Rally-World

Feel the world of Rally

WRC 2023: Wie wordt de nieuwe wereldkampioen?

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover: De start van het World Rally Championship in 2023. Traditioneel getrouw trapt het wereldkampioenschap af met de 91e editie van de legendarische Rallye de Monte-Carlo. Maar wie zijn de grote favorieten voorafgaand het nieuwe rallyseizoen? Hieronder leest u onze voorspellingen en ‘men to watch’ voor het WK Rally’s in 2023.

Kalle Rovanperä (Toyota)

Het mag geen verrassing zijn dat Kalle Rovanperä als regerend wereldkampioen de grote favoriet is voor het seizoen 2023. Wij verwachten dan ook dat de 22-jarige Fin dit jaar zijn tweede opeenvolgende wereldtitel gaat winnen. Een veilige gok? Misschien wel… Maar vorig jaar was Rovanperä echt een klasse apart ten opzichte van de concurrentie en leek hij tijdens de meeste wedstrijden zelfs onverslaanbaar. Met het vertrouwen van zijn eerste titel op zak verwachten we dat hij het komend seizoen alleen maar beter gaat doen.

VOORSPELLING 2023: WERELDKAMPIOEN
2022 – WERELDKAMPIOEN (Toyota)
2021 – 4e algemeen (Toyota)
2020 – 5e algemeen (Toyota)

Thierry Neuville (Hyundai)

Achter Rovanperä denken we dat het heel erg spannend gaat worden, want er zijn een aantal belangrijke outsiders voor de wereldtitel die heel erg aan elkaar gewaagd zijn. Wat maakt Thierry Neuville dan de grootste uitdager van de regerend wereldkampioen? Wij denken dat met het vertrek van oud-wereldkampioen Ott Tänak de Belg nog meer in staat zal zijn om het team om hem heen te bouwen en in het afgelopen seizoen was hij erg sterk en constant. Neuville leidde in acht van de dertien rally’s, een prestatie die niet onderschat mag worden. Toch zal een tweede plaats voor hem en navigator Martijn Wydaeghe niet genoeg zijn, zij zullen vol voor hun eerste wereldtitel gaan.

VOORSPELLING 2023: 2e algemeen
2022 – 3e algemeen (Hyundai)
2021 – 3e algemeen (Hyundai)
2020 – 4e algemeen (Hyundai)

Elfyn Evans (Toyota)

Ook voor Elfyn Evans geldt dat hij net als Neuville in acht van de dertien rally’s aan kop heeft gestaan. De Brit was nooit echt traag, maar speelde ook nooit echt de hoofdrol in de titelstrijd in 2022. De grote vraag is dan ook of de Toyota-rijder zijn weg naar de top komend jaar terug kan vinden. Wij voorspellen dat Evans het kampioenschap zal afsluiten met een derde plek, maar veel zal daarvoor afhangen van de prestaties van Ott Tänak bij zijn nieuwe team M-Sport en Esapekka Lappi met zijn overstap naar Hyundai. Een overwinning of twee moet er sowieso wel in kunnen zitten voor Evans.

VOORSPELLING 2023: 3e algemeen
2022 – 4e algemeen (Toyota)
2021 – 2e algemeen (Toyota)
2020 – 2e algemeen (Toyota)

Ott Tänak (Ford)

M-Sport snakt er weer naar om een titelkandidaat te worden in het WRC. De laatste seizoenen beet het team telkens in het stof van Toyota en Hyundai, maar met de aanstelling van oud-wereldkampioen Ott Tänak zet het team al hun zinnen op de wereldtitel in 2023. Tänak heeft richting het einde van vorig jaar echt weer zijn oude topvorm teruggevonden. Daar zal het ongetwijfeld niet aan liggen. Maar hoe gaat M-Sport zich komend jaar houden ten opzichte van de twee andere fabrikanten? En hoe snel kan Tänak het vertrouwen vinden met de Ford Puma Rally1? Het is misschien wel de meest onvoorspelbare coureur om in te schatten tijdens het komende WRC-seizoen…

VOORSPELLING 2023: 4e algemeen
2022 – 2e algemeen (Hyundai)
2021 – 5e algemeen (Hyundai)
2020 – 3e algemeen (Hyundai)

Takamoto Katsuta (Toyota)

Takamoto Katsuta wordt dit jaar gepromoveerd naar het fabrieksteam van Toyota Gazoo Racing. Dit heeft de Japanner geheel te danken aan zijn geweldige prestaties in 2022 in het B-team van Toyota. Katsuta zal de derde auto van het team delen met achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier, maar in tegenstelling tot de Fransman komt hij wel het hele seizoen in actie. Alle wedstrijden waar Ogier rijdt komt Katsuta namelijk voor het B-team in actie, waardoor hij het hele seizoen zal gaan afwerken. Aangezien Toyota op papier het te kloppen merk is en Katsuta elk jaar blijft groeien, schatten we hem in als een constante factor in de top 5.

VOORSPELLING 2023: 5e algemeen
2022 – 5e algemeen (Toyota)
2021 – 7e algemeen (Toyota)
2020 – 13e algemeen (Toyota)

Esapekka Lappi (Hyundai)

Esapekka Lappi zou wel eens de grote verrassing van 2023 kunnen worden. De Fin gaat komend seizoen als fulltime-coureur voor Hyundai aan de slag nadat hij eind vorig jaar afscheid nam van Toyota. Waar we Lappi de afgelopen jaren dus vaak als parttime-coureur zagen, krijgt de 31-jarige coureur dit jaar écht een kans om voor de wereldtitel te gaan. Hij komt weliswaar uit een underdogpositie, maar het talent om te winnen heeft de tweede rijder van Hyundai zeker. Een man om in de gaten te houden!

VOORSPELLING 2023: 6e algemeen
2022 – 9e algemeen (Toyota)
2021 – 12e algemeen (Toyota)
2020 – 6e algemeen (M-Sport)

Sébastien Ogier (Toyota)

Sébastien Ogier zal opnieuw deel uitmaken van Toyota Gazoo Racing als parttime coureur. De achtvoudig wereldkampioen heeft als het om kampioenschappen gaat niks meer te bewijzen en zal slechts tijdens een aantal wedstrijden naar keuze in actie gaan komen dit jaar. Desalniettemin is de Fransman altijd snel en is hij zeker in staat om hier en daar een overwinning weg te snoepen. Ogier krijgt die kans komende week al tijdens de WK Rally van Monte-Carlo, een wedstrijd die hij haast letterlijk als thuiswedstrijd beschouwt. Wie weet hoeveel overwinningen hij nog gaat pakken naast het imposante aantal van 55 zeges in het WRC tot nu toe.

VOORSPELLING 2023: 7e algemeen
2022 – 6e algemeen (Toyota)
2021 – WERELDKAMPIOEN (Toyota)
2020 – WERELDKAMPIOEN (Toyota)

Dani Sordo (Hyundai)

Dani Sordo is de ultieme asfaltspecialist die je er graag bij hebt als constructeur. Hyundai zet de Spanjaard dan ook weer in voor de constructeurstitel als parttime coureur tijdens de asfaltrally’s. Ondanks dat dat maar een paar rally’s per jaar zijn, is Sordo eigenlijk standaard wel een kandidaat voor het podium gedurende deze rally’s, en we verwachten dan ook dat de Hyundai-rijder net zo constant gaat presteren als in de afgelopen jaren. Wie weet gaat hij wel een cruciale factor spelen om het fabrieksteam van Toyota eindelijk van de troon te stoten in 2023.

VOORSPELLING 2023: 8e algemeen
2022 – 8e algemeen (Hyundai)
2021 – 6e algemeen (Hyundai)
2020 – 8e algemeen (Hyundai)

Pierre-Louis Loubet (Ford)

Pierre-Louis Loubet zal dit seizoen samen met Ott Tänak uitkomen als fulltime-coureur voor het team van M-Sport Ford. Loubet kwam in 2022 bij het team om een selectief aantal wedstrijden te rijden en werd al snel een van de lievelingen van het publiek door zijn agressieve rijstijl. 2023 wordt het eerste volledige seizoen voor de Fransman, die daarmee echt in het diepe wordt gegooid. Wij verwachten niet gelijk hele hoge ogen van de Fransman, voor hem zal het vooral zaak zijn te finishen en belangrijke punten binnen te halen voor het team van M-Sport.

VOORSPELLING 2023: 9e algemeen
2022 – 13e algemeen (M-Sport)
2021 – 18e algemeen (Hyundai)
2020 – 19e algemeen (Hyundai)

Craig Breen (Hyundai)

De derde Hyundai zal in 2023 worden gedeeld door Dani Sordo en Craig Breen. De Ier kende een rampzalig seizoen bij M-Sport vorig jaar, waar hij als kopman van het team een volledig seizoen afwerkte. Hij eindigde slechts als zevende in het kampioenschap en voldeed daarmee niet aan de verwachtingen. Het Britse team nam daarmee afscheid van Breen, die weer onderdak wist te vinden bij zijn oude vertrouwde team Hyundai. Hoewel het echt beter zal moeten in 2023 twijfelen we er niet aan dat Breen het in huis heeft om een aantal podiums te scoren komend seizoen.

VOORSPELLING 2023: 10e algemeen
2022 – 7e algemeen (M-Sport)
2021 – 8e algemeen (Hyundai)
2020 – 9e algemeen (Hyundai)

Het blijven uiteraard voorspellingen, maar wat denkt u? Wordt Kalle Rovanperä opnieuw wereldkampioen in 2023? En bent u het eens met onze voorspellingen? Laat het ons vooral weten in de reacties!

Share this…