Afbeeldingsresultaat voor elfyn evans rally argentina

30-04-2017 – Terwijl de Brit tijdens de eerste dag nog zo domineerde, zou de leiding van Elfyn Evans tijdens de tweede dag flink verkleind worden. De DMACK-coureur bleek problemen te hebben, waardoor de spanning in de wedstrijd weer helemaal terug is in Argentinië.

Evans startte de tweede dag van de rally daarentegen wel erg sterk. Hij en navigator Daniel Barritt wonnen zo de eerste klassementsproef van de zaterdag en bouwden zo hun voorsprong uit tot ruim een minuut voorsprong, voor een keurige tweede positie in handen van Mads Ostberg, en Thierry Neuville op een derde plek nadat de Belg tijdens de eerste dag van de rally wat problemen kende. Evans had zijn eerste waarschuwing alvast te pakken toen hij lek reed op de klassementsproef ‘Los Gigantes’ van bijna 40 kilometers lang. Desondanks liet hij maar een paar seconden liggen, en had de leiding nog altijd ruim in handen. Een tweede lekke band op de daaropvolgende proef zorgde ervoor dat de concurrentie wederom iets terug kwam tot aan 44 seconden achterstand.

Ook voor Ostberg waren er problemen nadat hij zich waagde door een zogehete ‘watersplash’, en dat zou ten kostte gaan van zijn tweede positie, nu in handen van Hyundai’s Thierry Neuville. Er waren overigens veel coureurs die op hetzelfde punt mechanische problemen opliepen. Vlak achter Evans was het voorlopig Ott Tänak op een vierde positie, terwijl Sébastien Ogier tevens slachtoffer werd van de ‘watersplash’ en hij opnieuw tevreden moest worden gesteld met een voorlopige vijfde positie.

Na zijn lekke band op vrijdag stond Jari-Matti Latvala nog altijd zesde algemeen maar ondertussen wel dicht in de buurt van de Fransman. Verder ontstond achter Hayden Paddon een spannend duel tussen Juho Hänninen en Lorenzo Bertelli. Het was tijdens de ochtendsessie werkelijk stuivertje wisselen tussen de twee, maar uiteindelijk was het de Italiaan die voorlopig aan het langste eind trok. Voor Craig Breen, die de eerste dag al problemen kende, was het tijdens de tweede dag definitief over en uit nadat er opnieuw problemen ontstonden onder de kap van zijn Citroën.

De middagsessie zou er niet heel veel rooskleuriger uit gaan zien voor leider in het klassement Elfyn Evans, integendeel. Al tijdens de eerste klassementsproef van de tweede bouclé op de zaterdag ontdekte hij een probleem aan de achterzijde van zijn auto, aangezien de diffuser niet meer optimaal werkte. De problemen werden erger naarmate de dag vorderde waardoor zijn voorsprong zienderogen terugliep. Met nog drie proeven te gaan, verdedigt de Brit 11.5 seconden voorsprong op Neuville, voor wie de kansen om de eindzege weer helemaal openliggen. 

Ott Tanak volgt op 15.3 seconden van de Belg als derde. De Est was in de middag wederom sneller dan zijn M-Sport teamgenoot Sebastien Ogier. Het onderlinge verschil tussen de twee bedraagt nu 23.1 seconden. Mads Ostberg begon de middag nog voor beide M-Sport mannen maar hij raakte in de middag een steen en moest met een kapotte ophanging opgeven. Jari-Matti Latvala kwam daardoor in de top-vijf terecht.

Hayden Paddon ontving tijdens de tweede bouclé nog een straftijd maar hield desondanks stand op een zesde positie. Ondertussen ging de onderlinge strijd tussen Hänninen en Bertelli ook gewoon door, maar in de middag was de Finse Toyota-coureur toch echt de snelste van de twee. Dani Sordo wist, mede door het wegvallen van Ostberg, ook te klimmen in het klassement naar een negende positie. De top 10 wordt volgemaakt door Pontus Tidemand, die vrijwel verzekerd is van de zege in de WRC2-categorie met zijn Skoda Fabia R5. Ostberg valt terug naar een elfde plaats en mag zich daarmee toevoegen aan het rijtje met pechvogels, waar o.a. Kris Meeke ook al bij hoorde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.