foto van Rally van Haspengouw.

21-02-2018 – Het nieuwe Belgische Rallyseizoen wordt dit weekend dan eindelijk weer afgetrapt met de Rally van Haspengouw in Landen. In de koude omstandigheden zal de Haspengouw Rally voor de negende maal dienen als openingsmanche van het BRC.

In totaal hebben 55 deelnemers zich ingeschreven, waaronder een aantal topfavorieten en leuke outsiders voor een topklassering. De eerste coureur die een gooi wil gaan doen naar de eindzege, is Kris Princen. Ondanks het feit dat hij als favoriet gemarkeerd staat, was Princen zelf voorzichtig toen hij over zijn ambities sprak voor komend seizoen. Voor hem staat het uitrijden van de rally’s bovenaan, en dan wil de Skoda-coureur kijken hoe hij ervoor staat. Princen zal opnieuw met steun van BMA aan de start komen, maar wel nieuw is zijn navigator, op de naam van Bram Eelbode.

Vooraan zien we een hele Skoda-parade. Princen zal het dan ook moeten op gaan nemen tegen regerend Belgisch kampioen Vincent Verschueren en met startnummer 1 op de ruiten, Cédric Cherain. Beiden hebben dit jaar hoge verwachtingen en hopen een gooi te kunnen doen naar de titel. De grote verrassing van de wedstrijd is daarentegen toch wel Marc Timmers, die zijn rentree in de rallysport maakt met een Subaru Impreza S10 WRC. Het betreft de WRC waar onder andere Petter Solberg in het verleden mee reed en tevens de WK Rally van Griekenland uit 2004 op zijn naam wist te schrijven. De laatste wedstrijd die Timmers met een vierwielaangedreven auto aan de start verscheen dateert alweer uit 1995, toen met een Lancia Delta HF Integrale.

Outsiders voor een topklassering zijn Guillame de Mevius (Peugeot 208 T16), Robin Maes (Skoda Fabia R5), Steve Matterne (Skoda Fabia R5), Steven Dolfen (Citroën DS3 R5) en Sébastien Bédoret (Peugeot 208 T16). Vooral van De Mevius wordt een hoop verwacht, nadat hij eerder dit jaar al het nodige wedstrijdritme wist op te doen tijdens de WK Rally van Monte-Carlo. De overige deelnemers uit de R5-categorie staan op naam van Philip Cracco en Bruno Parmentier, die beiden met een Ford Fiesta R5 aan de start komen. Ook Jonas Langenakens mag tot de outsiders genoemd worden, nu hij aan de start komt met een gloednieuwe Mitsubishi.

Waar ook veel naar wordt uitgekeken, is de strijd in de gloednieuwe GT-challenge. Er wordt in deze categorie een spannend duel verwacht tussen favorieten Gunther Monnens en Patrick Snijers. Die laatste maakt zijn rentree in de rallysport met steun van BMA, en komt zeer gemotiveerd aan de start. Snijers heeft voor het eerst in jaren weer een BRC-programma gepland staan, en mikt op de titel bij de RGT’s. Een derde Porsche die aan de start verschijnt is die van Henri Schmelcher.

Naast Langenakens zijn er diverse Mitsubishi’s die onderling de strijd met elkaar zullen aangaan. Streekrijder Eddy Vandevelde staat zo aan de start met zijn Mitsubishi Lancer Evo X, en moet het opnemen tegen onder andere Steve Vanbellingen, die inmiddels ook vertrouwd is met de paden rondom Landen. Andere concurrenten zijn Marc Streel, Jimmy D’Hondt, Johnny Poelmans en Bart Windmolens, allen aan de start met een Mitsubishi Lancer Evo X.

De Rally van Haspengouw is dit jaar tevens het startsein van de M-Cup, waar sinds dit jaar ook Historic-BMW’s mogen deelnemen. Een mooie toevoeging die ook mooie namen met zich meebrengt aan de start. Mats van den Brand en navigator Eddy Smeets hopen nu namelijk een gooi te doen naar de titel in deze cup met de BMW M3 E30. Zij zullen het dan wel op moeten nemen tegen de vertrouwde ‘garde’, bestaande uit Franky Boulat, Kurt Braeckevelt, Tom Ceuppens, Patrick Diels en het Nederlandse duo Wim en Nadia Muilwijk.

Bij de Junioren kennen we in Landen een mager startveld van amper 3 deelnemers. Niels Reynvoet en Stijn Pacolet zijn daarvan de twee grootste favorieten met hun Ford Fiesta’s, en nemen het op tegen de Skoda Fabia R2 van Thibaud Mazuin. De Historics kennen daaentegen een rijker gevuld deelnemersveld. Paul Lietaer is daar de grote favoriet. Maar waar ‘de snor’ eigenlijk hoopte met een Opel Manta 400 te kunnen starten, maar nadat deze tijdens het testen schade opliep besloot Lietaer uiteindelijk toch met de vertrouwde Subaru Legacy te starten, waarmee hij nog steeds de grote favoriet voor de zege is bij de Historics, ondanks zijn gebrek aan ervaring in de Haspengouw Rally. Concurrentie mag verwacht worden van de Porsche van Glenn Jannsens, de BMW’s van Guino Kenis en Tom van Rompuy, en de Ford Escort MK2 van Dirk Deveux.

Paul Lietaer met Subaru Legacy in Haspengouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.