20-11-2016 – Nu het rallyseizoen 2016 definitief aan zijn einde lijkt te komen wordt er weer volop gespeculeerd over het seizoen 2017 en wat het ons gaat brengen. Met het oog op 2017 blikken wij alvast vooruit op de onlangs bevestigde data in de diverse kampioenschappen.

Uiteraard staat Rally-World in het begin van het nieuwe jaar wederom volop in het teken van de Dakar Rally, die dit jaar door Paraguay, Bolivia en Argentinië gaat. De zwaarste rally staat in 2017 gepland van 2 t/m 14 januari, waarin Rally-World erbij zal zijn met het laatste nieuws van deze Dakar-helden, en uiteraard de Dakar Poule, die verbeterd zal terugkeren rond het einde van november / het begin van december.

Kort na de Dakar Rally zal ook het nieuwe WRC-seizoen weer beginnen. Uiteraard starten we met de jaarlijkse seizoensopener in Monte-Carlo, waarnaar de rijders in februari naar Zweden trekken om vervolgens naar Mexico af te reizen. De Rally van Corsica is voor komend seizoen verplaatst naar april en vindt daarmee nog voor de Rally van Argentinië plaats. Halverwege in mei zal vervolgens de Rally van Portugal plaatsvinden, terwijl de coureurs zich in juni zullen wagen aan de paden van Sardinië. Vervolgens volgen er nog enkele data die nog niet bevestigd zijn door de FIA, maar hoogstwaarschijnlijk zullen de Rally van Polen en de Rally van Finland ergens in juli plaatsvinden. In augustus vind van 17-20 augustus vervolgens de Rally van Duitsland, voor de meeste Nederlanders/Belgen vaak hét hoogtepunt van het jaar, plaats. In oktober volgen nog de Rally van Spanje en de Rally van Wales, en de seizoensafsluiter is wederom in november tijdens de Rally van Australië. Één wedstrijd zal nog aan de kalender worden toegevoegd, maar daarvoor zal de FIA een keuze moeten maken tussen de Rally van China en de Rally van Turkije.

Het Belgische Rallyseizoen start wederom eind februari met de Rally van Haspengouw. De Spa Rally zal vervolgens voor de derde maal uitmaken van het Belgisch Rallykampioenschap half maart, enkele weken voor de TAC Rally op 8 april. Tijdens de Rally van Wallonië eind april belooft het vooraan ook weer spannend te gaan worden. In mei zal de Sezoensrally deel uitmaken op de kalender voordat de rijders zich gaan wagen aan de uitdagendste rally op de kalender in juni, namelijk de Ypres Rally. Na de Ypres Rally volgt een zomerstop en zal de eerste wedstrijd pas weer begin september plaatsvinden tijdens de Omloop van Vlaanderen, waarnaar vervolgens de East Belgian Rally eind september plaatsvind. In oktober blijft het even stil, maar in november is het vervolgens de beurt aan de Condroz Rallye, die in 2017 voor het eerst meetelt voor het ERC in tegenstelling tot de Ypres Rally (nu meetellend voor de Tour European Rally), als seizoensafsluiter van de Belgische Rallykalender.

Dat ERC waar we het al kort over hadden start begin maart tijdens de Azores Rallye in Portugal. Vervolgens zal er een nog niet bevestigde wedstrijd plaatsvinden. De Rally Islas Canarias, waar Hermen Kobus afgelopen jaar nog flink crashte, is in 2017 verplaatst naar begin mei, en vind daarmee nog voor de Acropolis Rally (begin juni) plaats. Kort na de Acropolis Rally staat de Rally van Cyprus, die ook verplaatst is, op het programma, en met het wegvallen van de Rally van Estland blijft het in juli even stil in dit kampioenschap. Begin augustus gaat het avontuur verder tijdens de Poolse Rajd Rzeszowski, terwijl eind augustus de uitdagende Barum Czech Rally in Tsjechië weer deel mag uitmaken op de kalender. De Rally van Rome in Italië zal haar debuut gaan maken op de ERC-kalender begin oktober, terwijl de Rally van Letland na het rumoer begin dit jaar ook voor 2017 pas in het najaar zal plaatsvinden. De Condroz Rallye zal de nieuwe seizoensafsluiter worden van het Europese kampioenschap, als vervanger van de Ypres Rally, die zoals gezegd hoogstwaarschijnlijk van de ERC-kalender verdwijnt.

Daarentegen zal de Ypres Rally komend seizoen wel mee gaan tellen voor het Britse Rallykampioenschap, wat hopelijk een hoop Britse toppers met zich mee gaat brengen. Dit Brits Rallykampioenschap start in maart al tijdens de Mid Wales Stages rondom Newton. In april rijdt de Britse rallytop vervolgens tijdens de Pirelli Carlisle Rally, terwijl in mei ook nog de RSAC Scottish Rally in Schotland zal worden verreden. Daarna staat de Ypres Rally op het programma van deze uitdagende rallykalender, om na deze wedstrijd nog rally’s als de Nicky Grist Stages in juli, de Ulster Rally in augustus, en als afsluiter de Isle of Man Rally in oktober te mogen rijden. De Ypres Rally telt overigens ook mee voor de Tour European Rally, waar inmiddels ook al een aantal wedstrijden voor zijn bevestigd waaronder de Rally van Madeira te Portugal, de Skoda Rallye Liezen te Oostenrijk, de Rallye du Valais te Zwitserland en de Tuscan Rewind als seizoensafsluiter in Italië

Ook het VAS kampioenschap in België kent inmiddels enkele bevestigde data. Men verwacht dat de Rallysprint van Moorslede wederom als seizoensopener mee zal gaan tellen in maart, met vervolgens de Rallysprint van de Monteberg op het programma. De ORC Canal Rally zal in ieder geval plaatsvinden in het laatste weekend van mei, en ook de Rally van Wervik is inmiddels bevestigd voor 9 en 10 juni aanstaande. De TBR Rallysprint is de eerstvolgende wedstrijd op het programma op 8 juli, met vervolgens de Rally van Staden en de Short Rally van Kasterlee hoogstwaarschijnlijk in augustus weer op het programma. De Aarova Rallysprint is inmiddels een vaste waarde op de kalender van dit kampioenschap geworden, en zal komend seizoen op 11 september plaatsvinden. Daarna volgt op 7 en 8 oktober tijdens de Hemicuda Rally, en begin november de onlangs verreden Rally van Zuid-Limburg. Het seizoen sluit af tijdens de 6 Uren van Kortrijk op 25 en 26 november 2017.

In Nederland tot slot zijn een aantal data voor 2017 reeds bevestigd. De seizoensopener is wederom de Zuiderzee Rally in het derde weekend van maart. Vervolgens zal de Rally van Putten haar rentree gaan maken op de kalender, maar wel onder een nieuwe naam en een nieuwe locatie, die voorlopig nog even achterwege wordt gelaten, tot het officiële persbericht van de organisatie zelf. De ‘Rally van Putten’ vindt in ieder geval plaats op 8 april 2017. Vervolgens vindt in het laatste weekend van mei de ELE Rally rondom Veldhoven plaats. De Vechtdal Rally zal naar verwachting weer in het derde weekend van juni gaan plaatsvinden, waarnaar er vervolgens een lange zomerstop voor de boeg staat. Half september zal de Hellendoorn Rally van start gaan met daarna nog de GTC Rally begin oktober op de planning en als seizoensafsluiter de Conrad Twente Rally, waarvan nog even onbekend blijft of dit evenement het laatste weekend van oktober of het eerste weekend van november zal gaan plaatsvinden.

Klik hier om de voorlopige kalender van 2017 schematisch te bekijken. (Niet alle data zijn al officieel bevestigd door de organisatie zelf, maar indien dit het geval is, staat dat aangegeven op de kalender).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.