Foto: www.rallye-info.com

19-07-2015 – Na een zeer spannende zaterdag tijdens de 6e Rally van Estland (meetellend voor het ERC), staat Mitsubishi-rijder Alexey Lukyanuk verrassend aan de leiding! Hoe hij de andere ’toppers’ gisteren achter zich wist te houden leest u in het actuele verslag hieronder.

De rally begon eigenlijk al met een powerstage op de vrijdagavond, en toen was één van de ’toppers’ er al niet meer bij. Sander Pärn verloor al op de Shakedown de macht over het stuur, waarnaar hij vervolgens hard tegen een boom klapte en de schade te groot was om nog aan de rally te verschijnen. De powerstage (1.3 km) werd later die dag gewonnen door Lukyanuk. De top 5 zat echter slechts rond een seconde achterstand, Breen en Consani lieten op deze stage toch wel opvallend een aantal secondes liggen en vielen net buiten de top 10.

Maar het echte werk zou pas op de zaterdag beginnen, waar Karl Kruuda in zijn Citroën DS3 R5 gelijk de leiding overnam. Martin Kangur (Ford Fiesta R5) stond op een zeer kleine achterstand op een 2e positie, en Lukyanuk was nog altijd de ERC2 leider en derde algemeen. Siim Plangi stond in het ERC2 tweede en 5e algemeen, achter Kajetanowicz. Maar vooraan werd het alleen maar spannender, op KP3, 4 en 5 wisten Kruuda en Lukyanuk om en om de leiding te delen. Kajetanowicz wist echter na de eerste bouclé de tweede plaats te grijpen, toen Kruuda iets terugviel in het klassement als vierde achter Kangur. Lukyanuk stond nog altijd aan kop en Craig Breen, die hier overduidelijk als doelstelling zich de zege voorstelde, viel tot nu toe flink tegen op een 5e positie.

Vervolgens was er een kleine bouclé van 2 klassementsproeven, en hier wist Kajetanowicz al vrijwel direct de leiding over te nemen van Lukyanuk, die niet alleen de leiding, maar ook zijn 2e plaats verloor aan Karl Kruuda. Daarbij gingen ERC2 rijders Reiner Aus en Egon Kaur de aanval in op de Rus en namen daarmee positie 4 en 5 in het klassement over voor Breen. Voor Teemu Suninen, ook bekend als testrijder voor Toyota, was er veel minder geluk aangezien hij heel veel schade opliep op KP7 en daarmee terugzakte naar de 14e positie. Martin Kangur mist in deze alinea, de oorzaak hiervan was een crash van hem en navigator Suldar Sikk, wat het einde van hun wedstrijd betekende.

Met nog 3 proeven op het programma was het avontuur ook in één klap over voor Karl Kruuda! Een kapotte radiateur zorgde ervoor dat hij zijn auto noodgedwongen aan de kant moest zetten en zijn wedstrijd was daarmee definitief voorbij. Lukyanuk was echter opnieuw de aanval ingegaan en met succes! De 34-jarige Rus wist Kajetanowicz op diezelfde proef namelijk weer in te halen in het klassement maar het verschil was nog minimaal (0.1 seconden). Reiner Aus had door het uitvallen van Kruuda de derde plaats ingenomen en reed ook een zeer sterke wedstrijd! De andere 2 KP’s was het Alexey Lukyanuk die op elke proef een klein beetje uitliep op Kajetanowicz, waardoor hij verrassend aan kop gaat na dag 1 met een leiding van 2.4 seconden!

Craig Breen had zoals eerder gezegd niet verwacht dat zijn eerste dag nogal zwakjes zou verlopen. Op de laatste stage wist hij Egon Kaur nog te kloppen en sloot de dag af als 4e voor Kaur. De groep N-rijders waren overigens aan een erg sterke dag bezig! Veel ERC-rijders moesten de achtervolging in en sommige waren we al vroeg kwijt, zo ook Robert Consani, die motorproblemen had. Ook Juha Salo keek tegen veel achterstand aan na KP7, waardoor de kans op een mooie positie ook voor hem is bekeken.

Bij de Junioren keek klassementsleider Emil Bergkvist al vanaf KP1 tegen een achterstand aan, nadat hij een straftijd had gekregen van 10 seconden. Het waren echter vooral de lokale rijders die hier het hardst gingen. De leiding werd namelijk al vroeg in de wedstrijd genomen door Ralfs Sirmacis uit Letland gevolgd door thuisrijder Miko-Ove Niinemäe, beiden in een Peugeot 208 VTi R2. Bergkvist wist echter aan het einde van de dag nog een sterke inhaalrace te rijden en pakte uiteindelijk nog de 2e positie, voor Niinemäe, in de Opel Adam R2.

En over enkele minuten zal de tweede dag weer van start gaan in Estland. Met in de hoofdrol Alexey Lukyanuk en Kajetan Kajetanowicz, wie dit duel gaat winnen leest u morgenochtend tijdens ons actuele verslag van dag 2.

Tussenstand auto24 Rally Estonia 2015 (na dag 1):

1. A. Lukyanuk / A. Arnautov (Mitsubishi)

2. K. Kajetanowicz / J. Baran (Ford – +2.4)

3. R. Aus / S. Koskinen (Mitsubishi – +31.0)

4. C. Breen / S. Martin (Peugeot – +36.9)

5. E. Kaur / A. Arnek (Mitsubishi – +37.0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.