Foto: www.autosport.com

04-07-2015 – Het werd hem niet gemakkelijk gemaakt, maar het is opnieuw de Fransman Sébastien Ogier die na de eerste (echte) dag aan kop staat van de LOTOS Rally Poland. Hoe Ogier, en alle anderen, deze dag hebben meegemaakt leest u in het actuele verslag hieronder.

Voordat de rally begon stonden de rijders donderdag aan de start van de shakedown, dit is een soort laatste ’test’ voordat de rijders aan het echte werk beginnen. Maar de Rally van Polen liet al op de eerste meters van de shakedown zien dat er niet te spotten viel met deze verraderlijke rally, dat merkte ook Kris Meeke, die in de eerste bocht met zijn Citroën DS3 over de kop ging en daarmee zijn eerste, en misschien wel waarschuwing al had gehad. (zie video). Het werd vervolgens een race tegen de klok om de DS3 te repareren maar gelukkig kon Meeke uiteindelijk toch nog aan de start komen van de rally.

Op de openingsstage op donderdagavond reed Meeke echter nog niet heel overtuigend, en zette een 17e tijd neer op de korte stage van 2.5 kilometer. Ogier won die stage maar moest aan het begin van de vrijdagmorgen al gauw de leiding weggeven aan teamgenoot Andreas Mikkelsen, die vorig jaar de runner-up van Ogier was tijdens deze rally. Ogier viel wat verder terug op KP3 toen het verrassend Ott Tänak was die de leiding nam. Tänak beweerde echter dat er remproblemen waren en dat de auto daarom waarschijnlijk zo snel ging, maar hij zat nog niet goed in zijn ritme. Hij werd voorlopig gevolgd door Volkswagen-rijders Mikkelsen en Latvala. Na de eerste bouclé van 5 proeven had hij een voorsprong van 9.4 seconden.

Ogier ging tijdens de tweede bouclé de aanval in vanaf de 3e positie, en toen bleek dat Tänak opnieuw problemen had, maar nou met de banden, was het niet moeilijk voor de Fransman om de leiding in het klassement over te nemen. Tänak zakte hierdoor terug naar de 3e positie en moest nu de achtervolging in. Ogier had Mikkelsen echter nog kort achter zich, aangezien de Noor niet van plan was om weer onder Ogier te moeten staan op het podium. Aan het einde van de vrijdag kijkt hij tegen een korte achterstand van 2 seconden aan. Jari-Matti Latvala wist in de slotfase van de vrijdag Tänak nog in te halen waardoor er opnieuw een 1, 2, 3’tje voor Volkswagen op de ranglijst staat. Tänak wordt 4e voor Hyundai-rijder Hayden Paddon, die opnieuw een sterke wedstrijd rijd met zijn Hyundai.

Fouten waren er ook nog gemaakt op de zaterdag. Zo ging Kris Meeke opnieuw van de baan en gleed een weiland in. Hij wist de Citroën gelukkig met wat tijdverlies weer op de baan te krijgen. Minder geluk was er voor WRC2 rijder Nasser Al-Attiyah, die ook van de baan gleed, maar vervolgens zijn aandrijfas brak wat het einde van zijn vrijdag betekende. Ondanks dat hij vandaag weer herstart met het RALLY2 systeem, is het Esapekka Lappi die in zijn Skoda Fabia R5 veruit de snelste is in deze klasse voor Pontus Tidemand (Fabia R5) en Karl Kruuda (DS3 R5).

Hoe verliep het dan met onze zuiderburen? Thierry Neuville reed een constante wedstrijd maar stond na dag 1 met een korte achterstand op thuisrijder Robert Kubica 7e algemeen, vandaag hopen Neuville en Gilsoul de aanval in te kunnen. Onze eigen Hollander Kevin Abbring reed, net als Neuville, een constante wedstrijd, en mag tevreden zijn met een 14e plaats. Ondanks dat denkt Abbring zelf dat er nog het één en ander aan de pacenotes te veranderen valt voor vandaag. In de DMACK Trophy is het voorlopig de Noor Marius Aasen die aan kop gaat. Mats van den Brand reed in deze klasse een hele sterke vrijdag die vrijwel zonder problemen verliep voor de 24 jarige Nederlander, hij sloot de dag af als 3e in deze klasse. Kevin van Deijne had wat meer moeite om dit tempo te volgen, maar werd desondanks 7e in deze klasse. Vandaag gaat het avontuur verder, met de grote vraag ‘Wie kan Ogier hier in Polen klein krijgen?’, houd de site in de hoogte voor het actuele nieuws rondom deze rally!

Uitslag LOTOS Rally Poland 2015 (na vrijdag):

1. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen)

2. A. Mikkelsen / O. Floene (Volkswagen – +2.1)

3. J.M. Latvala / M. Antilla (Volkswagen – +10.8)

4. O. Tänak / R. Mõlder (Ford – +16.6)

5. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai – +35.9)

7. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai – +41.2)

14. K. Abbring / S. Marshall (Hyundai – +2:38.0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.