Rally-World

Feel the world of Rally

WRC Monte Carlo: Gryazin verliest zege na dramatisch slotstuk

Na vier dagen en 18 klassementsproeven zit de 91e editie van de Rally van Monte-Carlo erop. Waar Sébastien Ogier de algemene zege op zijn naam schreef, werd Nikolay Gryazin aanvankelijk gehuldigd als winnaar in de WRC2-categorie. Een paar uur later werd de overwinning van de Rus echter alsnog afgepakt door de wedstrijdleiding.

Nikolay Gryazin domineerde het grootste deel van de Rally van Monte-Carlo in het WRC2 met de nieuwe Skoda Fabia RS Rally2, maar een lekke band op de laatste proef van de zaterdag zorgde ervoor dat zijn voorsprong op dichtste achtervolger Yohan Rossel kromp naar slechts 10.2 seconden. Na een ultieme poging van de Fransman om de zege te pakken werd het nog even spannend, maar aan de finish kwam Rossel uiteindelijk 4.5 seconden tekort op Gryazin.

Na afloop van de wedstrijd diende het PH-Sport team van Rossel daarentegen een protest in tegen de Skoda-rijder. Volgens hen zou de Rus op zaterdagavond na het lekrijden een stuk van het parcours hebben afgesneden. Het team kwam met videomateriaal om hun statement te bewijzen. Gryazin, die aanwezig was bij de hoorzitting, gaf op zijn beurt aan dat zijn lekke band rechtsvoor het hem moeilijk maakte om zijn auto onder controle te houden in de betreffende bocht. Na het bekijken van het ingediende bewijsmateriaal en het controleren van de beelden aan boord van de auto van Gryazin, besloot de wedstrijdleiding een straftijd van 5 seconden te geven aan de Rus, waardoor hij de zege met slechts 0.5 seconden kwijtraakte aan Rossel.

Het is daarmee een bitterzoete overwinning geworden voor Rossel, die tijdens de  EKO Acropolis Rally Griekenland in 2021 zelf al eens de winst verloor op een soortgelijke manier toen hij bestraft werd tijdens de technische keuring na afloop van het evenement. Onlangs verloor ook Teemu Suninen de WRC2-overwinning in Finland doordat de voorbumper van zijn Hyundai i20 N Rally2 te licht was, wat Emil Lindholm een ​​overwinning opleverde die hem uiteindelijk op weg hielp naar de titel van vorig jaar.

De zondag stond overigens garant voor veel drama in de WRC2-categorie. Eerder op de dag ging het namelijk ook al helemaal mis voor Citroën-rijder Sean Johnston. Op het beroemde publiekspunt van de Col de Turini liet de Amerikaan zich in de allerlaatste bocht verrassen en klapte er hard vanaf. Bekijk hieronder de beelden van zijn crash.

Share this…