Rally-World

Feel the world of Rally

WRC Monte Carlo: Rovanperä maakt het toch nog spannend

De 91e editie van de Rally van Monte-Carlo lijkt een prooi te gaan worden voor achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier, maar na het slotstuk van de zaterdag wordt het toch nog spannend vooraan. Na een indrukwekkende comeback van Kalle Rovanperä is de strijd met nog 4 klassementsproeven te gaan allesbehalve beslist…

Toyota-rijder Sébastien Ogier begon de etappe van zaterdag met een voorsprong van 36 seconden op zijn Finse teamgenoot Kalle Rovanperä, maar de Fransman besloot op zaterdagochtend geen risico’s meer te nemen en liet Rovanperä daardoor terugkomen tot 30 seconden achterstand. Daarmee was er nog altijd niks aan de hand voor de achtvoudig winnaar van de Rally van Monte-Carlo, maar die hield tijdens de tweede lus van de dag geen rekening met een kanontijd van de regerend wereldkampioen op de laatste proef. Rovanperä was daar bijna 10 seconden sneller dan Ogier en heeft na afloop van de zaterdag nog maar 16 seconden achterstand. Wordt het dan toch nog spannend?

De laatste vier klassementsproeven op zondag zullen daardoor beslissend worden in de strijd om de eindzege. Ogier maakt zich daarentegen geen enkele zorgen over zijn tijdverlies. “Ik denk dat de huidige voorsprong genoeg moet zijn”, zei Ogier. “De laatste proef was de gevaarlijkste voor lekke banden, dus ik heb het rustig aan gedaan en ik ben blij dat die proef nu voorbij is”. De vraag is hoeveel risico’s Rovanperä nog wil nemen, aangezien de leider in het klassement slechts een selectief programma rijdt dit jaar in het WRC.

Hyundai-rijder Thierry Neuville heeft inmiddels definitief moeten afhaken in die strijd. De Belg heeft het hele weekend al moeite het tempo van de Toyota’s te volgen, maar wist desondanks zijn eerste scratchtijd te klokken op zaterdagmiddag. Daarmee eindigde de Belg een tot nu toe ongeslagen reeks van scratchtijden door Toyota en deed hij er nog een schep bovenop om de daaropvolgende proef ook te winnen. Met een totale achterstand van 32 seconden lijkt het er echter op dat de winnaar van de 2020-editie niet verder gaat komen dan een podiumklassering dit jaar.

Elfyn Evans kende op zijn beurt een solide comeback na zijn lekke band op vrijdag. De als derde geklasseerde Toyota ging M-Sport-kopman Ott Tänak voorbij op zaterdagochtend nadat de Est problemen met zijn stuurbekrachtiging kende. Tijdens de middagsessie bouwde de Brit zijn voorsprong alleen maar verder uit, waardoor Evans momenteel comfortabel vierde algemeen staat voor Tänak. Takamoto Katsuta staat momenteel zesde, voor het Hyundai-duo Dani Sordo en Esapekka Lappi die een onzichtbare wedstrijd rijden.

Ook in het WRC2 lijkt de wedstrijd een heel spannend slotstuk te gaan krijgen. Tot nu toe domineerde Nikolay Gryazin in zijn Skoda Fabia RS Rally2 de wedstrijd, maar de Rus reed in die beruchte laatste proef van de zaterdag lek en zag zijn comfortabele voorsprong in rook opgaan. Gryazin behoudt bij het ingaan van de zondag de leiding, maar ziet zijn belangrijkste rivaal Yohan Rossel naderen tot 15 seconden achterstand. De strijd is ook hier dus nog allesbehalve beslist.

De Spanjaard Pepe López klom in de laatste proef van de zaterdag naar de derde plaats in het WRC2 nadat hij de hele dag stuivertje wisselde met regerend Belgisch kampioen Stéphane Lefebvre. Voor Grégoire Munster lukt het maar niet echt om sprongen te maken in het klassement. De kersvers M-Sport-coureur blijft al het gehele weekend rond de tiende plek hangen. Henk Vossen en Annemieke Hulzebos maakten op hun beurt wel sprongen, want het Helichem-duo steeg op zaterdag van de 61e naar de 55e positie algemeen. De Ford-rijder ligt momenteel zevende algemeen in de WRC Masters Cup.

TUSSENSTAND WRC RALLYE MONTE-CARLO 2023 – NA DAG 3

1.#17flagSébastien OGIER – Vincent LANDAISiconToyota Yaris GR Rally1RC12:27:11.5
2.#69flagKalle ROVANPERÄ – Jonne HALTTUNENiconToyota Yaris GR Rally1RC1+16.0
3.#11flagThierry NEUVILLE – Martijn WYDAEGHElogoHyundai i20 N Rally1RC1+32.0
4.#33flagElfyn EVANS – Scott MARTINiconToyota Yaris GR Rally1RC1+56.5
5.#8flagOtt TÄNAK – Martin JÄRVEOJAlogoFord Puma Rally1RC1+1:37.3
6.#18flagTakamoto KATSUTA – Aaron JOHNSTONiconToyota Yaris GR Rally1RC1+2:15.7
7.#6flagDani SORDO – Cándido CARRERAlogoHyundai i20 N Rally1RC1+3:08.8
8.#4flagEsapekka LAPPI – Janne FERMlogoHyundai i20 N Rally1RC1+3:11.4
9.#24flagNikolay GRYAZIN – Konstantin ALEKSANDROViconSkoda Fabia RS Rally2RC2+8:06.1
10.#21flagYohan ROSSEL – Arnaud DUNANDlogoCitroën C3 Rally2RC2+8:21.3
17.#25flagGrégoire MUNSTER – Louis LOUKAlogoFord Fiesta Rally2RC2+11:36.1
55.#50flagHenk VOSSEN – Annemieke HULZEBOSlogoFord Fiesta R5RC2+49:12.9

Share this…