Afbeeldingsresultaat voor vincent verschueren spa rally

07-04-2017 – Dit weekend is het alweer tijd voor de derde manche van het Belgian Rally Championship 2017. Terwijl vorig jaar het kampioenschap rond dit tijdstip van het jaar gedomineerd werd door Freddy Loix en navigator Johan Gitsels, is het dit jaar nog behoorlijk spannend in de strijd om de titel. Ook tijdens de TAC Rally mag de organisatie dit seizoen een mooi aantal R5’s verwelkomen.

Tijdens de eerste manche van dit seizoen wist Kris Princen, debuterend met de Skoda Fabia R5, gelijk zijn eerste zege van het seizoen te boeken tijdens de Rally van Haspengouw in februari. Tijdens de laatste rally ging het echter mis voor hem en navigator Peter Kaspers, die in leidende positie op de allerlaatste klassementsproef meerdere malen over de kop gingen, waardoor Princen een gebroken rib opliep en het de vraag was of hij wel van start zou kunnen gaan tijdens de TAC Rally dit weekend. De artsen gaven hem afgelopen week gelukkig groen licht, waardoor het Skoda-duo in Tielt hun revanche kunnen nemen.

Ook van de partij is Benoît Allart, die tot zijn eigen verbazing de Spa Rally won. Na het wegvallen van Princen was het namelijk in eerste instantie Cédric Cherain die de overwinning kreeg toegekend, maar toen deze een straftijd ontving nadat er beroep op hem werd gedaan, kreeg Allart na de rally alsnog de overwinning in zijn handen geschoven. Dat maakt de valse start van de Skoda-coureur goed, nadat hij tijdens de Rally van Haspengouw hard van de baan ging en tevens een boom velde.

Het parcours van de TAC Rally blijft verder grotendeels ongewijzigd. In totaal staan er opnieuw vier boucles van vier klassementsproeven op het programma, bevattende de klassementsproeven bij de Schuiferskapelle, de Ondank, de Oosthoek en de Poelberg. Vincent Verschueren zal ditmaal het veld moeten aanvoeren, aangezien hij na de Spa Rally de nieuwe leider is in het Belgisch Rallykampioenschap. Ondanks het feit dat Verschueren de touwtjes nu in handen heeft, ging het niet geheel soepeltjes tijdens de afgelopen twee wedstrijd. Navigatrice Veronique Hostens blikte daarop kort met ons terug.

Veronique Hostens: De eerste 2 wedstrijden vielen zeer vroeg in het jaar waardoor de weersomstandigheden niet altijd optimaal waren; Haspengouw was de eerste ronde spekglad en de daarop volgende rondes droogde het parkoers dikwijls sneller uit dan verwacht/gedacht waardoor bandenkeuze en afstelling niet ideaal was. Voor Spa, de gedrevenheid om een zeer goed resultaat te rijden in Spa heeft ons in het begin van de wedstrijd veel tijd gekost; de zaterdag hebben Vincent en ik dan ook beslist om vol in de aanval te gaan om zo dicht mogelijk bij de kopgroep nog te komen. Het resultaat was buiten alle verwachting doordat het zeer moeilijk en selectieve parcours rond Spa heel veel hebben verrast. Wat beter kon, is dat we misschien beter voor de grote rally’s met een ouvreur werken.”

Volgens de fans mogen we in ieder geval weer een mooie strijd gaan verwachten tussen de drie topfavorieten voor de titel: Verschueren, Princen en Kevin Abbring genavigeerd door Pieter Tsjoen. Waar Princen en Abbring komend weekend iets recht te zetten hebben, zullen Verschueren en Hostens de verdedigende rol op zich moeten nemen. Daarbij komt het feit dat dit duo het spits af zal moeten bijten, iets wat volgens Hostens in hun nadeel zal zijn in Tielt. Ze blikt alvast vooruit op het evenement en het parcours van deze editie.

Veronique Hostens: Na Tielt zijn we back to basics gegaan en vanaf daar hebben we de afstellingen van de wagen wedstrijd per wedstijd verbeterd, zowel bij droog als nat wegdek. De afstelling voor Tielt werd onlangs getest op de Shakedown en het voelde heel goed aan. De verschillende soorten asfalt, van glad tot heel glad, haakse bochten en de alombekende Vlaamse waaiers, een kleine fout kan bijna niet meer goedgemaakt worden op dit parcours. Als eerste starten in Tielt is volgens mij tevens eerder een nadeel. Door het stof van landbouwactiviteit op de weg zijn de proeven een pak gladder. Persoonlijk denk ik dat plaats 4 of 5 voor de eerste ronde de ideale startpositie is. Wij spelen nu een beetje voor stofzuiger. Daarentegen hebben we minder grind op de weg. Sowieso zullen we vanaf de eerste proef hard gaan. Princen en Abbring zijn onze uitdagers. Wel verwacht ik als het droog blijft een 911 GT3 in de top 5. Voor de eerste keer een podium halen in Tielt zou voor mij & Vincent in ieder geval fantastisch zijn. Ieder stapje hoger op het podium is een bonus! Natuurlijk gaan we ook voor de titel, maar het is sowieso nog te vroeg om in die termen te denken.”

Naast deze 3 tenoren doen er nog een handvol R5’s mee als outsiders voor een topklassering. Er wordt veel verwacht van thuisrijder Bert Cornelis in de ex-Bergkvist DS3 R5 EVO, maar ook Melissa Debackere (Skoda Fabia R5) wil op West Vlaamse bodem scoren, net zoals Steve Becaert die ondertussen de J-Motorsport DS3 R5 steeds beter kent, en Benoit Allart die we zonet al even noemde, die na zijn onverwachte overwinning in Spa een goede zaak deed voor het kampioenschap. Pieter-Jan Maeyaert en Polle Geusens willen in Tielt vooral leren aan het stuur van hun Ford Fiesta R5, maar ongetwijfeld kunnen ze ondertussen ook wel meestrijden in de subtop. Philip Cracco en Bruno Parmentier maken met hun Fiesta’s de lijst van de R5 compleet.

In de klasse RC2 hoopt ook Guino Kenis met zijn Mini Cooper RRC voor een mooie eindklassering te gaan, en tevens moeten we de Mitsubishi’s van Bert Coene, Tuur Vandenabeele en Jonas Langenakens ook goed in de gaten gaan houden. Met 6 Porsches GT3 mogen we ook een spannende wedstrijd in de GT-Klasse verwachten. Tim Van Parijs heeft natuurlijk de meeste ervaring in een Porsche, maar ongetwijfeld zullen Chris Van Woensel (Crocky Porsche) en Claudie Tanghe (DEGRO Porsche) hun vel duur verkopen. Daarnaast zijn er nog de Porsches van Chris Debyser, Darren Taylor en Henri Schmelcher.

Kijk voor meer info over de rally op www.tacrally.be

Lees ook andere voorbeschouwingen uit het BRC:
– Voorbeschouwing Rally van Haspengouw met: Peter Kaspers
– Voorbeschouwing Spa Rally met: Martijn Wydaeghe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.