Afbeeldingsresultaat voor wrc rally of new zealand

08-05-2017 – Het World Rally Championship (WRC) zal volgend jaar waarschijnlijk een extra ronde in Nieuw-Zeeland of Kroatië toevoegen aan de kalender en heeft het doel om op zijn minst in 2022 een kalender te hebben met zestien rally’s.

Nieuw-Zeeland ontbreekt sinds 2012 op de WRC-kalender, maar WRC-organisator Oliver Ciesla staat open voor een terugkeer die waarschijnlijk in september gepland wordt. Kroatië is het andere alternatief voor een veertiende ronde in 2018. Een proefevenement wordt in september gehouden, kort voor de WRC-organisator haar kalender in moet leveren in het World Motor Sport Council.

Oliver Ciesla: “Ik hoef niets te zeggen over Nieuw-Zeeland. Er is een grote fanbase voor de sport daar met Hayden Paddon (Hyundai’s ster uit Nieuw-Zeeland) en zelfs al is het niet de rally met de meeste bezoekers, op deze wegen kunnen we prachtige televisie maken. Ik ben dus een groot voorstander. We zijn eigenlijk niet op zoek naar meer Europese rally’s. Maar Kroatië is een speciaal land met de infrastructuur en prachtige wegen die de auto’s laten dansen. We kunnen daar een gemixt evenement houden met een dag op de gravel en twee dagen op het asfalt. Ook zouden we een soort heuvelklim kunnen introduceren. Daar komt bij dat een evenement in dat gebied eenvoudig op te zetten is wat betreft bereikbaarheid en in een regio is waar veel rallyfans zitten. Ik denk dat een Kroatische rally direct door zou stoten naar de top vijf populairste rally’s.”

Kansen van China om een WRC-ronde te hebben, lijken verdwenen. Het land zou vorig jaar een ronde hosten, maar die werd afgelast nadat noodweer de wegen in het gebied onbegaanbaar maakten. Speculaties deden de ronde dat de deal in China nooit helemaal rond was, maar Ciesla heeft dit ontkend. Ook Turkije heeft nog altijd de aandacht van Ciesla, al is een terugkeer daar uitgesloten tot 2019. Ciesla kijkt naar een uitbreiding van de kalender naar zestien rally’s, maar weegt de winst af tegen de extra kosten die gemaakt moeten worden.

Oliver Ciesla: “Met een kans als deze moeten beslissingen snel genomen worden. Strategische gezien was het de juiste keuze daar heen te gaan en was ook een welkome toevoeging voor de fabrikanten. China is nog steeds interessant omdat het een grote auto-industrie heeft, maar we hebben de steun van de overheid nodig. Op dit moment zijn er rally’s die dat minder nodig hebben en meer opleveren. De rekensom om de kalender uit te breiden is simpel. We hebben een wereldwijd publiek van zestig miljoen mensen voor elke ronde en ik zou liever zestien keer dit zestig miljoen hebben dan dertien keer. Maar we moeten samenwerken met andere belanghebbenden en dat zorgt ervoor dat er meer kosten gemaakt worden. We moeten zorgen voor extra opbrengsten.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.