20-01-2017 – Thierry Neuville behoudt zijn leiding tijdens de Rally van Monte Carlo 2017 met ongeveer een halve minuut voorsprong. De Belg profiteerde van Sébastien Ogier en Kris Meeke, die zich beiden lieten verrassen tijdens de ochtendsessie van deze wedstrijd.

Gisteravond was Neuville de snelste tijdens de tweede klassementsproef, nadat er een drama plaatsvond tijdens de eerste klassementsproef bij teamgenoot Hayden Paddon, wat een 50-jarige fotograaf helaas het leven kostte. Na afloop van de donderdagavond had Neuville een voorsprong van zeven seconden weten op te bouwen op regerend wereldkampioen Sébastien Ogier. Ook tijdens de vrijdagochtendsessie was de Belg weer erg sterk. Tijdens de derde klassementsproef wist enkel Ott Tänak een snellere tijd te klokken, maar de vierde en vijfde klassementsproef waren toch echt een prooi voor de Hyundai-coureur.

Neuville mocht mede profiteren van de concurrentie, die het echt liet liggen vanochtend. Ogier liet zich zo verrassen door de grip op de ijzige asfaltwegen te verliezen en vervolgens een greppel in te glijden, waardoor de Fransman terugviel naar een negende positie in het klassement. Teamgenoot Tänak deed wat dat betreft betere zaken, want na al een snelste tijd geklokt te hebben tijdens KP3 kon de Est uiteindelijk opklimmen in het klassement naar een tweede positie.

Even was het Meeke die de tweede positie in handen had, maar zoals de foto hierboven al laat zien ging het ook voor hem mis. De Brit schoot van de baan en daarmee raakte de aandrijfas van zijn Citroën beschadigd, wat hem ertoe dwong om uit de wedstrijd te stappen. Ook Juho Häninnen, de Toyota-coureur die tijdens de donderdagavond nog verrassend als derde uit de bus kwam, liet zich verrassen tijdens de vijfde klassementsproef, wat ook voor hem de wedstrijd zou gaan kosten aangezien de schade van zijn Toyota te groot was. Tot slot zou ook Elfyn Evans veel tijd gaan verliezen, nadat hij dezelfde greppel als Ogier op zijn route tegenkwam.

Door het wegvallen van alle bovenstaande coureurs kon Ogier ondanks zijn tijdverlies nog doorschuiven naar een voorlopige derde positie. De enig overgebleven Toyota Yaris WRC in het huidige deelnemersveld volgt op een vierde positie, met Jari-Matti Latvala achter het stuur. Dani Sordo kende een moeizame ochtend maar worstelde zich alsnog naar een vijfde positie, terwijl Craig Breen de Citroën-eer hoog houdt met een zesde positie, in een verouderde DS3 WRC, nadat teamgenoot Stéphane Lefebvre het gisteravond al van zich liet afweten.

In de WRC2-categorie domineert ex-Volkswagen-rijder Andreas Mikkelsen voorlopig met de Skoda Fabia R5, en ook in het algemene klassement presteert de Noor opvallend sterk met een voorlopige zevende klassering. Pontus Tidemand strijd niet mee in het WRC2, maar rijdt net als Mikkelsen in een Skoda Fabia R5 op een minuut achterstand van hem, wat hem overigens wel een achtste positie oplevert voor de Fiesta WRC van Evans. De top 10 wordt vervolgens volgemaakt door de altijd sterkrijdende coureur in Monte-Carlo Bryan Bouffier in de Ford Fiesta R5. Kevin Abbring kende helaas problemen en ziet daardoor zijn kansen op een mooie eindklassering in het water vallen. Met de Hyundai i20 R5 volgt de Nederlander op een 52e positie. Snelste Nederlander voorlopig is Henk Vossen met de Ford Fiesta R5 op de 47e plaats.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.