Afbeeldingsresultaat voor thierry neuville rally sweden 2017

10-02-2017 – Thierry Neuville stuurde zijn Hyundai vandaag naar de dagzege. De Belg mag morgen dan ook met een dominante leiding van 28.1 seconden van start gaan tijdens de zaterdagproeven, al had hij het vandaag niet makkelijk met de concurrentie.

Neuville opende tijdens de vrijdagmorgen nog het snelst, maar ging tijdens de vierde klassementsproef de mist in toen zijn Hyundai een rots raakte, waardoor de Belg wat tijd verloor. Hierdoor was het Jari-Matti Latvala die de leiding van hem overnam, maar ook dit slechts van korte duur. Neuville sloeg namelijk terug tijdens de middagsessie en heroverde tijdens de vijfde klassementsproef de leiding van de Fin. De Hyundai-coureur bleef de hete adem van Latvala nog een tijdje in zijn nek voelen, tot aan de zevende klassementsproef. Toen liet Latvala zich namelijk een aantal keren verrassen waardoor hij ongeveer 20 seconden verloor, en Neuville de dag met een comfortabele voorsprong kon uitbouwen.

De derde positie is voorlopig in handen van M-Sport coureur Ott Tänak, die ook op zijn beurt geen probleemloze dag kende. De Est verloor tijdens de vrijdagmorgen zo nogal wat tijd doordat hij kinderziektes aan zijn Ford Fiesta WRC kende. Tänak sloeg echter terug tijdens de laatste klassementsproef van vandaag en schoof zo uiteindelijk omhoog naar een voorlopige podiumklassering. Achter Tänak volgt Kris Meeke als snelste Citroën-coureur op een vierde positie, nadat hij naar zijn mening een verschrikkelijke dag achter de rug had, ondanks het feit dat de Brit lange tijd op weg leek te gaan naar een top 3-klassering.

Tänak’s teamgenoot Sébastien Ogier moest vandaag de wegen schoonvegen, en dat pakte duidelijk in zijn nadeel uit. Toch wist de Fransman met enkele goede tijden in de voetsporen te treden van de top van het veld, en volgt op een kleine minuut achterstand van Neuville voorlopig op een vijfde positie. Met de nieuwe FIA-regels hoeft de viervoudig wereldkampioen morgen overigens niet meer als eerste van start te gaan, waardoor hij wellicht de aanval in kan gaan zetten. Hayden Paddon moest na het tragische ongeluk tijdens de Rally van Monte Carlo het ritme weer even te pakken zien krijgen, en begon daardoor de dag ook rond de tiende positie. Tijdens de middagsessie ging de Nieuw-Zeelander weer vanouds in de aanval en wist zich zo terug te knokken naar een voorlopige zesde positie met de Hyundai i20 Coupe WRC.

Één van de pechvogels van vandaag was Craig Breen, die tijdens zijn debuut met de Citroën C3 WRC de wagen in een sneeuwbank parkeerde en daardoor veel tijd verloor. Uiteindelijk zou de Ier tevreden moeten worden gesteld met een achtste klassering, vlak achter de derde Hyundai van Dani Sordo. Ook Elfyn Evans kende geen foutloze eerste dag en reed nog een lekke band, waardoor de Brit niet verder kwam dan een negende positie. De top 10 wordt vervolgens aangevuld door Stéphane Lefebvre, die tijdens deze wedstrijd in actie komt met de ‘oude’ Citroën DS3 WRC.

In het WRC2 is de leiding voorlopig stevig in handen van lokale held Pontus Tidemand, rijdend in een Skoda Fabia R5. De Zweed heeft ruim een halve minuut voorsprong op de Ford Fiesta R5 van Teemu Suninen, terwijl de derde positie in deze categorie in handen is van Christian Ole Veiby. Uitvallers waren er vandaag ook, en de grootste uitvaller van vandaag was toch wel de Toyota van Juho Hänninen, die een boom kuste en daardoor moest opgeven, maar morgen via het RALLY2-Systeem weer van start mag gaan. Ook Mads Ostberg, Lorenzo Bertelli en Henning Solberg moesten vandaag de strijd staken, maar zijn vanaf morgen allen weer in actie te zien.

 

TUSSENSTAND RALLY VAN ZWEDEN – NA VRIJDAG

1. Thierry Neuville BEL Hyundai 1u16m24.7s
2. Jari-Matti Latvala FIN Toyota +28.1s
3. Ott Tanak EST Ford +49.7s
4. Kris Meeke GBR Citroën +51.8s
5. Sebastien Ogier FRA Ford +55.7s
6. Hayden Paddon NZE Hyundai +1m17.8s
7. Dani Sordo SPA Hyundai +1m40.3s
8. Craig Breen IER Citroën +1m54.3s
9. Elfyn Evans GBR Ford +3m01.5s
10. Stephane Lefebvre FRA Citroen +3m23.6s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.