Afbeeldingsresultaat voor kris meeke rally mexico 2017

12-03-2017 – Citroën-rijder Kris Meeke heeft nog altijd de touwtjes in handen tijdens de eerste beproeving op gravel van dit seizoen. De Brit moest gisteren eerst afrekenen met viervoudig wereldkampioen Sébastien Ogier, maar die liet zich opvallend genoeg verrassen.

Meeke kende tot nog toe een valse start tijdens dit seizoen, nadat hij zowel tijdens de Rally van Monte-Carlo als de Rally van Zweden van de baan crashte. De Citroën-coureur had dus een hoop goed te maken, en ging dan ook al vanaf de eerste klassementsproef de aanval in, wat hem op vrijdagmiddag de leiding in het algemene klassement opleverde. Op de zaterdagmorgen was de Brit dan misschien niet de snelste op de klassementsproeven, maar wel wist hij zijn leiding op Ogier met 3.5 seconden uit te breiden. Ogier moest tijdens de middagsessie dus alles op alles gaan zetten om Meeke en navigator Paul Nagle nog van de zege af te houden.

Thierry Neuville had op zijn beurt een stevige derde positie in handen, en hetzelfde gold voor Ott Tänak op de vierde plek. Die laatste was overigens niet tevreden met het verloop op de zaterdagmorgen, aangezien de wagen achteraf niet goed afgesteld bleek te zijn. Veel tijdverlies leverde het de Est echter niet op. Achter hem reed wel een groepje die een probleemvol weekend kende, bijvoorbeeld Juho Hänninen. De Fin had na de vrijdag een vijfde positie in handen, maar was tijdens de zaterdag erg ziek en moest zelfs overgeven tijdens een klassementsproef, waardoor zijn vijfde positie ten kostte zou gaan aan Hayden Paddon.

Maar ook in de voorhoede zou het tijdens de middagsessie misgaan, en wel voor M-Sport-coureur Ogier, die tijdens de dertiende klassementsproef spinde, wat hem tien seconden tijdsverlies opleverde en hem in een vrijwel kansloze positie zet wat betreft de eindzege, mocht de leider in het klassement geen fouten maken. Die leiding was uiteraard nog altijd in handen van Meeke, nu met een comfortabele voorsprong van 33.4 seconden op de Fransman. Met nog twee proeven op het programma vandaag lijkt hij zeker van de zege, maar wel is het nog interessant om te kijken wie de 5 bonuspunten gaat pakken tijdens de Power Stage.

Ondanks de fout van Ogier zijn er weinig kansen voor Neuville om op zondag nog een aanval op de regerend wereldkampioen in te zetten. De Hyundai-rijder staat steevast derde en lijkt daarmee zijn eerste podiumklassering van het seizoen te gaan boeken. Tänak daarentegen staat steevast vierde, en moet hopen dat één van de rijders voor hem problemen krijgt, anders zit er geen podiumpositie in voor Ogier’s teamgenoot. De Fiesta-coureur was overigens meer tevreden over het verloop van de middagsessie, toen alles een stuk beter verliep in zijn ogen.

Paddon had tijdens de middagsessie nog wat problemen met de banden, maar wist desondanks de vijfde positie in handen te houden voor de twee Toyota’s achter hem. Tussen die twee Toyota’s is het nog wel bloedstollend spannend, nadat huidig leider in het kampioenschap Jari-Matti Latvala zijn teamgenoot voorbij wist te gaan in het klassement. Latvala volgt nu op een zesde positie met slechts 0.3 seconden voorsprong op Hänninen, waardoor de strijd tussen deze twee er vandaag nog veelbelovend uitziet, mochten er geen teamorders komen.

De man van de zaterdagmorgen was overigens toch wel Dani Sordo, die twee snelste tijdens wist te klokken met zijn Hyundai. Gisteren kende de Spanjaard echter grote problemen, waardoor hij nu ‘slechts’ als achtste volgt in het klassement. Terwijl Sordo 45 seconden achter Hänninen volgt, rijdt Elfyn Evans het hele weekend al in niemandsland. Na de Shakedown ontving de Brit een tijdstraf van vijf minuten voor het vervangen van zijn motor, wat toen niet toegestaan was. Zonder deze tijdstraf hadden Evans en navigator Daniel Barritt nu op een keurige vijfde positie gestaan, maar met een achterstand van 8 minuten en 22 seconden volgen ze ver achter Sordo op een negende positie.

De meeste spanning tijdens de laatste twee klassementsproeven zal waarschijnlijk te vinden zijn in de WRC2-categorie. Al vrijwel het hele weekend zijn Pontus Tidemand en Eric Camilli hier namelijk al in duel voor de eindzege. Tidemand ging als leider van start tijdens de zaterdagmorgen, maar werd tijdens de elfde klassementsproef voorbijgegaan door de Fransman. Uiteindelijk wist de Skoda-coureur de Fiesta R5 van Camilli toch weer voorbij te gaan, maar wel met een minimaal verschil van 2 seconden aan het einde van de zaterdag. De rest van het WRC2-deelnemersveld is ver te zoeken. Van lokale favoriet Benito Guerra JR werd vooraf zo nog veel verwacht, maar de Mexicaan volgt ruim zes minuten achter Tidemand op een derde positie in het WRC2.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.