WRC Monte Carlo: Ogier pakt zege bij debuut voor M-Sport

22-01-2017 – Het was nog maar de vraag hoe de regerend wereldkampioen het er bij een nieuw team vanaf zou gaan brengen, maar afgelopen weekend hebben Sébastien Ogier en navigator Julien Ingrassia zich toch weer bewezen door na jaren weer een zege te kunnen boeken voor het team van M-Sport. Het team leek vandaag zelfs op weg naar een 1-2’tje, maar uiteindelijk zou er toch nog wat roet in het eten worden gegooid.

De eerste WK Rally van het nieuwe WRC-seizoen stond in het teken van het debuut van de gloednieuwe WRC-bolides voor 2017: sterkere, snellere en meer spectaculaire bolides waarmee het kampioenschap aan een nieuw tijdperk begint. De eerste avond van de WK Rally van Monte-Carlo werd echter overschaduwd door een dodelijk ongeval met een toeschouwer donderdagavond: een 50-jarige Spanjaard werd geraakt door de bolide van de Haydon Paddon, die van de weg gleed op een spekglad deel van het parcours en de daarbij de toeschouwer, die op een gevaarlijke plek stond, niet meer kon ontwijken.

Na het drama op donderdag was het vrijdag Paddons Hyundai-stalgenoot Thierry Neuville die de sterkste was op de eerste volledige rallydag in Monte-Carlo. De Belg was razendsnel op de gladde pistes, terwijl Ogier veel tijd verloor na een uitstapje in een greppel en Citroën-coureur Kris Meeke met schade moest opgeven. Ogier knokte zich knap terug naar de tweede plek, waarna de Fransman op zaterdag zelfs de leiding overnam. In de allerlaatste proef van de zaterdag ging Neuville in de fout en beschadigde hij de ophanging van zijn Hyundai, waardoor de Belg de overwinning kon vergeten en Ogier de eerste plek in de schoot geworpen kreeg.

Op de laatste dag van de rally maakte Ogier zondag geen fouten en sleepte hij de zege in de eerste WK Rally van het nieuwe WRC-seizoen in de wacht. Het was de vierde opeenvolgende zege voor Ogier in Monte-Carlo en de allereerste WK-zege voor Ford sinds 2012. Na het plotselinge vertrek van Volkswagen uit het WRC maakt Ogier pas een maand deel uit van het team van M-Sport, maar dat weerhield de Fransman er niet van om meteen sterk te beginnen aan de jacht op zijn vijfde opeenvolgende wereldtitel dit seizoen.

Sébastien Ogier: “Om de eerste rally met M-Sport na slechts één maand voorbereiding te winnen is fantastisch! Ik wil het team ontzettend bedanken, zij hebben deze overwinning dubbel en dwars verdiend!”

Het team van M-Sport leek op de besneeuwde wegen rondom Monte-Carlo af te stevenen op een 1-2 overwinning, totdat Ott Tänak op de slotdag tegen motorproblemen aanliep met zijn Ford Fiesta WRC. De Est zakte daardoor terug naar de derde plek, waardoor Jari-Matti Latvala opschoof naar de tweede plek. Op ruim twee minuten achterstand van Ogier bezorgde de Fin het team van Toyota, dat dit seizoen na 17 jaar terugkeert op het hoogste niveau van de rallysport, meteen een knappe podiumplaats.

Dani Sordi eindigde als vierde en was daarmee de beste Hyundai-rijder. Craig Breen reed in de 2016-bolide van Citroën knap naar P5, al was dat resultaat een schrale troost voor het weekend van de Franse fabrikant, die Meeke en Lefebvre helaas al vroeg tijdens deze rally uit de top van het veld zagen wegvallen. Positieve kant van de medaille voor het Franse merk is dat de auto heel snel is en dat Breen zich ontpopt als een betrouwbaar rijder. In Zweden ruilt hij weer met Lefebvre, zodat hij in de C3 WRC zal rijden en Lefebvre in de DS3. Vanaf Corsica hopen beide rijders (en ook Meeke uiteraard) over de nieuwe C3 te kunnen beschikken.

Ook op de laatste dag kwamen alle Nederlanders aan de finish van de Rally van Monte Carlo. Kevin Abbring viel weliswaar vrijdag uit, maar was vervolgens wel ijzersterk tijdens de rest van de wedstrijd met een aantal toptijden in het WRC2-klassement. Op zondag reed hij zich zo twee keer naar een 8e plaats algemeen. Op de laatste proef waren de omstandigheden inmiddels zo slecht geworden door ernstige sneeuwval dat hij iets moest inleveren maar uiteindelijk kwam hij als 31e algemeen over de finish. Niet wat hij gehoopt had maar het leverde wel weer veel ervaring op, voor zowel hem zelf als zijn navigator Martijn Wijdaeghe. Henk Vossen kwam als 39e over de streep, terwijl Michiel Becx als 46e binnen kwam.

 

Eindstand WK Rally van Monte Carlo 2017:

Pos. Coureur
Nat. Auto Verschil
1. Sebastien Ogier FRA M-Sport Ford Fiesta RS WRC 4u00m03.6s
2. Jari-Matti Latvala FIN Toyota Yaris WRC +2m15.0s
3. Ott Tanak EST M-Sport Ford Fiesta RS WRC +2m57.8s
4. Dani Sordo SPA Hyundai i20 Coupé WRC +3m35.8s
5. Craig Breen IER Citroën DS3 WRC +3m47.8s
6. Elfyn Evans GBR DMACK M-Sport Ford Fiesta RS WRC +6m45.0s
7. Andreas Mikkelsen NOO Skoda Fabia R5 +9m32.7s
8. Jan Kopecky TSJ Skoda Fabia R5 +12m58.1s
9. Stephane Lefebvre FRA Citroën C3 WRC +14m43.8s
10. Brian Bouffier FRA Ford Fiesta R5 +16m09.4s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.