Rally-World

Feel the world of Rally

WRC Monte Carlo: Evans rijdt lek en verliest aansluiting op Ogier

Wie stopt achtvoudig winnaar van de Rally van Monte-Carlo Sébastien Ogier? Zonder de aanwezigheid van Sébastien Loeb lijkt niemand voorlopig antwoorden te hebben op de kanontijden van de Fransman, die op vrijdagochtend zijn belangrijkste concurrenten één voor één zag terugvallen in het algemeen klassement.

Sébastien Ogier is de vrijdagochtend begonnen zoals hij die donderdagavond eindigde. De Fransman breidde zijn voorsprong uit door op alle drie de klassementsproeven die op het programma stonden de snelste tijd te klokken, en dat ondanks dat zijn Toyota tijdens de tweede proef ‘s ochtends zonder hybridekracht reed. Eenmaal aan het einde van de bouclé aangekomen gaat Ogier met een dominante leiding van 32.7 seconden aan kop in het klassement.

Ogier’s belangrijkste uitdager Elfyn Evans kon het tempo aanvankelijk goed volgen op de vrijdagochtend, maar op de laatste proef van de bouclé ging het helemaal mis voor de Welshman. Op de afdaling van Briançonnet naar Entrevaux reed de Toyota-rijder rechtsachter lek, waardoor hij van de tweede naar de vijfde plaats in het klassement zakte. Daarmee kan Evans zijn ambities voor de overwinning wel vergeten, want hij kijkt al tegen een achterstand van bijna een minuut aan.

Door de lekke band van Evans kon Hyundai-rijder Thierry Neuville doorschuiven naar de tweede plaats in het klassement. Na zijn kleine momentje op donderdagavond heeft de Belg zich daarmee sterk herpakt op vrijdagochtend. Ook Kalle Rovanperä schoof een plekje op in het klassement naar het podium, maar de regerend wereldkampioen maakte wel een heel warm moment mee toen hij in de eerste bocht van de vierde klassementsproef te wijd ging maar gered werd door de vangrail.

Ott Tänak is momenteel de snelste M-Sport-rijder op de vierde plaats algemeen. De Est moet nog erg wennen aan de Ford Puma Rally1 nadat hij deze winter de overstap maakte van Hyundai naar de Britse renstal. Toch doet Tänak het zeker niet onverdienstelijk met 8 seconden achterstand op Neuville en 6 seconden achterstand op Rovanperä, in een wedstrijd die hem tot nu toe nog nooit echt geluk heeft gebracht.

Dani Sordo mag op dit moment wel de meest tegenvallende rijder worden genoemd in Monte-Carlo. Op het droge asfalt zou de Spanjaard zich normaal gesproken helemaal thuis moeten voelen, maar Sordo kwam maar niet in zijn ritme en staat na de eerste lus op vrijdag ‘slechts’ zesde op ruim een minuut achterstand. Voor zijn Hyundai-teamgenoot Esapekka Lappi gold eigenlijk hetzelfde, al zal de Fin nog erg moeten wennen aan zijn nieuwe team en auto.

Pierre-Louis Loubet was op donderdagavond ijzersterk begonnen aan zijn eerste volledige WRC-seizoen voor M-Sport, maar de vrijdagochtend verliep dramatisch voor de Fransman. Op de laatste proef van de ochtend liet Loubet zich verrassen bij een krappe hairpin naar links en vloog van de weg. De Ford-rijder beschadigde daardoor de stuurbekrachtiging van zijn Puma Rally1 en kelderde daardoor naar de negende plaats in het klassement achter de Japanner Takamoto Katsuta.

In het WRC2 is het nog altijd de Rus Nikolay Gryazin die het tempo bepaalt. De Toksport-rijder won twee van de drie klassementsproeven in zijn Skoda Fabia RS Rally2 op vrijdagochtend en bouwde daarmee zijn voorsprong uit naar 22.7 seconden op de Fransman Yohan Rossel in de Citroën. Regerend Belgisch kampioen Stéphane Lefebvre volgt vlak achter zijn landgenoot op de derde plaats, terwijl Grégoire Munster anderhalf minuut daarachter op een twaalfde positie rondrijdt. Henk Vossen rijdt ondanks 10 seconden tijdstraf momenteel nog altijd mee op de 38e plaats.

TUSSENSTAND WRC RALLYE MONTE-CARLO 2023 – NA KP5

1.#17flagSébastien OGIER – Vincent LANDAISiconToyota Yaris GR Rally1RC156:43.8
2.#11flagThierry NEUVILLE – Martijn WYDAEGHElogoHyundai i20 N Rally1RC1+32.7
3.#69flagKalle ROVANPERÄ – Jonne HALTTUNENiconToyota Yaris GR Rally1RC1+34.5
4.#8flagOtt TÄNAK – Martin JÄRVEOJAlogoFord Puma Rally1RC1+40.2
5.#33flagElfyn EVANS – Scott MARTINiconToyota Yaris GR Rally1RC1+54.7
6.#6flagDani SORDO – Cándido CARRERAlogoHyundai i20 N Rally1RC1+1:04.1
7.#4flagEsapekka LAPPI – Janne FERMlogoHyundai i20 N Rally1RC1+1:23.3
8.#18flagTakamoto KATSUTA – Aaron JOHNSTONiconToyota Yaris GR Rally1RC1+1:23.8
9.#7flagPierre-Louis LOUBET – Nicolas GILSOULlogoFord Puma Rally1RC1+2:31.5
10.#24flagNikolay GRYAZIN – Konstantin ALEKSANDROViconSkoda Fabia RS Rally2RC2+2:40.6

Share this…