Foto: www.mediaevent.michelin.com

30-09-2015 – Het WRC seizoen heeft nog drie wedstrijden op het programma voor de winterstop, maar de plannen voor 2016 zijn al in volle gang. Het 44e WRC seizoen die de FIA komend seizoen zal organiseren zal niet, zoals de afgelopen jaren, dertien, maar veertien wedstrijden bevatten. Dat maakte de organisatie vandaag tijdens de vergadering in Parijs bekend.

Eerder dit seizoen werden er al negen rally’s voor komend seizoen bekend gemaakt, op alfabetische volgorde waren dat: Argentinië, Australië, Finland, Italië, Mexico, Monte-Carlo, Polen, Spanje en Zweden. Enkele weken geleden bevestigde ook Groot-Brittanië (Wales) dat zij ook weer van de partij zouden zijn, maar niet als seizoensafsluiter. De Rally van Australië zal de nieuwe seizoensafsluiter worden in november en de Rally van Wales zal nu zeer waarschijnlijk plaatsvinden in september. Vervolgens was het wachten op de bevestiging van de Rally van Corsica, Duitsland en Portugal, maar gelukkig zijn deze rally’s er ook weer bij in 2016, waardoor alle 13 rally’s uit 2015 volgend seizoen een vervolg krijgen.

Ook gingen er al een tijdje geruchten over dat de Rally van China misschien de Rally van Corsica zou gaan vervangen komen seizoen, maar na de bevestiging van de organisatie van Corsica leek het erop dat er geen plaats was voor China op de kalender. Toch werd vrijwel verrassend vandaag ook bekend gemaakt dat China alsnog haar rentree op de kalender zou gaan maken. De wedstrijd die één keer eerder opgenomen werd op de WRC kalender (in 1999), zal als veertiende wedstrijd aan de kalender van 2016 worden toegevoegd. Wanneer deze en de andere rally’s nu worden verreden is verder nog niet bekend, maar er zal zeker wat verschoven worden op de kalender nu er veertien wedstrijden zijn.

Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor de Chinese fans, de fabrikanten van het WRC waren er echter minder blij mee. Ze hadden geprobeerd te vermijden om deze toename van wedstrijden door te laten gaan, maar zonder succes. Dit betekent voor de teams dat er een korte periode tussen de rally’s in zal zijn en daardoor minder tijd om de rijders/teams klaar te stomen voor de komende rally, de teams zullen het erg echter mee moeten doen. Citroën CEO Linda Jackson beweerde echter dat door de toename van het aantal wedstrijden, en het feit dat Citroën zowel in het WRC als WTCC actief is, het onmogelijk voor de Franse fabrikant zou zijn om in de toekomst in het WRC actief te blijven. Eerder dit seizoen vertelde teambaas Yves Matton al dat er eind 2016 een keuze zal moeten worden gemaakt tussen het WTCC en WRC, de keuze is volgens Jackson nu echter snel gemaakt.

Linda Jackson (Citroën CEO): “Deze beslissing is te gek voor woorden! Wat denkt de FIA wel niet? Dat het geld zomaar uit de lucht komt vallen? Ik denk dat er niet met deze mensen te praten valt. Met 14 rally’s op de kalender zal Citroën geen toekomst in het WRC hebben, en geloof me, de andere fabrikanten zullen dezelfde mening hebben!”

Jean Todt (FIA-President): “Ik heb respect voor de mening van alle fabrikanten, maar uiteindelijk is het aan ons om te beslissen hoeveel wedstrijden de kalender van komend seizoen zal bevatten.”

De FIA kan in overleg met de andere teams haar beslissing misschien nog aanpassen, voorlopig staat het echter vast dat deze 14 wedstrijden volgend seizoen verreden zullen worden. Houd voor meer actueel nieuws over dit onderwerp de site op de hoogte!

Reactie op “WRC kalender 2016 niet met 13, maar 14 evenementen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.