Rally-World

Feel the world of Rally

WRC Monte Carlo: Een nieuw record voor Ogier!

Sébastien Ogier heeft de seizoensopener van het World Rally Championship 2023 gewonnen. De Fransman boekte daarmee zijn negende overwinning, een record, want nog nooit won iemand zoveel edities van het legendarische evenement als de achtvoudig wereldkampioen.

Voor Sébastien Ogier is het zijn 56e overwinning in het WRC. De Toyota-rijder zal niet het hele seizoen in actie gaan komen en doet dus ook niet mee in de strijd voor de wereldtitel, maar liet desondanks zien dat hij nog steeds één van de beste rijders ter wereld is in ‘zijn’ evenement. Eigenlijk had Ogier de overwinning op vrijdag al zo goed op zak, nadat zijn grootste belager Elfyn Evans door een lekke band terugviel in het klassement. Regerend wereldkampioen Kalle Rovanperä leek het nog wel even spannend te maken met een aantal indrukwekkende scratchtijden op zaterdag, waarmee de Fin het verschil tussen hem en de leider terug wist te brengen tot 16 seconden.

Ogier reageerde daar vervolgens sterk op met een scratchtijd op de openingsproef van zaterdagmorgen. “Gisteravond leek het erop dat mensen aan mij begonnen te twijfelen, maar ik controleer de wedstrijd”, lachte Ogier aan de finish. De overige proeven nam de Fransman dan ook niet alle risico’s meer. Dat hoefde ook niet, want de Powerstage was voor de parttime-coureur toch niet interessant. Hij kwam enkel naar Monte-Carlo om te winnen, en dat was precies wat Ogier deed. Hij hield aan de finish 18.8 seconden over op Rovanperä en gaat daarmee achtvoudig winnaar Sébastien Loeb voorbij met negen overwinningen in de klassieker.

Ogier wist zijn eerste overwinning in de Rally van Monte-Carlo te behalen in 2014 voor het team van Volkswagen. Vijf opeenvolgende overwinningen volgde tot hij in 2020 voor het eerst in jaren werd verslagen door Thierry Neuville. Hij won daarentegen in 2021 opnieuw, maar zag in 2022 de zege voor zijn neus voorbijgaan aan Loeb door een lekke band. Zonder zijn grootste rivaal aan de start was er dit jaar geen vuiltje aan de lucht en leidde de Fransman van start tot finish de wedstrijd.

Rovanperä doet met zijn tweede plaats in principe de beste zaken voor het kampioenschap. De regerend wereldkampioen won bovendien de Powerstage en scoort daarmee 5 bonuspunten extra voor het kampioenschap. Voor de Belgische favoriet Neuville leek het er dit weekend geen moment op dat hij in staat was het op te nemen tegen de oppermachtige Toyota’s. De kopman van Hyundai Motorsport moest dan ook genoegen nemen met de derde plaats in het algemeen klassement voor Evans.

Het eerste optreden van Ott Tänak in de Ford Puma Rally1 van M-Sport resulteerde in een vijfde positie algemeen voor de Est. De wereldkampioen van 2019 wist zich heel even in de strijd vooraan te mengen op donderdagavond met een derde plaats, maar had daarna moeite om het juiste ritme te vinden met zijn nieuwe rallywapen. Een probleem met de stuurbekrachtiging op zaterdag liet hem doen terugvallen naar de vijfde plaats, wat ook zijn eindstation werd.

Takamoto Katsuta begon slechts met 0.1 seconden achterstand op Tänak voorafgaand de laatste etappe, maar had aan de finish vooral geluk dat hij zijn zesde plaats in het klassement überhaupt kon behouden. Op de allerlaatste proef ging de Toyota van de Japanner kapot en verloor hij bakken vol tijd. Dani Sordo kwam daardoor gevaarlijk dicht in de buurt, maar kwam toch nog 15 seconden tekort om Katsuta van de zesde plaats te stoten.

Esapekka Lappi had zijn teamgenoot Sordo waarschijnlijk verslagen, was het niet dat hij zaterdag een lekke band reed. Zowel Lappi als Sordo hadden daarentegen wel erg veel moeite om het ritme te vinden met de Hyundai i20 N Rally1. Een zevende en achtste plaats was dan ook niet echt wat Hyundai verwacht had van het duo, dat een vrij onzichtbare wedstrijd reed. Ze wisten in ieder geval de finish te halen, wat niet gold voor M-Sport-rijder Pierre-Louis Loubet.

Loubet was zonder twijfel de grootste pechvogel van dit weekend. Op vrijdag ging het al mis voor de Fransman nadat hij door een fout in een hairpin zijn stuurbekrachtiging brak. Na een hele dag zonder stuurbekrachtiging te hebben gereden was hij eigenlijk al kansloos voor het klassement. Op zaterdag ging het opnieuw mis toen hij tegen een brugwand crashte en zijn Ford Puma Rally1 dusdanig beschadigde. Op zondag probeerde hij nog een poging te wagen punten te scoren in de Powerstage, maar door een technisch probleem was het op de verbindingsroute toch echt definitief over en uit voor hem.

In het WRC2-klassement ging de overwinning naar Nikolay Gryazin, ondanks dat het nog heel spannend werd. Door een lekke band op zaterdagavond zag hij Yohan Rossel namelijk terugkomen tot op 15 seconden achterstand. Rossel was de snellere rijder op zondag, maar Gryazin greep toch met de hakken over de sloot een dikverdiende overwinning met een verschil van 4.5 seconden. De Spanjaard Pepe López won het duel om de derde plaats nadat Stéphane Lefebvre in het slotstuk van de wedstrijd nog ver terugviel door een lekke band.

Mede door die lekke band van Lefebvre wist Grégoire Munster in zijn eerste WRC-avontuur voor M-Sport de wedstrijd af te sluiten als achtste in het WRC2-klassement. Of Munster daar nou daadwerkelijk blij mee moet zijn, valt nog te bezien, want teamgenoot Adrien Fourmaux was bijna 3 minuten sneller over het weekend. Wie ongetwijfeld wel blij is, is de Nederlandse rallyveteraan Henk Vossen. Vossen zet een wel heel indrukwekkende reeks neer, want in zijn twaalfde Rally van Monte-Carlo wist hij voor de twaalfde keer te finishen. In het klassement werden hij en Annemieke Hulzebos uiteindelijk 56e algemeen.