https://cdn-6.motorsport.com/images/mgl/24NBPnP6/s8/dakar-dakar-2018-300-peugeot-sport-peugeot-3008-dkr-stephane-peterhansel-jean-paul-cottret.jpg

14-01-2018 – Carlos Sainz heeft zijn tweede etappeoverwinning in Dakar 2018 te pakken. In etappe 7 profiteerde de Spanjaard optimaal van de forse vertraging die teamgenoot Stéphane Peterhansel opliep. 

Peterhansel, dertienvoudig winnaar van de Dakar, begon aan het eerste deel van de marathonetappe van La Paz naar Uyuni met een voorsprong van 27 minuten ten opzichte van Carlos Sainz en leek op weg om die voorsprong te vergroten. Tijdens de eerste drie waypoints lag Peterhansel aan de leiding met een ruime voorsprong.

Na 186 kilometer van de special moest Peterhansel zijn wagen echter aan de kant zetten. Peugeot liet via de officiële kanalen weten dat een van de schokdempers kapot zou zijn, maar dat er ook meer schade zou zijn aan de wielophanging van de 3008DKR Maxi. De Fransman heeft meer dan een uur stilgestaan en is de leiding in het klassement daardoor kwijtgeraakt.

De problemen van Peterhansel lijken versterkt te worden vanwege de marathonetappe, waarvan de zevende etappe het eerste deel is. Daardoor krijgen hij en navigator Jean-Paul Cottret geen technische assistentie in het bivak van Uyuni. Met het wegvallen van Peterhansel zijn drie van de vier Peugeots uitgeschakeld voor de eindzege in de Dakar. Sébastien Loeb viel eind vorige week uit nadat zijn navigator geblesseerd raakte, Cyril Despres raakte eerder in de rally al in de problemen. Despres, 48e in het algemeen klassement, stopte bij Peterhansel om hem assistentie te verlenen. Sainz staat door de problemen nu aan de leiding in het klassement en sluit de dag af met een voorsprong van meer dan een uur.

Achter Sainz volgen in het algemene klassement de Toyota’s, die wel een redelijk goede etappe kende. Op 12 minuten en 5 seconden achterstand van Sainz zou Giniel de Villiers zo als tweede over de eindstreep komen, terwijl Nasser Al-Attiyah als derde eindigde op 14 minuten en 19 seconden. Met het tijdverlies van Peterhansel valt hij terug naar de derde positie algemeen, met een krappe 8 seconden voorsprong op De Villiers.

Bernhard ten Brinke finishte op een zevende positie met een achterstand van 31 minuten en 33 seconden. Hij had onder meer last van een kapotte ruitenwisser. Daarmee raakt de Nederlander in het algemeen klassement zijn derde plek kwijt. Zowel Al-Attiyah als Ginier de Villiers achterhalen de Toyota-coureur, die nu vijfde staat op 1 uur, 25 minuten en 4 seconden van Sainz. Peter van Merksteijn reed naar een verdienstelijke tiende plek in deze etappe. De Nederlander staat nu op een prima negende plek in het algemeen klassement.

1. Carlos Sainz SPA Peugeot 4.49.26
2. Giniel de Villiers ZAF Toyota +12.05
3. Nasser Al-Attiyah QAT Toyota +14.19
4. Jakub Przygonski POL MINI +20.56
5. Martin Prokop TSJ Ford +23.57
6. Lucio Alvarez ARG Toyota +28.49
7. Bernhard ten Brinke NED Toyota +31.33
8. Khalid Al Qassimi VAE Peugeot +39.30
9. Boris Garafulic CHL MINI  +54.42
10. Peter van Merksteijn NED  Toyota  +57.21

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.