Afbeeldingsresultaat voor jari-matti latvala rally sweden 2017

10-02-2017 – Het is Jari-Matti Latvala die na de eerste drie proeven van vandaag de leiding behoudt in het algemene klassement. De Fin parkeert zijn Toyota daarmee voor de Hyundai van Thierry Neuville, die de vrijdagochtend juist het sterkst van start ging.

Latvala had de leiding al in handen gekregen na de snelste tijd te hebben geklokt tijdens de Special Stage in Karlstad op de donderdagavond, maar tijdens de eerste ‘echte’ proed van vandaag wist hij die positie niet te behouden. Het was namelijk het Belgische duo Neuville en Gilsoul dat de leiding van Latvala overnam, maar ook zij konden kort van hun leiding genieten. Na twee snelste tijden te hebben geklokt ging het namelijk tijdens de vierde klassementsproef mis, toen de Hyundai een rots raakte en schade opliep. Hierdoor zou de leiding in het klassement weer in de handen worden geschoven van Latvala, die overigens een geringe voorsprong van 3.9 seconden heeft op de Belg.

Kris Meeke gaf aan in zijn eigen ritme te rijden met de nieuwe Citroën C3 WRC, maar klokte desondanks een keurige tweede tijd tijdens de eerste klassementsproef van vandaag. Terwijl Meeke tijdens het testen afgelopen week nog de mist in ging, mag de Brit nu dik tevreden zijn met een voorlopige derde positie. Het was overigens de vierde klassementsproef die zorgde voor de eerste grote gaten in het klassement, aangezien het tot dan toe nog dicht bij elkaar zat binnen de top 10.

Sébastien Ogier begon door de kleine verschillen zo slechts matig tijdens deze ochtendsessie, en had tot de voorlaatste proef van de eerste bouclé van vandaag een negende positie voor zijn naam. Uiteindelijk sloeg de Fransman toe tijdens de laatste klassementsproef van vanochtend en werkte zich zo omhoog naar een voorlopige vierde positie in het klassement, en volgt daarmee als snelste Ford-coureur op 19.1 seconden achterstand van de voorlopig leider in het klassement. Teamgenoot Ott Tänak opende de vrijdag met een vijfde positie ondanks wat kinderziektes aan zijn versnellingsbak.

Voor een ‘drie op een rij’ wist Mads Ostberg tijdens zijn debuut met de nieuwe Fiesta WRC de zesde positie op zich te nemen, nog knap voor de Hyundai van Dani Sordo, de Citroën van Craig Breen en de Toyota van Juho Hänninen. De derde wagen van Hyundai Motorsport maakte de top tien vol, en deze klassering stond op de naam van Hayden Paddon, de Nieuw-Zeelander die na een valse start tijdens een zwarte openingsfase van de Rally van Monte Carlo het ritme toch weer op probeert te pakken.

In het WRC2 heeft Pontus Tidemand de touwtjes in handen, maar hiervoor moest hij wel afrekenen met Ole Christian Veiby. De Noor had namelijk tot op de laatste proef van vanochtend de leidende positie in handen, maar moest deze uiteindelijk toch afstaan aan de lokale held van deze wedstrijd. Teemu Suninen volgt met zijn Ford Fiesta R5 achter de twee Skoda’s op een voorlopige derde positie in deze categorie. Verder zijn we de Fiesta RS WRC van Lorenzo Bertelli en de Fiesta R5 van Henning Solberg al vroeg in de wedstrijd kwijtgeraakt, maar zij zullen als het goed is morgen weer van start gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.