Rally-World

Feel the world of Rally

Weer nét geen etappezege voor de Nederlanders

Zestien seconden, zo weinig was het verschil of we hadden de eerste Nederlandse etappewinnaar gehad in deze Dakar Rally bij de vrachtwagens. Lees hieronder alles wat er gebeurde tijdens de vijfde etappe bij de trucks.

De 373 kilometer lange vijfde etappe bestond volledig uit zand. Bij de trucks deden de Nederlanders de hele dag vooraan mee in de wedstrijd. In de openingsfase van de dag noteerde Mitchel van den Brink de snelste tijd bij het eerste waypoint. Vervolgens nam Janus van Kasteren de leiding over. De Veldhovenaar wilde zich revancheren voor zijn forse verlies van woensdag. De geplaagde kopman van Team de Rooy Iveco leek op de dagzege af te koersen. Hij klokte op zes van de acht tussenpunten de snelste tijd. Maar kort voor het laatste tussenpunt ging het mis. Van Kasteren viel korte tijd stil en nadat hij eerst nog vier minuten voor lag, keek hij daarna tegen een achterstand van vier minuten aan.

Martin van den Brink noteerde de snelste tijd op het laatste meetpunt, 22 seconden voor leider in het klassement Ales Loprais. Op weg naar de finish had de Tsjechische klassementsleider de achterstand echter weten om te buigen naar een voorsprong van 16 seconden. Zo behaalde Loprais alweer zijn tweede dagzege. Ook consolideerde hij zijn leidende positie in het klassement en vergrootte zijn voorsprong op Martin van den Brink naar iets meer dan 15 minuten.

Van Kasteren had de snelheid na zijn problemen overigens wel weer te pakken. Hij reed nog 36 seconden goed in de laatste kilometers en eindigde daardoor op de derde plek met een achterstand van ongeveer 3,5 minuut. Mitchel van den Brink sloot de etappe af als vierde gevolgd door Riwald-rijder Pascal de Baar. De zesde plaats was er voor de Tsjechische Iveco-rijder Martin Macik met daarachter de Nederlandse Iveco’s van Kees Koolen en Ben van de Laar. Tatra-rijders Jaroslav Valtr en Martin Soltys maakten op hun beurt de top 10 compleet.

Het team Ben de Groot is helaas uitgevallen tijdens deze vijfde etappe. Een stuk voor de etappe van donderdag sloeg het rechtervoorwiel van de truck helemaal vast. Met man en macht is er gewerkt om nieuwe lagers te plaatsen en de truck rollend te krijgen om nog nipt op tijd te starten. Na de reparatie en een snelle berekening dacht het team de start nog net op tijd te kunnen halen, maar dit zou eerder seconden werk worden dan minuten. Na driehonderd meter rijden liep het wiel met de nieuwe onderdelen weer vast en daarmee zijn ze definitief uitgeschakeld voor het eindklassement. Wel kunnen de heren nog meedingen in de Dakar Experience, waarin ze buiten het algemeen klassement om nog mee kunnen strijden voor dagsuccessen.

UITSLAG ETAPPE 5 TRUCKS

 1. Ales LOPRAIS (Praga)
 2. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +0:16)
 3. Janus VAN KASTEREN (Iveco – +3:24)
 4. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco – +5:41)
 5. Pascal DE BAAR (Renault – +5:44)
 6. Martin MACIK (Iveco – +8:31)
 7. Kees KOOLEN (Iveco – +20:50)
 8. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +31:12)
 9. Jaroslav VALTR (Tatra – +32:09)
 10. Martin SOLTYS (Tatra – +40:53)

KLASSEMENT NA ETAPPE 5 TRUCKS

 1. Ales LOPRAIS (Praga)
 2. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +15:22)
 3. Janus VAN KASTEREN (Iveco – +51:58)
 4. Martin MACIK (Iveco – +54:00)
 5. Jaroslav VALTR (Tatra – +1:06:18)
 6. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco – +2:18:04)
 7. Martin SOLTYS (Tatra – +2:54:26)
 8. Kees KOOLEN (Iveco – +3:52:52)
 9. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +3:53:37)
 10. Igor BOUWENS (Iveco – +4:11:24)
Share this…