WRC Monte Carlo: Neuville behoudt leiding, Ogier vecht terug

20-01-2017 – Thierry Neuville heeft de eerste volledige dag van de Rally van Monte Carlo uiteindelijk als leider weten af te sluiten. De Belg zag vandaag een aantal van zijn concurrenten in de fout gaan, waarna hij de dag afsloot met een voorsprong van 45 seconden door viervoudig wereldkampioen Sébastien Ogier.

Neuville begon de vrijdag in Monte-Carlo als leider, nadat hij donderdagavond als snelste uit de startblokken was gekomen op een avond die vooral werd overschaduwd door een ongeval van Hayden Paddon met fatale afloop voor een toeschouwer. Het Hyundai team besloot uit respect voor het slachtoffer om Paddon uit de strijd te halen. Maar de andere rijders startten op vrijdag wel.

Neuville ging, onder uitdagende omstandigheden, weer heel snel uit de startblokken tijdens de ochtendsessie van de vrijdag. Tijdens de openingsproef liet Ogier zich echter al verrassen, en gleed onder de listige omstandigheden van het parcours en verloor daarmee kostbare tijd. De Fransman zakte daardoor weg tot de negende plaats in de tussenstand. De hele ochtend bleef de bocht waar Ogier eraf ging een lastig punt waar onder andere ook Elfyn Evans van de weg raakte. 

De tweede plek van Ogier werd na zijn fout overgenomen door Kris Meeke, maar de Brit ging vervolgens zelf ook in de fout waardoor de ophanging van zijn Citroën beschadigd raakte en Meeke de handdoek in de ring moest gooien. Vooraan bleef Neuville foutloos, waardoor hij met een voorsprong van 31.7 seconden op Ford-rijder Ott Tänak de ochtend als leider afsloot. Ogier sloot de ochtend uiteindelijk nog als derde af, nadat ook Toyota-rijder Juho Hänninen zijn Yaris WRC met schade aan de kant moest zetten.

Neuville liet tijdens de middag service wat kleine dingen veranderen maar was nog niet helemaal tevreden. Voor Ogier gold overigens hetzelfde. De M-Sport coureur liet echter tijdens de eerste proef opnieuw tijd opnieuw liggen onder de glibberige omstandigheden, maar de Fransman eindigde de dag sterk door zowel in KP7 als in KP8 de snelste tijd te noteren. De Fransman nam daarmee de tweede plek van teamgenoot Tänak over, terwijl hij ook veel terrein op leider Neuville wist goed te maken. De Belg verloor voornamelijk in de voorlaatste proef veel terrein op Ogier doordat hij naar eigen zeggen te voorzichtig reed. Tijdens de laatste proef verloor de Hyundai-coureur nog meer seconden nadat hij zijn auto in een hairpin af had laten slaan. Ogier wist zo uiteindelijk het gat te dichten naar een achterstand van nog maar 45 seconden.

Tänak volgt voorlopig op de derde plaats, op drie tienden van Ogier. Toyota-coureur Jari-Matti Latvala had voldoende voorsprong op zijn achtervolgers dat hij zich in de laatste proef een spin kon veroorloven en desondanks de dag afsloot als vierde. Dani Sordo sloot de vrijdag af als vijfde, nadat Craig Breen tijd verspeelde toen hij van de weg schoot.

Kevin Abbring kon zijn verjaardag vandaag niet afsluiten met een feestje. Hij reed tijden in de top drie van de R5 klasse maar moest uiteindelijk zijn auto aan de kant zetten met ophangingschade nadat hij een bruggetje had geraakt. Hierdoor is Michiel Becx voorlopig de snelste Nederlander in het klassement, en sloot de dag als 44e af met zijn Citroën DS3 R3T. Een tiental seconden daarachter volgt Henk Vossen, die nog even moet wennen aan zijn nieuwe Ford Fiesta R5, maar het voorlopig keurig doet op een 45e plaats. Abbring mag uiteraard niet tevreden zijn met zijn voorlopige 54e positie, maar hopelijk kan hij komende dagen nog een aantal toptijden scoren met de Hyundai i20 R5.

Lees Ook: http://www.rally-world.nl/wrc-monte-carlo-rally-neuville-breidt-leiding-uit-na-drama-voor-ogier-en-meeke/

 

Tussenstand Rally van Monte Carlo (na vrijdag):

1. Thierry Neuville BEL Hyundai i20 Coupé WRC 2u05m24.6s
2. Sebastien Ogier FRA M-Sport Ford Fiesta RS WRC +45.1s
3. Ott Tanak EST M-Sport Ford Fiesta RS WRC +45.4s
4. Jari-Matti Latvala FIN Toyota Yaris WRC +2m09.7s
5. Dani Sordo SPA Hyundai i20 Coupé WRC +2m57.8s
6. Craig Breen IER Citroën DS3 WRC +3m04 this article.1s
7. Andreas Mikkelsen NOO Skoda Fabia R5 +5m50.8s
8. Elfyn Evans GBR DMACK M-Sport Ford Fiesta RS WRC +8m12.1s
9. Pontus Tidemand ZWE Skoda Fabia R5 +8m22.4s
10. Jan Kopecky TSJ Skoda Fabia R5 +8m38.2s

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.