Monte Carlo WRC: Neuville, Evans share Saturday morning stage wins

21-01-2017 – Thierry Neuville is gelijk goed wakker op deze vroege zaterdagmorgen. De Belg wist op de twee eerste klassementsproeven van vandaag viervoudig wereldkampioen Sébastien Ogier achter zich te houden, waarmee zijn voorsprong in het algemene klassement wordt vergroot naar een minuut.

Gisteren liet Neuville de Fransman nog dichterbij komen naar nog maar 45 seconden voorsprong, maar vandaag opende de Hyundai-coureur direct sterk door de eerste klassementsproef van vandaag op zijn naam te schrijven. Tijdens de tweede klassementsproef zou hij een tweede tijd klokken, aangezien die verrassend werd gewonnen door Elfyn Evans. Ogier deed het op zijn beurt rustig aan vanochtend en moest daarmee zijn tijdverlies accepteren. Zijn achterstand op Neuville bedraagt nu één minuut.

Kort achter de M-Sport coureur volgt teamgenoot Ott Tänak nog altijd. De Est heeft groen licht ontvangen van het team om het duel om de tweede positie met Ogier aan te gaan, en heeft het verschil dan ook kunnen dichten naar nog maar elf seconden. Evans heeft op zijn beurt een comfortabele achtste positie in handen, nadat hij gisteren veel tijd verloor toen zijn Fiesta WRC weggleed in een greppel. Op het droge asfalt leken de DMACK-banden waarop hij rijdt daarentegen beter te presteren dan de Michelin-banden van de andere teams, en dus is het interessant om ook de tijden van Evans vandaag een beetje in de gaten te houden.

Het WRC2-klassement wordt nog altijd ruim geleid door ex-Volkswagen coureur Andreas Mikkelsen, die in het algemene klassement voorlopig een zevende positie (boven Evans) bezet. De rest van de coureurs in het WRC2 kunnen simpelweg niet volgen en strijden onderling om een podiumklassering. Voorlopig is het Jan Kopecký die de tweede positie in het WRC2, en daarmee een negende positie algemeen, in handen heeft. Hij wordt gevolgd door Bryan Bouffier met de Ford Fiesta R5, en daartussen bevindt zich op een tiende positie algemeen nog de Skoda Fabia R5 van Pontus Tidemand, die buiten het WRC2-kampioenschap om deelneemt aan deze wedstrijd.

Vooraan waren er ook minder blije gezichten te zien, zoals bij de Toyota van Jari-Matti Latvala. De Fin kende een moeizame ochtend, maar wist desondanks zijn voorlopig vierde positie in het klassement vast te houden. Achter hem zijn Craig Breen (Citroën DS3 WRC) en Dani Sordo (Hyundai i20 Coupé WRC) in een bloedstollend spannend duel verstrikt geraakt om de vijfde positie. Gisteren was het de Spanjaard die profiteerde van een fout van Breen, maar vandaag sloeg de Ier terug en nam de vijfde positie over. Ook dit was slechts van korte duur, want tijdens de tweede klassementsproef nam Sordo het heft weer in handen, nu met een voorsprong van 12 seconden op zijn rivaal, nadat hij mede profiteerde van wat communicatieproblemen in de cockpit bij Breen.

Breen’s teamgenoot Kris Meeke kende gisteren al een drama-dag waarin hij met een gebroken aandrijfas moest opgeven nadat hij van de weg crashte. Vandaag mocht de Brit herstarten volgens het RALLY2-Systeem, maar veel beter ging het hem ook nu niet af. Op dit moment staat de Citroën van Meeke nog altijd stil, aangezien hij wederom mechanische problemen zou hebben.

Hierbij nog wat beelden van gisteren, waarbij een hoop rijders zich lieten verrassen. Zo ook Juho Häninnen met zijn Toyota Yaris WRC.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.