Rally-World

Feel the world of Rally

WRC Monte Carlo: Eerste prominente uitvaller een feit

De eerste prominente uitvaller van dit nieuwe WRC-seizoen is een feit. De negende klassementsproef werd het eindstation voor M-Sport-rijder Pierre-Louis Loubet. In de laatste paar kilometers van de proef liet de Fransman zich verrassen door een laag ijs op de weg en brak de achterkant van zijn Ford Puma Rally1 uit tegen de rand van een brug.

Pierre-Louis Loubet was na zijn aanvaring met de vangrail nog wel in staat de laatste paar honderd meter naar de finish af te werken, maar daar bleek dat de auto een aanzienlijke schade aan het rechterachterwiel had opgelopen en de ophanging was omgebogen. De Fransman moest daardoor noodgedwongen de handdoek in de ring gooien, nadat hij op vrijdag al werd uitgeschakeld voor het klassement door een kapotte stuurbekrachtiging. Zijn eerste volledige seizoen als WRC-coureur kon eigenlijk niet veel slechter beginnen…

Bij zijn M-Sport-teamgenoot Ott Tänak verliep de zaterdagochtend niet veel beter. De Est kreeg te kampen met stuurbekrachtigingsproblemen en zag daardoor zijn vierde plaats in het klassement uit handen glippen aan Toyota-rijder Elfyn Evans. Met veel pijn en moeite sloot Tänak de ochtendsessie uiteindelijk af met een achterstand van 11.4 seconden op zijn Britse rivaal. Het nadeel voor de wereldkampioen van 2019 is echter dat er geen service tussendoor is, en dus lijkt hij nog een zware middag voor de boeg te hebben.

Ondertussen blijft het team van Toyota Gazoo Racing imponeren en domineren in de Rally van Monte-Carlo. In de elf klassementsproeven die tot nu toe verreden zijn was de fabrikant op elke proef de snelste en geeft de concurrentie daarmee compleet het nakijken. Vooraan staat er nog altijd geen maat op achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier, die nog altijd een halve minuut voorsprong heeft op zijn teamgenoot Kalle Rovanperä. De Fin was overigens wel de snelste op zaterdagochtend met twee uit drie scratchtijden.

Daarmee bouwt de regerend wereldkampioen in de strijd om plek 2 zijn voorsprong uit op Hyundai-rijder Thierry Neuville. Het verschil tussen Rovanperä en Neuville bedraagt nu 12.4 seconden, terwijl de Belg ook langzamerhand achterom moet kijken naar een tegemoetkomende Elfyn Evans, die hem nu tot op 18 seconden nadert. De Belgische topper gaf aan alles te geven, maar tot zijn grote frustratie kan hij het tempo van de Toyota’s simpelweg niet bijhouden.

Takamoto Katsuta, Dani Sordo en Esapekka Lappi spelen tot nu toe niets meer dan een bijrol in deze wedstrijd op een respectievelijke zesde, zevende en achtste positie. De drie kunnen vooralsnog geen vuist maken in een editie die toch wel wordt gekenmerkt door de droge ideale omstandigheden. Dat de wegen er zo ideaal bij liggen is toch wel opvallend te noemen, met temperaturen die hoog in de alpen zakken tot -9°C.

In het WRC2 staat er nog altijd geen maat op Nikolay Gryazin, die op zaterdagochtend opnieuw twee scratchtijden neerzet en zijn voorsprong op de Fransman Yohan Rossel uitbouwt naar ruim 43 seconden. De Citroën C3 Rally2 lijkt simpelweg niet opgewassen tegen de gloednieuwe Skoda Fabia RS Rally2. Ondertussen is ook regerend Belgisch kampioen Stéphane Lefebvre zijn derde plaats in het klassement kwijtgeraakt aan de Spanjaard Pepe López in de Hyundai i20 N Rally2. Grégoire Munster blijft voorlopig keurig negende in het WRC2, terwijl Henk Vossen momenteel rondrijdt op de 23e positie.

Verder achterin het klassement werd de negende klassementsproef opgeschrikt door een brand bij de Zwitser Jonathan Hirschi. Zijn Volkswagen Polo GTI R5 brandde op de openingsproef van de zaterdag volledig af (zie foto hierboven), waarna de proef door de organisatie vrijwel gelijk werd geneutraliseerd.

TUSSENSTAND WRC RALLYE MONTE-CARLO 2023 – NA KP11

1.#17flagSébastien OGIER – Vincent LANDAISiconToyota Yaris GR Rally1RC11:56:54.8
2.#69flagKalle ROVANPERÄ – Jonne HALTTUNENiconToyota Yaris GR Rally1RC1+30.0
3.#11flagThierry NEUVILLE – Martijn WYDAEGHElogoHyundai i20 N Rally1RC1+42.4
4.#33flagElfyn EVANS – Scott MARTINiconToyota Yaris GR Rally1RC1+1:00.8
5.#8flagOtt TÄNAK – Martin JÄRVEOJAlogoFord Puma Rally1RC1+1:12.2
6.#18flagTakamoto KATSUTA – Aaron JOHNSTONiconToyota Yaris GR Rally1RC1+1:59.5
7.#6flagDani SORDO – Cándido CARRERAlogoHyundai i20 N Rally1RC1+2:19.9
8.#4flagEsapekka LAPPI – Janne FERMlogoHyundai i20 N Rally1RC1+2:24.4
9.#24flagNikolay GRYAZIN – Konstantin ALEKSANDROViconSkoda Fabia RS Rally2RC2+5:44.1
10.#21flagYohan ROSSEL – Arnaud DUNANDlogoCitroën C3 Rally2RC2+6:27.6

Share this…