Afbeeldingsresultaat voor latvala rally sweden 2017

12-02-2017 – Het leek erop dat de zaterdag wederom een ‘one-man show’ van Thierry Neuville zou gaan worden, aangezien de Hyundai-coureur met grote voorsprong aan kop ging. Toch ging het gisteren in het zicht van de haven fout en crashte de Belg, waardoor de leiding weer terug in handen kwam van Toyota-rijder Jari-Matti Latvala.

Ook tijdens de zaterdagproeven werden de fans weer getrakteerd op een ijzersterk optreden van de Belg, die tijdens de ochtendsessie al weer enkele seconden uitliep op de concurrentie. Tijdens de tweede bouclé van de zaterdag deden hij en navigator Nicolas Gilsoul het zeker niet rustig aan, en hadden tot aan de vijftiende klassementsproef een voorsprong uitgebouwd van 43.3 seconden op Latvala, de nummer twee in het klassement. Dit was ruim voldoende om na een korte Special Stage de zaterdag als dominerend leider te mogen afsluiten, maar het pakte echter anders uit. Op die laatste kort Special Stage van amper twee kilometers lang ging de Belg namelijk in de fout, raakte met zijn Hyundai een blok waardoor het wiel afbrak, en het game-over is voor het duo.

Thierry Neuville: “Het was een langzame bocht en ik stuurde op het verkeerde moment. De band raakte iets, een deel van de afzetting aan de binnenkant. Daardoor beschadigde de stuurinrichting. Einde rally. Het was frustrerend geweest als ik een fout had gemaakt en daarbij de auto had beschadigd maar ik reed perfect. We kunnen onszelf niet de schuld geven, het ontbreekt ons gewoon aan geluk ezeqbey. Hoewel dit opnieuw een fout is, kan je aan de beelden zien dat we het rustig aan deden. De hele zaterdag pasten we een behouden strategie toe om de controle in handen te houden. We wilden geen herhaling van Monte-Carlo maar dat is toch gebeurd. Ik ben teleurgesteld maar we moeten dit snel achter ons laten. Toch is het frustrerend maar je kunt er niets aan veranderen. We hebben de snelheid om rally’s te winnen. We hebben het vertrouwen en ik weet zeker dat het gaat lukken.”

Door de fout van Neuville kreeg Latvala zomaar de leiding in handen geschoven, en daarmee is de Fin met nog één dag van drie klassementsproeven te gaan het meest in het voordeel. Toch zullen hij en navigator Miikka Anttila eerst nog wel moeten afrekenen met de Fiesta WRC van Ott Tänak, die slechts op 3.8 seconden achterstand van het Toyota-duo volgt! Het zal op de komende 58 kilometers dus nog zeker spannend gaan worden op de sneeuwpaden van Zweden als het gaat om de strijd voor de eindzege. Ook Sébastien Ogier mag daarover meepraten, want vanaf een derde positie is hij met 16.6 seconden achterstand ook nog zeker niet kansloos. Het zal dus een Toyota versus M-Sport battle gaan worden tijdens de laatste drie proeven.

Dani Sordo heeft op zijn beurt een vierde positie in handen, maar is met anderhalve minuut achterstand niet meer in staat iets te kunnen betekenen in de strijd vooraan. Wel mocht de Spanjaard tijdens de zaterdag ‘profiteren’ van het wegvallen van zijn teamgenoot, maar ook van het wegvallen van Kris Meeke. De Citroën-rijder gaf het hele weekend al aan dat het niet lekker liep bij hen, maar veel beter werd het er gisteren dan ook niet op, nadat de Brit weggleed en zijn wagen naast het parcours parkeerde. Craig Breen is nu de nieuwe kopman bij het team van Citroën en heeft voorlopig een keurige vijfde positie in handen.

Achter hem zijn het Elfyn Evans, Hayden Paddon en Stéphane Lefebvre die volgen op de posities zes, zeven en acht. Meeke valt uiteindelijk terug naar een twaalfde positie, terwijl Neuville vandaag nog vanaf een dertiende positie mee mag doen. Voor hen zit nog de top uit het WRC2-klassement, waar Pontus Tidemand met zijn Skoda Fabia R5 op eigen terrein nog altijd domineert voor de Fiesta R5 van Teemu Suninen. Op een derde positie volgt nog altijd Ole Christian Veiby, die zich in de kijker blijft rijden tijdens één van zijn eerste wedstrijden in een R5. De eerste klassementsproef is inmiddels gestart, en na afloop zullen wij u verslag uitbrengen van de laatste dag van deze wedstrijd.

2 reacties op “WRC Rally Zweden: Latvala neemt leiding over na drama voor Neuville

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.