Rally-World

Feel the world of Rally

Voorkomt Red Bull de opvolger van Jacky Ickx?

Het is spannend bij de SSV’s, nog niet eerder stonden er zoveel kanshebbers aan de start in de categorieën T3 en T4. Steeds meer fabrieksteams wagen zich in deze categorieën aan de Dakar Rally, maar het blijkt ook de ideale opstapklasse voor de jeugd te zijn. Hieronder blikken we kort terug op beide categorieën tijdens de eerste week van ‘s werelds zwaarste rally.

Red Bull Can-Am Factory Team (T3)

Met vijf rijders in de T3-klasse is Red Bull het sterkst vertegenwoordigde fabrieksteam in de T3-klasse. Het is dan ook niet heel gek dat het team in zeven van de negen etappes (inclusief de proloog) de beste was. Toch staat geen van de vijf coureurs aan kop na de eerste week. De Amerikaan Austin Jones staat momenteel tweede algemeen, kort gevolgd door etapperecordhouder in één Dakar Rally Seth Quintero. Francisco López en Cristina Gutiérrez kwamen in de problemen tijdens de derde etappe toen zij vast kwamen te zitten in een modderstroom, maar staan inmiddels weer keurig vierde en vijfde. Enkel Mitchell Guthrie is met zijn MCE-5 na één probleemvolle etappe definitief uitgeschakeld voor de eindzege.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
2e – Austin Jones (+3:19)
3e – Seth Quintero (+1:02:25)
4e – Francisco López Contardo (+2:30:51)
5e – Cristina Gutiérrez Herrero (+2:53:37)
28e – Mitchell Guthrie (+24:35:03)

GRALLYTEAM (T3)

Slechts één coureur weet in de T3-categorie bijzonder goed stand te houden tot nu toe tegenover de Red Bulls. Sterker nog, na acht etappes heeft de Belg Guillaume de Mévius de leiding knap in handen. De OT3-rijder, rijdend onder de vlag van zijn eigen GRALLYTEAM, won de zesde etappe en was sinds die zesde etappe ook al leider in het klassement. Mocht De Mévius deze Dakar Rally op zijn naam schrijven, dan is hij de eerste sinds Jacky Ickx in 1983 die de Dakar Rally op vier wielen op zijn naam weet te schrijven. Hoe dan ook is de Belg nu al uitgegroeid tot de grootste sensatie in de T3-klasse van deze Dakar Rally.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
1e – Guillaume de Mévius (36h03m09)

X-Raid Yamaha Factory Team (T3)

Het fabrieksteam van Yamaha mag dan wel het motorenklassement vaarwel hebben gezegd, het team is nog zeker niet klaar met de Dakar Rally. In samenwerking met X-Raid focust het team zich met 7 coureurs vanaf nu geheel op de T3-categorie op vier wielen, en dat gaat ze behoorlijk goed af. Vlak voor de rustdag pakte João Ferreira zo zijn allereerste etappezege en de allereerste dagwinst voor het team, maar ook in het algemeen klassement doet het vrij nieuwe team het zeker niet slecht met een tiende plaats voor oud-quadkampioen Ignacio Casale en een veertiende plek voor de Duitse Annett Fischer. Wie weet wat voor mooie dingen Yamaha in de tweede week nog kan laten zien.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
10e – Ignacio Casale (+6:48:17)
14e – Annett Fischer (+9:54:48)
17e – Ricardo Porem (+11:07:18)
19e – Ahmed Alkuwari (+12:49:23)
38e – João Ferreira (+44:53:43)

Arcane Factory Racing (T3)

Voor het Nederlandse team van Arcane Factory Racing was het een wisselvallige eerste week. Zo viel de Nederlandse debutant Roger Grouwels uit, maar rijdt hij buiten het klassement nog wel mee en doet hij veel ervaring op. Hans Weijs JR staat na veel ups en downs na de eerste week als snelste Nederlander geklasseerd op de negende plaats. De potentie is er zeker en als Weijs blijft rijden, is er wellicht nog het een en ander mogelijk voor de regerend Nederlands Rallykampioen. De tijd zal het uitwijzen…

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
9e – Hans Weijs JR (+5:43:38)
39e – Roger Grouwels (+103:56:25)

Van Loon Racing (T3)

Tenslotte is er dan nog het Dakar-debuut van Anja van Loon. De vrouw van Dakar-veteraan Erik van Loon, die na dit jaar afscheid neemt van de grootste woestijnrally, moest toch even slikken toen haar man op de zevende etappe na een zware crash uit de rally vloog. Anja doet het daarentegen nog altijd heel goed in de T3-klasse. Zij staat vooralsnog op de twaalfde plaats algemeen en dat is een stuk beter dan ze zelf had verwacht. Bij haar debuut wilde ze in de bovenste helft terecht komen, maar de top 15 leek buiten bereik. Van Loon blijft vooral uit de problemen en dat werpt zijn vruchten af.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
12e – Anja van Loon (+8:57:58)

Red-Bull Can-Am Factory Racing (T4)

Ook in de T4-klasse is het fabrieksteam van Red-Bull Can-Am aanwezig met de Litouwer Rokas Baciuska. Hij won het Wereldkampioenschap en hoopte zijn potentie te kunnen laten zien, hij droomt van het winnen van de Dakar, maar ziet vooral in de ervaren rijders zijn grootste concurrenten. Na een wat moeizame start moest Baciuska zich omhoog werken in het klassement. Hij sloeg dan ook toe tijdens de vijfde en zevende etappe, toen hij twee etappezeges wist te boeken nadat hij ook al de proloog won. Daarmee is Baciuska nu halverwege de rally de leider in het klassement, maar een zekerheid is zijn overwinning nog zeker niet.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
1e – Rokas Baciuska (37h33m31)

Energylandia Rally Team (T4)

Voor het familieteam van Goczal loopt de Dakar Rally tot nu toe uitstekend. Zowel Marek Goczal als zijn 18-jarige zoon Eryk Goczal wisten beiden twee etappes te winnen. Aan de rustdag staan zij keurig tweede en derde in het algemeen klassement op slechts een paar minuten achterstand van de leider. Enkel Michal Goczal kwam vlak voor de rustdag in de problemen en verloor zo heel veel tijd. Hij moet het slechts doen met een veertiende plek algemeen en zal vooral zijn broer en neefje helpen aan een mogelijke Dakar-zege.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
2e – Marek Goczal (+4:34)
3e – Eryk Goczal (+5:48)
14e – Michal Goczal (+3:52:01)

South Racing Can-Am (T4)

Tenslotte dienen zich heel veel outsiders aan uitkomend voor het team van South Racing Can-Am. Zo wist oud-quadrijder Jeremías González Ferioli de laatste etappe voor de rustdag te winnen en op te klimmen naar de vijfde plek algemeen. Daarmee staat hij achter zijn teamgenoot en oud-motorrijder Gerard Farrés Guell, die vierde staat. Achter hen volgen drie snelle Braziliaanse coureurs die ook al de nodige problemen kenden in de eerste week, namelijk Rodrigo Luppi de Oliveira, Cristiano Batista en Bruno Conti de Oliveira. Het is afwachten of één van hen misschien in de tweede week nog een vuist kan maken tegenover de mannen vooraan.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
4e – Gerard Farrés Guell (+6:19)
5e – Jeremías González Ferioli (+42:53)
6e – Rodrigo Luppi de Oliveira (+1:39:01)
7e – Cristiano Batista (+1:47:05)
8e – Bruno Conti de Oliveira (+2:00:08)

Overige Nederlanders (T4)

De Nederlanders hebben allemaal al wat meegemaakt en tijd verloren, maar ze zijn alle drie nog in competitie. Gert-Jan van der Valk is de snelste Nederlander op de 20e positie, Paul Spierings volgt op de 21e positie. Het verschil tussen hen is slechts 16 minuten, dat belooft dus een spannende tweede week te worden in de strijd voor de beste Nederlander. Jeffrey Otten rijdt nog, maar komt door heel veel tijdverlies niet meer in aanmerking om de strijd aan te gaan met zijn landgenoot. Hij rijdt momenteel rond als 25e algemeen. Opmerkelijk is overigens dat zowel in de T3 als T4 klasse alle Nederlanders nog steeds in de race zijn, dat is toch iets waar de Hollandse fans trots op mogen zijn!

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
20e – Gert-Jan van der Valk (+6:13:41)
21e – Paul Spierings (+6:29:03)
25e – Jeffrey Otten (+11:25:26)

Share this…