Afbeeldingsresultaat voor kris meeke rally mexico 2017

11-03-2017 – Citroën-rijder Kris Meeke heeft de leiding tijdens de Rally van Mexico overgenomen tijdens de vier klassementsproeven die vannacht (Nederlandse tijd) op het programma stonden tijdens deze derde ronde van het Wereldkampioenschap Rally’s.

In eerste instantie verliep het op de vrijdagmorgen allemaal wat rommelig, en zouden de eerste twee klassementsproeven geneutraliseerd worden vanwege een verkeersongeluk. Hierdoor stonden er tijdens de middagsessie nog vier klassementsproeven op het programma, waaronder nog één keer de gigantisch lange proef ‘El Chocolate’ met een lengte van bijna 55 kilometers lang! Het was Meeke die tijdens deze eerste klassementsproef van de vrijdag dan ook direct zijn slag sloeg. De coureur staat op dit moment nog altijd slechts als 10e geklasseerd in het kampioenschap, maar klokte de snelste tijd op de openingsproef van de vrijdag, ruim zeven seconden sneller dan viervoudig wereldkampioen Sébastien Ogier.

Op de vijfde klassementsproef was het echter Thierry Neuville die de snelste tijd wist te klokken, maar nog altijd in de voetsporen trad van teamgenoten Hayden Paddon en Dani Sordo. Daarvoor won Meeke op zijn beurt weer een aantal seconden op Ogier, en dat terwijl de temperatuur van de motor van zijn C3 WRC eigenlijk te heet was. Grote verliezers tijdens de eerste paar klassementsproeven waren toch wel Jari-Matti Latvala, Juho Hänninen, Stéphane Lefebvre, Ott Tänak en Elfyn Evans, die ruim een minuut lieten liggen op ‘El Chocolate’. Die laatste had donderdagavond al een straftijd van vijf minuten ontvangen na het vervangen van zijn motor, en is voor een mooie eindklassering dus definitief uitgeschakeld.

Meeke wist na zijn eerste scratchtijd van het seizoen opnieuw een snelste tijd te klokken tijdens de zevende klassementsproef. Ondertussen begonnen veel WRC-coureurs te klagen over de hete temperaturen, die veel invloed hadden op de prestaties van de motoren. Tijdens de zesde klassementsproef klokte Meeke overigens slechts een negende tijd, waardoor Ogier in de buurt van hem bleef. Aan het einde van de dag hield de Brit uiteindelijk een voorsprong van ruim 20 seconden over op de M-Sport coureur in de Ford Fiesta WRC.

Neuville zou uiteindelijk de derde positie nog veroveren, al ging dat niet zonder slag of stoot. Alle Hyundai-coureurs kenden namelijk de nodige kinderziektes aan hun motor, waardoor ze er niet in slaagden helemaal vooraan mee te kunnen doen. Neuville wist zich desondanks nog in de voorhoede te mengen, maar zowel Paddon en Sordo lieten tijdens de laatste paar klassementsproeven veel tijd liggen, waardoor ze ver terugvielen naar een zevende en vijftiende positie. De leider na de donderdagavond, Juho Hänninen, viel in eerste instantie wat terug op de vrijdag, maar profiteerde uiteindelijk van de problemen bij Hyundai en schoof zo weer door naar een vierde positie. Hetzelfde gold voor Ott Tänak, die vijf seconden achter de Fin op een voorlopige vijfde positie volgt.

Achter de Est wist Meeke’s teamgenoot Lefebvre tijdens de laatste klassementsproef Paddon nog voorbij te gaan, waardoor de jonge Fransman nu de zesde positie bezet. Huidig leider in het kampioenschap Latvala moest de baan schoonvegen gisteren, en kwam daardoor niet verder dan een achtste klassering, met ruim twee en een halve minuut achterstand op de nieuwe leider in het algemene klassement. In de WRC2-categorie is de leiding wederom in handen van Pontus Tidemand, die zijn thuiswedstrijd in Zweden ook al domineerde. De Skoda-coureur heeft voorlopig een halve minuut voorsprong op de Fiesta R5 van Eric Camilli, die eerder op de dag een straftijd van 10 seconden ontving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.