Rally-World

Feel the world of Rally

WRC Monte Carlo: Wie stopt Sébastien Ogier?

De 91e editie van de WK Rally van Monte-Carlo lijkt wel een demonstratie te worden. Na de eerste lange dag van de wedstrijd lijkt de strijd om de eindzege al zo goed als beslist en krijgt de concurrentie een flink pak slaag van het fabrieksteam van Toyota. Hieronder leest u alles wat er gebeurde tijdens de tweede dag van de openingsmanche van het WRC.

Achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier liet op vrijdag nog maar eens zien waarom hij recordhouder is in het aantal overwinningen in Monte-Carlo. De Fransman won maar liefst 4 van de 6 klassementsproeven en bouwde daarmee zijn voorsprong op dominante wijze uit naar 36 seconden. De lokale favoriet hoeft daardoor geen grote risico’s meer te nemen op zaterdag en zondag om zo zijn negende overwinning in de klassieker veilig te stellen.

In de strijd om de tweede plaats is het daarentegen nog wel bloedstollend spannend. Kalle Rovanperä verloor op vrijdagochtend nog de nodige tijd nadat hij een warm momentje had en de achterkant van zijn Toyota beschadigde, maar tijdens de middagsessie herpakte de Fin zich sterk. De regerend kampioen wist zo de tweede plaats af te pakken van Thierry Neuville, al bleven de twee wel heel erg aan elkaar gewaagd. Na afloop van de vrijdag zijn Rovanperä en Neuville slechts 1.9 seconden van elkaar verwijderd op het podium.

Ott Tänak sloot als snelste M-Sport-rijder de vrijdag af als vierde. De Est is nog altijd erg zoekende in zijn nieuwe Ford Puma Rally1 en gaf aan het tempo van de absolute top nog niet te kunnen volgen. Voor hem zal het vooral zaak zijn de finish te halen om belangrijke punten te scoren voor het team van M-Sport. De Britse renstal heeft die punten heel hard nodig, want de twee andere coureurs binnen het team kunnen een mooie klassering wel vergeten. Voor ‘gentleman-rijder’ Jourdan Serderidis gold dat eigenlijk al na donderdagavond toen hij in een berm kwam te staan, maar ook Pierre-Louis Loubet zag vandaag een mooie klassering in rook opgaan. De Fransman ging op de vijfde proef in de fout en moest daardoor de laatste vier proeven van de dag zonder stuurbekrachtiging rijden.

Ook voor Elfyn Evans werd de vrijdag een dag om gauw te vergeten. De Brit stond voor aanvang van de vrijdag tweede, maar reed op de laatste proef van de vrijdagochtend lek en viel daardoor terug naar de vijfde plaats. De Toyota-rijder ging daarom tijdens de middagsessie vol in de aanval en nadert de vierde plaats van Tänak in het klassement, al lijken zijn kansen op de overwinning met ruim een minuut achterstand helaas definitief verkeken.

Waar Neuville keurig derde staat in het klassement, vallen de andere Hyundai’s vooralsnog behoorlijk tegen tijdens de start van dit seizoen. Zowel Dani Sordo als Esapekka Lappi laten namelijk geen moment merken in deze wedstrijd te zitten en kijken na de eerste acht klassementsproeven al tegen een achterstand van ruim anderhalve minuut aan. Beide rijders kunnen maar niet ontdekken waar het aan ligt en staan respectievelijk zesde en achtste in het klassement. Voor Hyundai Motorsport is er dus nog het nodige huiswerk te doen de komende tijd…

In het WRC2 rijdt Nikolay Gryazin een hele knappe wedstrijd. Op de wegen die binnen deze categorie vaak gedomineerd wordt door de Fransen weet de Rus lokale favorieten Yohan Rossel en Stéphane Lefebvre achter zich te houden. Grégoire Munster kent een goede tweede dag en weet zich in de Ford Fiesta Rally2 van M-Sport de top 10 van het WRC2-klassement in te vechten. Ook de Nederlandse rallyveteraan Henk Vossen blijft foutloos in zijn favoriete evenement en klimt op naar de 35e positie.

TUSSENSTAND WRC RALLYE MONTE-CARLO 2023 – NA DAG 2

1.#17flagSébastien OGIER – Vincent LANDAISiconToyota Yaris GR Rally1RC11:26:39.4
2.#69flagKalle ROVANPERÄ – Jonne HALTTUNENiconToyota Yaris GR Rally1RC1+36.0
3.#11flagThierry NEUVILLE – Martijn WYDAEGHElogoHyundai i20 N Rally1RC1+37.9
4.#8flagOtt TÄNAK – Martin JÄRVEOJAlogoFord Puma Rally1RC1+54.2
5.#33flagElfyn EVANS – Scott MARTINiconToyota Yaris GR Rally1RC1+1:02.3
6.#6flagDani SORDO – Cándido CARRERAlogoHyundai i20 N Rally1RC1+1:30.2
7.#18flagTakamoto KATSUTA – Aaron JOHNSTONiconToyota Yaris GR Rally1RC1+1:33.1
8.#4flagEsapekka LAPPI – Janne FERMlogoHyundai i20 N Rally1RC1+1:57.7
9.#24flagNikolay GRYAZIN – Konstantin ALEKSANDROViconSkoda Fabia RS Rally2RC2+4:12.8
10.#21flagYohan ROSSEL – Arnaud DUNANDlogoCitroën C3 Rally2RC2+4:42.5

Share this…