24-02-2017 – Het aftellen is begonnen! Met nog enkele uren voor ons komt de start van het Belgian Rally Championship 2017 steeds dichterbij. Wederom zal komend seizoen afgetrapt worden tijdens de Rally van Haspengouw rondom Landen. Dit jaar zullen we het dan misschien zonder regerend kampioen Freddy Loix moeten doen, het deelnemersveld blijft er één om van te smullen!

In totaal gaan er 57 deelnemers van start tijdens het Vlaams-Brabantse evenement, waar de R5’s ook dit jaar de hoofdrol zullen gaan spelen. Kris Princen en copiloot Peter Kaspers lijken de topfavoriet voor komend seizoen, maar zij zullen het allesbehalve makkelijk gaan krijgen. Peugeot België-Luxemburg, het oude team waar Princen voor reed, maakte namelijk afgelopen week bekend dat Kevin Abbring de Nederlandse eer hoog zal gaan houden in het BRC. Abbring zal genavigeerd door achtvoudig Belgisch kampioen Pieter Tsjoen, en samen zullen zij tijdens een volledig Belgisch Rallykampioenschap in actie gaan komen met de Peugeot 208 T16.

Verder zijn het de Skoda’s die naast Abbring als topfavoriet voor komend jaar zijn aangewezen. Vincent Verschueren en Veronique Hostens hopen opnieuw dit jaar een gooi te kunnen doen naar de titel met de groengekleurde Fabia R5. Ook Melissa Debackre wil na een aantal jaar dit seizoen meestrijden om de titel, en zal genavigeerd door Cindy Cokelaere tevens een Fabia R5 besturen. Hetzelfde geld voor Benoit Allart, eerder nog achter het stuur van een Skoda Fabia WRC. Allart en navigator Kevin Fernandez hebben in het verleden al gebleken erg sterk te zijn tijdens de Haspengouw Rally. Naast de Fabia’s zal Bert Cornelis dit jaar zijn debuut gaan maken met de Citroën DS3 R5, en hetzelfde geld voor Polle Geusens, die de overstap maakt naar een Ford Fiesta R5 Evo.

Zoals gezegd zijn de meeste ogen alsnog gericht op het duo Princen-Kaspers, die dit jaar met startnummer #1 op de ruiten in actie zullen gaan komen. Afgelopen week presenteerde het team de nieuwe livery van de Skoda Fabia R5, het nieuwe rallywapen van de titelfavorieten, die vorig jaar nog in actie kwamen met een Peugeot 208 T16. Toen wisten ze de titel niet te grijpen. Genoeg rede dus om copiloot Peter Kaspers tijdens deze voorbeschouwing het woord te geven met zijn terugblik op afgelopen seizoen en zijn vooruitblik op het komende jaar. Tijdens de thuiswedstrijd van het duo hoopt Kaspers weer te scoren, na een in zijn ogen dramatisch seizoen achter de rug te hebben.

 “2016 was een totale teleurstelling, de beloofde ‘Evo’ haalde niets uit, dus het was een jaar om snel te vergeten! Kijk, de Skoda heeft daarentegen in regionale, nationale en internationale rally’s bewezen dat het veruit de beste wagen is. Sla alle resultaten er maar op na…”

Afgelopen week hebben Kris en Peter de nieuwe Fabia R5 al mogen uittesten op de paden van de Haspengouw Rally. Met de slechte weersomstandigheden van afgelopen week waren deze voorbereidingen uiteraard prima te vergelijken met de weersomstandigheden van aanstaande zaterdag. Kaspers gaf aan dat ze op scherp moeten staan komend weekend gezien de huidige omstandigheden, die in zijn ogen de wedstrijd daarentegen wel juist uitdagend maken.

Peter Kaspers: “De test was uitstekend, de omstandigheden zullen gelijkwaardig zijn met de wedstrijd komende zaterdag. Bijkomend was het parcours van de test gelijkwaardig met dat van verleden jaar toen we met de Peugeot reden, dus wij konden perfect vergelijken, zeker omdat de omstandigheden over die 2 jaren gelijkwaardig waren. Onder droge omstandigheden is de wedstrijd zeer snel en eerder ‘gemakkelijk’, maar als de omstandigheden nat en modderig zijn is het toch opletten geblazen.”

Met het wegvallen van ‘Fast Freddy’ is het dit jaar aan Princen en Kaspers om hun favorietenrol waar te maken. Het duo is in ieder geval helemaal klaar voor hun thuiswedstrijd, de Rally van Haspengouw. Morgen om 8 uur zal de eerste wagen het parcours betreden. Uiteraard zullen de twee van start gaan met maar één doel in het vooruitzicht, en dat is natuurlijk de eindzege! In Peters ogen zal er dit weekend toch rekening gehouden moeten worden met een aantal coureurs.

Peter Kaspers: “Natuurlijk van Kevin Abbring, iemand met een FIA status is altijd snel op eender welk parcours en met eender welke auto, tevens heeft Vincent Verschueren de ervaring met de Skoda en is Polle Geussens een jonge, beloftevolle en snelle piloot. Als het zeer gevaarlijk ligt zal iedereen in ieder geval moeten opletten, zeker op het begin. De titel is geen doel op zich, wij willen gewoon zoveel mogelijk wedstrijden winnen zoals in 2014. Wij rijden altijd om te winnen anders stoppen we er mee, en als men wedstrijden wint kan men kampioen worden. Kijk naar Thierry Neuville, 2 maal de beste piloot in de wedstrijd maar men moet nog altijd de finish halen om punten te scoren,” aldus Peter Kaspers.

Uiteraard brengen wij u dit weekend op de hoogte van het laatste nieuws rondom de Haspengouw Rally. Houd onze site dus vooral op de hoogte om niets te missen van de openingsmanche van het Belgian Rally Championship 2017!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.