Afbeeldingsresultaat voor stephen wright sezoensrally

19-05-2017 – De Sezoensrally, de vijfde manche van het Belgian Rally Championship, kan ook dit jaar weer uitpakken met een goed gevuld deelnemersveld. In combinatie met de deelnemers aan het Rally Criterium en de populaire Regularity, komen in totaal maar liefst 146 deelnemers in actie, met uiteraard ook weer een groot deel van de Belgische rallytop aan de start.

Tijdens de alweer 41e editie van het evenement is het parcours door wedstrijdorganisatie RT Moustache dit seizoen compleet omgegooid. Zo zullen de klassementsproeven bij Veldhoven en Gerdingen dit jaar in tegenovergestelde richting worden verreden, en is de klassementsproef bij Goolder dit jaar helemaal uit het programma gehaald. Daarvoor in de plaats komt de organisatie met een hele nieuwe proef bij Peer, met daarin veel onverhard en uitdaging in verwerkt. Ook staan dit jaar weer de klassementsproef bij Steenberg en De Hees op het programma, die de afgelopen jaren al als nieuwe klassementsproef werden geïntroduceerd van het evenement. Enkel de proef bij De Hees is iets aangepast: De finish is nu verplaatst om het de deelnemers makkelijker te maken direct naar KP Veldhoven te kunnen rijden, nu KP Goolder uit het parcours is gehaald.

Vergeleken met de afgelopen wedstrijden van het BRC telt de Sezoensrally iets minder R5’s, maar desalniettemin een zeer gevarieerd deelnemersveld. Vooraan zal de strijd hoogstwaarschijnlijk beslist moeten worden tussen twee grote namen. Kris Princen hoopt na een wat matige start van het seizoen komend weekend revanche te kunnen nemen in Bocholt, maar daarvoor moet de Skoda-coureur wel eerst afrekenen met merkgenoot Vincent Verschueren, die afgelopen jaar al bijzonder hard bleek te gaan over het onverhard. Voor een podiumklassering zal het verder erg spannend gaan worden. Van Polle Geusens (Ford Fiesta R5), Bert Cornelis (Citroën DS3 R5), Benoit Allart (Skoda Fabia R5), Achiel Boxoen (Skoda Fabia R5), Jonas Langenakens (Mitsubishi Lancer Evo X) en Stephen Wright (Ford Fiesta R5) wordt namelijk voor allemaal verwacht dat zij het elkaar lastig zullen gaan maken in de strijd achter Verschueren-Princen.

Afbeeldingsresultaat voor kris princen 2017

Vooral die laatste heeft zijn naam eigenlijk al bewezen tijdens het evenement. Toch heeft Stephen Wright dit jaar voor het derde jaar op rij gekozen voor de Sezoensrally. De snelle Ier wist tijdens de afgelopen twee edities al een podium klassering op zijn naam te schrijven, samen met navigator Eddy Smeets blikten we kort terug op deze succesvolle edities. Eddy legde uit dat hij er weer heel veel zin in heeft, ondanks het feit dat het alweer een jaar geleden is dat het duo voor het laatst samen deelnam aan een wedstrijd.

Eddy Smeets: “In de vorige twee edities mikten we telkens op een plaats in de top 5. Dat onze eerste samenwerking een podiumplaats opleverde, was natuurlijk erg leuk voor mij, want het was meteen het beste resultaat in mijn thuisrally. Vorig jaar was het deelnemersveld veel sterker zodat die 3e plaats eigenlijk nog meer waarde heeft dan die in 2015. Dit jaar is onze ambitie de top 3 maar ik denk dat de andere R5’s na Princen en Verschueren daar allemaal op zullen mikken. Het is voor mij weer de eerste rally van het jaar maar niet de eerste met Stephen natuurlijk. Het navigeren in het Engels is wel erg speciaal en soms zit er wel een tonguetwister in de nota’s, maar het lukt desondanks allemaal aardig. Dit jaar gaan we door de vele wijzigingen best wat schrijfwerk hebben. Bovendien heeft Stephen zijn notasysteem een beetje aangepast. Niettemin willen we vanaf de eerste KP een strak tempo aanhouden. Dan zal ik vanzelf wel snel in het ritme komen.”

Ondanks het feit dat Stephen Wright met zijn derde deelname een vaste waarde is geworden in de Sezoensrally, blijft de keuze voor deze wedstrijd toch wel opvallend. In 2010 maakte de Ier zijn debuut achter het stuur van een Ford Fiesta R2 tijdens de Omloop van Vlaanderen. Daarna zou Wright voornamelijk in eigen land actief zijn, om in 2014 weer terug te keren op Belgische bodem in de strijd om het Juniorenkampioenschap met de Peugeot 208 R2. In 2015 maakte Wright de overstap naar een Ford Fiesta R5 en zou daarmee, op een enkel uitstapje naar Roeselaere na, enkel nog in actie komen tijdens het Ierse Kampioenschap en uiteraard de Sezoensrally. Persoonlijk waren we benieuwd waarom juist deze wedstrijd zo aantrekkelijk was in de ogen van Stephen. Eddy Smeets legde uit.

Afbeeldingsresultaat voor stephen wright 2014 rally

Eddy Smeets: “We leerden elkaar kennen tijdens de Shakedown van de TAC Rally 2014, waar we een eerste keer samenwerkten in zijn Peugeot 208 R2. Omdat ik ook in de organisatie zit van de Sezoensrally en daardoor altijd deelnemers probeer warm te maken voor de wedstrijd, werd het contact terug aangeknoopt voor de Sezoensrally 2015. Ondanks zijn Belgisch programma in 2014 reed hij de Sezoensrally nog nooit. Dat werd dan in 2015 onze eerste echte wedstrijd samen – in TAC Tielt was het enkel de Shakedown – en dat viel goed mee zodat Stephen meteen beloofde om de volgende twee jaar terug te komen. Hij is vooral gecharmeerd door de goede ontvangst, de Limburgse gezelligheid en het feit dat het zo’n compacte rally is (al is hij er zelf wel iets langer voor onderweg en van huis). Het onverhard spreekt hem ook erg aan!”

Deze editie worden Wright en Smeets opnieuw hoog ingeschat in de strijd om de eindzege. Toch is de mate van concurrentie groot, en de wedstrijd compleet anders dan voorgaande jaren. Het zal dus afwachten worden hoe snel het duo zich kan aanpassen aan het parcours en hoe goed ze tegen de concurrentie stand kunnen houden. Zelf hebben Wright en Smeets eigenlijk maar één belangrijk doel, en dat is om voor de derde maal op het podium te eindigen.

Eddy Smeets: “Ik verwacht dat Kris Princen en Vincent Verschueren een maatje te groot zullen zijn voor ons. Alle andere R5’s zullen meedingen voor de derde plaats, dus er zal aan spanning en concurrentie geen gebrek zijn. Derde keer derde worden lijkt me al een mooi resultaat voor 2017 want Allart, Geusens, Cornelis en Boxoen zullen zeker niet stilstaan. Dat zijn wij ook niet van plan zodat we in de buurt zijn als de wagens voor ons een steekje laten vallen. We hopen dat we opnieuw op het podium kunnen eindigen.  Het spreekt voor zich dat we het klassement en de tussenstanden op de voet zullen volgen hiervoor. Ik vind het overigens knap dat RT Moustache als organisatie voor het derde jaar op rij een nieuwe KP presenteert. Helaas is mijn lievelingsproef KP Goolder er dit jaar niet bij, maar ik denk dat de wijzigingen het spannender maken voor iedereen.”

Afbeeldingsresultaat voor sezoensrally 2016

Zoals gezegd kent de wedstrijd een gevarieerd deelnemersveld. Naast de strijd om de eindzege zal er zo ook weer gestreden worden in de diverse cups, waaronder die van de Junioren, met daar Guillaume de Mevius en Joachim Wagemans als favorieten tegen de Fiesta’s van Jelle Vermeire en Stijn Pacolet. Ook Grégoire Munster kan een leuke speelkameraad worden. Voor de zege bij de historics zal vooral rekening moeten worden gehouden met de Opel van Robert Droogmans en de Escort van thuisrijder Gunther Monnens. In de strijd voor de titel is het vooral uitkijken naar Robin Maes en Stefaan Prinzie, ongetwijfeld is de onverhard ervaring van Stefaan Prinzie een voordeel. Maar als Gunther Monnens opnieuw kan scoren hebben we misschien een derde kandidaat voor de titel. Daarnaast mogen we ook de M3’s van Tom Van Rompuy en Guino Kenis en de Ford van Dirk Deveux in de kopgroep verwachten.

In de M-Cup is Kurt Braeckevelt de opvallendste afwezige, kampioen Franky Boulat kan zo opnieuw belangrijke punten scoren in functie van de titel. Zijn voornaamste tegenstanders lijken vooral Wim Mulwijk en Bert Truyens, nadat ook Patrick Diels forfait moest geven. Verder zijn er ook nog de GT’s van Johan Dekens (997 GT3), Robbie Moers (996) en Darrell Taylor (996). En er is de wederoptredende Phili Nijs. De ondertussen bijna 71-jarige Nijs komt aan de start met een Subaru Impreza WRX. Verder mogen we in de strijd binnen de top 10 nog wel het één en ander verwachten van o.a. Martin van Iersel en Jimmy D’Hondt. Het laatste woord van deze voorbeschouwing is uiteraard voor Eddy Smeets.

Eddy Smeets: “Ik hoop dat we een leuk weekend hebben en dat we gespaard blijven van problemen. In dat geval zit een mooi resultaat of evenaring van de derde plaats er zeker in, denk ik. Naast de lokale sponsors die bijdragen om de vervoerskosten tussen Monaghan (Ierland) en Bocholt te helpen bekostigen, wil ik ook Stephen en z’n team bedanken. Alles begint namelijk met de goesting/zin om zover te komen om een rally te rijden. Ik ben hen erg dankbaar dat ze dit doen, zeker als je ziet dat veel Belgische teams de Sezoensrally gewoon niet rijden. Stephen vindt dat onbegrijpelijk want hij heeft de smaak van de Sezoens(rally) goed te pakken. Hopelijk kunnen we er zaterdagavond weer eentje drinken op een mooi resultaat!”

 

Lees Ook:

Voorbeschouwing Rally van Haspengouw 2017 met… Peter Kaspers

Voorbeschouwing Spa Rally 2017 met… Martijn Wydaeghe

Voorbeschouwing TAC Rally 2017 met… Veronique Hostens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.