het niet dat hij afgelopen seizoen door een sleutelbeenbreuk maar nauwelijks in actie kwam en met een geblesseerde pols aan de start van de Dakar Rally zal staan.

De 38-jarige Paulo Gonçalves zou net als Barreda de komende twee weken opnieuw als een van de kopmannen van Honda’s HRC-team gaan deelnemen aan de Dakar Rally. De Portugees kwam vorige week bij een training echter ten val, waardoor hij zich bezeerde aan een knie en zijn schouders. Gonçalves is nog wel afgereisd naar Peru, maar tijdens een training op donderdag heeft de Honda-rijder de conclusie getrokken dat hij niet fit genoeg is om zaterdag van start te gaan in de Dakar Rally.

De plek van Goncalves binnen het fabrieksteam van Honda zal worden ingenomen door José Ignacio Cornejo. De 23-jarige Chileen, de wereldkampioen cross-country bij de junioren, stond al met een privéteam op de deelnemerslijst voor de 40e Dakar Rally. Voor zijn tweede deelname aan de woestijnrally wordt hij nu echter doorgeschoven naar Honda’s fabrieksteam, waar hij samen met Joan Barreda, maar ook met Kevin Benavides, Ricky Brabec en Michael Metge een team zal gaan vormen.

Afbeeldingsresultaat voor van beveren dakar 2017

Naast de mannen van de grote merken zijn er nog een handvol outsiders. Ook Adrien van Beveren mag daartoe gerekend worden. De meervoudig winnaar van de Le Touquet-strandrace komt met Yamaha in actie. Dat merk beloofde in recente jaren meer energie te steken in het programma rond de Dakar, maar tot op heden heeft het weinig vruchten afgeworpen. Samen met Xavier de Soultrait heeft Yamaha echter wel een snel rijdersduo in huis. Van Beveren maakte in 2016 zijn debuut met een knappe zesde plaats en greep vorig jaar op 1 schamel minuutje naast een podiumklassering. Dit jaar zal de 26-jarige Fransman dan ook absoluut voor de top drie willen gaan. De Soultrait won afgelopen jaar de Merzouga Rally en koos er vervolgens voor om een aantal rally’s in Zuid-Amerika te rijden. Daardoor heeft de Fransman, die vorig jaar verrassend de openingsetappe op z’n naam wist te schrijven, al de nodige terreinkennis op weten te doen. Franco Caimi mag als derde rijder van het team zich proberen te bewijzen op de Yamaha.

Gerard Farres verraste met zijn KTM afgelopen jaar met de derde plaats en mag zich opnieuw kandidaat stellem voor een top-vijf klassering. Dat mag ook zeker gezegd worden van Stefan Svitko (KTM) en Juan Pedrero Garcia (Sherco), die beiden de afgelopen jaren enkele etappezeges bij elkaar scoorden. Ook lokale favoriet Juan Carlos Salvatierra zal in Bolivia de nodige voordeel op kunnen doen.

De Benelux is ook weer aardig vertegenwoordigd in de Dakar Rally van 2018. Jurgen van den Goorbergh is de meest ervaren en hoogstgeplaatste coureur namens Nederland. Hij zal opnieuw meedingen om de overwinning in het kistklassement en doet dat wederom met zijn zelfgebouwde KTM. Mirjam Pol keert in 2018 terug na een afwezigheid van zeven jaar terug en wil een gooi doen naar de overwinning in het vrouwenklassement. Hans-Jos Liefhebber en Guillaume Martens zijn eveneens herintreders. Nederland en België leveren in 2018 maar liefst vier debutanten met Luc van de Huijgevoort, Jeroen Ramon, Edwin Straver en Maikel Smits.

Afbeeldingsresultaat voor kees koolen dakar 2017

Waar er bij de motoren geen Nederlandse kanshebber op de eindzege aan de start staat, is dat bij de quads wel een ander verhaal. Kees Koolen staat voor het tweede jaar met een door hem zelf gebouwde quad aan de start van de rally, en wel als wereldkampioen Cross-Country! Het afgelopen jaar wist de Brabantse ondernemer dankzij een sterk optreden aan de haal te gaan met de wereldtitel in de Cross-Country World Cup. Koolen is wellicht niet de snelste rijder bij de quads, maar met slim rijden kan de Nederlander wellicht profiteren van fouten van anderen. Koolen wordt dit jaar opnieuw bijgestaan door Bas Nijen Twilhaar, de enige andere Nederlander aan de start bij de quads. Nijen Twilhaar zal opnieuw als waterdrager geheel in dienst rijden van Koolen.

Samen moet het duo het onder andere gaan opnemen tegen de Rus Sergey Karyakin, die vorig jaar met ruim een uur voorsprong de zege pakte. Andere favorieten zijn Ignacio Casale (winnaar in 2014 en tweede vorig jaar), Pablo Copetti (3e vorig jaar) en Rafal Sonik (winnaar in 2015 en 2e in de World Cup afgelopen jaar). Een gevaarlijke outsider is de Peruaan Alexis Hernandez. De Peruaan maakt dit jaar z’n Dakar-debuut, maar werd afgelopen jaar wel derde in de World Cup.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.