Afbeeldingsresultaat voor chewon lim hyundai i20 r5 saarland

16-03-2017 – Na een bloedstollend spannende strijd tijdens de Rally van Haspengouw, waar het verschil tussen de nummers 1 en 2 in het klassement slechts vier seconden bedroeg, reist rallyrijdend België dit weekend af naar Spa, waar de tweede ronde van het Belgian Rally Championship zal worden verreden. Het deelnemersveld ziet er net als de afgelopen edities in ieder geval weer veelbelovend uit…

Er zal al gestart worden tijdens de vrijdagavond met een viertal proeven rond het circuit van Spa-Francorchamps in het donker. Hier zullen ongetwijfeld al de eerste klappen worden uitgedeeld, aangezien het rijden in het donker voor veel rijders toch een vak apart is. Zaterdag staat onder andere de legendarische proef van de “Clementine” op het programma, volgens velen de mooiste gravelklassementsproef van België, die serieuze uitdaging met zich mee zal brengen. Het zal al bij al een zeer lastige strijd gaan worden voor mens en machine.

Kris Princen start met zijn Skoda Fabia R5 als favoriet, zeker na zijn zege in Haspengouw, maar ook Guillaume Dilley heeft onlangs gekozen voor een Skoda Fabia R5. Na de beslissing om de Hyundai te verkopen, is de Brusselse vice-kampioen van 2015 extra gemotiveerd om zich te tonen. Samen met Vincent Verschueren, knap tweede in Haspengouw, zal hij de strijd aan gaan met Princen met gelijke wapens. En dan zijn er de twee ‘pechvogels’ van Haspengouw, namelijk Melissa Debackere, die veel tijd verloor, en Benoit Allart, die op een boom klapte halverwege de rally. Beiden hopen op meer geluk met hun nieuwe Skoda Fabia R5 komend weekend.

Verder verwachten we in Spa opnieuw veel concurrentie van Kevin Abbring vooraan in het klassement, die zijn tweede wedstrijd samen met Pieter Tsjoen in een Peugeot 208 T16 afwerkt dit jaar. Toch zal er ook zeker rekening gehouden moeten worden met o.a. Cédric Cherain, die met zijn Citroën DS3 R5 zeker in staat is mee te strijden om de eindzege tijdens zijn thuiswedstrijd. Kevin Demaerschalk gaat tevens van start in de DS3 R5 om in totaal vijf wedstrijden van de Belgische Rallykalender af te werken. Ook Adrian Fernemont hoopt meer uit zijn Ford Fiesta R5 te halen komend seizoen. Verder zien we tussen het R5-veld nog Cédric de Cecco (Peugeot 208 T16), Pieter-Jan Mayaert (Ford Fiesta R5), Armand Fumal (Citroën DS3 R5) en Chewon Lim (Hyundai i20 R5).

De laatstgenoemde is niet van plan om het Belgisch Rallykampioenschap af te werken, maar wil op internationaal niveau mee gaan strijden in de Tour European Rally, één van de snelst groeiende internationale kampioenschappen op hoog niveau. De Spa Rally is één van de wedstrijden die de Koreaanse Chewon Lim in samenwerking met het team van Hyundai Motorsport ter voorbereiding heeft gekozen op dit kampioenschap. De vorige keer blikten we al met Peter Kaspers (navigator van Kris Princen) vooruit op de Haspengouw Rally. Ditmaal geven we het woord aan Martijn Wydaeghe, die ook dit jaar Lim zal bijstaan tijdens zijn tweede seizoen. Wydaeghe legt de bewuste keuze voor deze wedstrijd uit en vertelt over zijn samenwerking met Lim.

Martijn Wydaeghe: “Deze wedstrijd biedt erg veel variatie. De proeven zijn zeer uitdagend en het weer kan er wisselvallig zijn. Dit alles zorgt ervoor dat de teams zich snel moeten kunnen aanpassen aan alles en daarom is dit zo leerrijk. Deze rally heeft zijn geschiedenis en de sfeer in Spa is iets bijzonder. Het is reeds 1 jaar dat ik samenwerk met Chewon en sinds het begin is die erg speciale band er die je als rijder en navigator nodig hebt. We werken dagelijks met elkaar, in, rond en naast de rallywagen. We krijgen beiden een unieke kans en we zetten er ons dagelijks 100% voor in. In een zeer korte tijd weet Chewon erg veel progressie te maken. Het is zeker niet eenvoudig om van ‘0’ te beginnen en na amper één jaar met een snelle wagen als een Hyundai NG i20 R5 te rijden, maar we analyseren iedere stap die we zetten en over alles wordt er goed nagedacht om een zo goed mogelijke evolutie te maken. Dit jaar hebben we de stap gezet van R2 naar R5 en die verloopt erg goed. Chewon voelt zich meer relaxed in de i20 R5 dan in een R2 wagen.”

Zoals gezegd zal Lim komend seizoen achter het stuur kruipen van een New Generation Hyundai i20 R5. Een wagen waarmee we Kevin Abbring afgelopen jaar al in actie mochten zien tijdens de Rally van Monte-Carlo, toen ook bijgestaan door Wydaeghe naast zich. Tevens heeft het duo Lim-Wydaeghe twee weken geleden al getest tijdens de ADAC Saarland-Pfalz Rallye, de eerste manche van het Duitse Rally Kampioenschap. Tijdens deze twee wedstrijden liet de Hyundai al zien waar hij toe in staat was, en Martijn kijkt dan ook enthousiast tegen de ontwikkelingen aan.

Martijn Wydaeghe: “Het is een fantastische wagen en ik ben vooral onder de indruk van de motor. Kevin en Chewon hebben een totaal verschillende rijstijl en dus heeft de wagen een iets andere afstelling nodig. Momenteel testen we veel verschillende zaken met Chewon om een set-up te vinden die 100% bij zijn rijstijl aansluit. We beschikken over een uiterst performante R5 wagen die in zijn klasse mee kan strijden voor een overwinning. Dit jaar zijn er 14 rally`s gepland. We hebben dus de tijd om te evolueren, wedstrijd per wedstrijd. In het begin van het seizoen moeten we vooral de wagen leren ontdekken en overal de finish halen om zo het maximuum aan ervaring op te doen. Later in het seizoen start het TER kampioenschap waar we aan deel nemen. Het wordt een uitdaging om in een kampioenschap te rijden en natuurlijk willen we daar zo goed mogelijk scoren.”

Aanstaande zaterdag zijn Lim en Wydaeghe niet de grootste favorieten voor de eindzege, maar het duo is dan ook niet van plan veel risico’s te nemen. Het voornaamste doel voor het team is de finish halen, en ervaring op te kunnen doen uit deze wedstrijd.

Martijn Wydaeghe: “We willen zaterdagavond over het finish podium rijden met een Hyundai i20 die er als nieuw uit ziet. We hopen om iedere proef het tempo wat te kunnen opdrijven en stelselmatig onze chrono`s te verbeteren. Het resultaat is van weinig belang, ervaring opdoen is ons doel.”

We gaan het meemaken! Voor dit duo is er in ieder geval genoeg concurrentie om zich mee te meten, gezien het grote aantal R5’s dat aan de start verschijnt van dit geweldige evenement. Maar naast de snelle R5’s zal er ook gestreden worden in de GT-klasse tussen de vier brute Porsches 997 GT’s van Patrick Snijers, Frédéric Bouvy, Jochen Claerhout en Marc Duez. Een vijfde Porsche is in handen van Jean-Pierre Vandewauwer, maar die zal met zijn 911 meestrijden in het Historic-klassement, die de strijd aan gaat met een flink aantal Historics waaronder titelkandidaat Robin Maes met zijn BMW M3. Verder zal Guillame de Mevius zijn favorietenrol bij de Junioren weer moeten waarmaken, en zullen we in de subtop van het klassement waarschijnlijk ook wel de Mini RRC van Guino Kenis terugvinden, evenals de Fabia WRC van Michael Albert en de Mitsubishi’s van Steve Vanbellingen, Jimmy D’Hondt en Ludovic Sougnez…

LEES OOK: Voorbeschouwing Rally van Haspengouw 2017 met: Peter Kaspers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.