17-03-2017 – Morgen is het dan eindelijk zo ver: De start van het Nederlands Rally Kampioenschap 2016. Het Nederlands Rallyseizoen zal, na het wegvallen van de Circuit Short Rally in Zandvoort, nu van start gaan tijdens de Zuiderzee Rally rondom Emmeloord, een uniek evenement met uitdagende dijkproeven voor de coureurs in de polder.

De weersomstandigheden zien er helaas wat minder uit voor komend weekend, maar hopelijk mag dat de pret voor de meesten niet bederven. Daartegenover staat namelijk een fantastisch deelnemersveld met een internationaal tintje. Naast de Nederlandse Rallykampioenschappen telt het evenement namelijk tevens mee voor de FIA Benelux Trophy, die veel Scandinavische coureurs trekt. Ook is de Zuiderzee Rally al jarenlang de vaste seizoensopener van de West Euro Rally Cup, die ook dit jaar weer afreist naar de Noordoostpolder. Dit jaar staan er wellicht geen WRC’s aan de start, maar wel een flink aantal deelnemers die mee kunnen gaan strijden om de eindzege.

Het kampioenschap zal in ieder geval een stuk spannender gaan worden. Regerend kampioen Jasper van den Heuvel kan namelijk concurrentie vanuit alle hoeken gaan verwachten komend seizoen nu het Open Nederlands Rally Kampioenschap haar rentree maakt in 2017. Jasper wist dit evenement al vier keer eerder te winnen en is met zijn snelle Mitsubishi Lancer Evo X wederom één van de topfavorieten voor de eindzege. Opvallend is dat Jasper zal worden bijgestaan door zijn vrouw Martine van den Heuvel, die na lange tijd van afwezigheid weer plaats neemt op de bijrijdersstoel.

Een ander oud-winnaar die aan de start verschijnt is Coen Vink, die in 1998 het evenement op zijn naam schreef met de Subaru Impreza 555. Met dezelfde wagen komt Vink nu weer aan de start, maar wil zich voornamelijk amuseren samen met Hans van Goor na een tijd niet meer gereden te hebben. Als we het echt over de concurrentie hebben voor Jasper, dan moeten we vooral kijken naar het R5-deelnemersveld dat morgen van start zal gaan rondom Emmeloord.

Tijdens de GTC Rally zagen we al hoe Jasper alles moest geven om Bob de Jong achter zich te houden, en met succes. Die laatste is echter uit op revanche en zal tevens het Open Nederlands Rally Kampioenschap gaan rijden samen met Björn Degandt in de Citroën DS3 R5. De derde concurrent voor de regerend kampioen komend seizoen is niemand minder dan Hermen Kobus, die met zijn Skoda Fabia R5 hoge ogen wil gooien op Nederlandse bodem. Verder komen er naar de Zuiderzee Rally ook een aantal R5-coureurs vanuit het buitenland. Zo brengt de Zweed Joakim Grahn een Ford Fiesta R5 aan de start, en kwam er als klap op de vuurpijl een verrassing op het allerlaatste moment.

Vorig jaar stond de Duitser ook al aan de start van de Zuiderzee Rally, maar moest toen eigenlijk al vroegtijdig opgeven met mechanische problemen. Christian Riedemann kwam echter ’s avonds terug door van start te gaan tijdens de Zeebodem Short Rally, en gaf daar een mooi affiche weg door de eerste editie van dit evenement (met alle avondproeven op het programma) op zijn naam te schrijven. Dit jaar komt Riedemann opnieuw van de start met zijn Peugeot 208 T16 ter voorbereiding op de rest van het Duitse Rallykampioenschap, die begin maart al van start ging tijdens de Saarland-Pfalz Rallye. We vroegen aan hem of hij blij was weer terug te zijn op Nederlandse bodem.

Christian Riedemann: “Ja, ik ben enorm blij om weer in Nederland aan de start te kunnen verschijnen. Ik ken erg veel mensen in Nederland en heb ook erg veel fans daar. Daan Pont is een goede vriend van me en hij is er weer in geslaagd ons naar Emmeloord te lokken. Net als de 2009-editie vond ik de editie van 2016 weer erg goed! De organisatie is super, we hebben erg mooie klassementsproeven mogen afwerken met als hoogtepunt de industrieproef aan het einde van de dag.”

In het Duitse Rallykampioenschap moet de 29-jarige coureur onder meer afrekenen met regerend kampioen Fabian Kreim en zijn Skoda Fabia R5. Kreim won enkele weken geleden de Saarland-Pfalz Rallye met een uiteindelijke voorsprong van ruim 15 seconden op Riedemann. Door de wagen goed afgesteld aan de start te krijgen van de tweede ronde van het Duitse Rallykampioenschap in Schlitz, is deze wedstrijd ter voorbereiding gekozen. In ieder geval kan de Peugeot-rijder zich goed genoeg meten met de concurrentie, gezien de snelle R5- en Mitsubishi-rijders die hier aan de start verschijnt. Aan de snelheid van zijn Peugeot zal het in ieder geval niet liggen, maar wel weet Riedemann waar het de laatste keer voor hem misging.

Christian Riedemann: “We hebben tijdens de Saarland Rallye een tweede plaats bereikt. Helaas spinde we tijdens de eerste klassementsproef wat ons 20 seconden kostte en waardoor we uiteindelijk ook de zege verspilden. Desondanks ben ik met de tweede plaats erg tevreden, we zijn duidelijk nog beter voorbereid dan vorig jaar rond deze tijd van het jaar. Tijdens de Zuiderzee Rally hebben we een aantal sterke R5-coureurs aan de start. Voor ons dient de Rally in Emmeloord in de eerste plaats als test, waarin we het één en ander uit zullen proberen met het afstellen van de wagen. Maar mocht alles goed verlopen, dan staat in de loop van de dag uiteraard alles mogelijk, want we blijven rallycoureurs…”

We gaan zien of Van den Heuvel, Kobus, De Jong, Grahn of Riedemann het voortouw gaan nemen. Zij zullen in ieder geval ook rekening moeten houden met enkele gevaarlijke outsiders, waaronder de Deense equipe van Brian Madsen. Vorig jaar reed Madsen ijzersterk tijdens de Zuiderzee Rally met zijn Peugeot 306 Maxi wat resulteerde in een derde positie, exact gelijk met de tijd van Jim van den Heuvel, die tevens als outsider voor een topklassering is aangewezen achter het stuur van zijn Mitsubishi Lancer Evo X. Genoeg concurrentie dus zoals gezegd voor Riedemann en navigator Michael Wenzel, die hun doelstellingen voor komend weekend nog eenmaal op een rijtje zetten.

Christian Riedemann: “Zoals ik al zei, zullen we het één en ander aan de auto proberen te veranderen om het zo optimaal mogelijk af te stellen voor de volgende wedstrijd van het DRM (Deutsche Rallye Meisterschaft). Natuurlijk wil ik daarbij ook de Nederlanders een show bieden. Wat tevens nog interessant kan worden, is de nieuwe Benelux Rally Trophy. Aangezien we hier automatisch punten kunnen halen voor het kampioenschap, en tijdens de volgende wedstrijd in Sulingen ook, zullen we na deze wedstrijden eens gaan kijken hoe we ervoor staan in deze kampioenschappen. Wellicht kunnen we met goede resultaten ons ook meer gaan richten op dit kampioenschap, en wie weet kan dit kampioenschap zich dan nog wel ontwikkelen tot een erg spannende,” aldus Christian Riedemann, komend weekend met startnummer #2 op de ruiten te zien tijdens de Zuiderzee Rally.

Uiteraard zijn wij van Rally-World er morgen ook bij om u te voorzien van het spectaculairste beeldmateriaal en de mooiste foto’s, en tevens zal er een dag na de rally een uitgebreide nabeschouwing van de wedstrijd volgen met daarin alles wat u gemist heeft. Houd de site dus op de hoogte om niets te hoeven missen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.