19-01-2017 – Vandaag zou een antwoord moeten komen op de vraag in hoeverre de Volkswagen Polo R WRC 2017 dit seizoen nog zal gaan deelnemen in het World Rally Championship. Tijdens het overleg tussen de fabrikanten in Monte-Carlo enkele uren geleden is er echter geen overeenstemming bereikt, waardoor de toekomst vooralsnog onduidelijk blijft voor de Volkswagens.

De fabrikant hoopte zo last-minute de Polo R WRC te kunnen homologeren zodat er deelgenomen kan worden aan het aankomende seizoen. Dat verzoek werd vandaag in Monte Carlo besproken door de rivaliserende producenten. Goedkeuring van Hyundai, M-Sport, Citroën en Toyota was noodzakelijk wil Volkswagen als privateer aan de start kunnen staan. Zonder unanieme goedkeuring zal de uitgebreid geteste auto niet mogen deelnemen. Volkswagen trok zich eind vorig jaar terug uit het WRC maar hoopt de nieuw ontwikkelde Polo via een privéteam toch te kunnen gebruiken. De teammanager van Volkswagen Motorsport, Sven Smeets, legde zijn kant van het verhaal uit.

Sven Smeets: “We vragen de FIA om een uitzondering op de homologatie. Iets dergelijks is nog niet eerder voorgekomen dus we wisten dat er iets exceptioneels moet plaatsvinden om onze auto te kunnen gebruiken.”

De Duitse fabrikant had eigenlijk, net als alle andere concurrenten, het homologatieproces vorige maand moeten afronden, maar door de plotselinge terugtrekking uit het WRC werd dat proces nooit afgerond. Nu bestaat de kans dat een privateer de auto’s gaat financieren, met Andreas Mikkelsen als meest aannemelijke rijder. Daarvoor moet de Polo wel goedgekeurd worden door de internationale autosporfederatie. FIA-Rally-directeur Jarmo Mahonen vertelde hoe de ontmoeting tussen de WRC-teams verliep.

Jarmo Mahonen: “De meeting was positief, de sfeer was goed. Men heeft de zorgen geuit en zij hebben het recht om dat te doen. Ik bespreek dit met Volkswagen en dan gaan we opnieuw om de tafel. Ik begrijp de zorgen. De situatie van afgelopen jaar met Citroën [dat privéauto’s inzette via PH Sport] was anders. Citroën had besloten terug te keren maar dat is bij Volkswagen niet het geval. De fabrikanten zijn gebonden aan regels. We moeten ervoor zorgen dat iedereen op gelijke wijze wordt behandeld. Het kan niet zo zijn dat ze allemaal continu met een nieuwe auto aan komen zetten.”

Tommi Mäkinen (Teambaas Toyota): “Ons gevoel is dat het kampioenschap al sterk is en met meer teams alleen maar sterker wordt. De vraag is hoe we dit het beste kunnen doen voor de fans wereldwijd. We hebben niets tegen de komst van Volkswagen. Het is een kwestie van de toevoeging van meer waarde en meer interesse.”

Michel Nandan (Teambaas Hyundai): “Op dit moment is het volgens de reglementen niet toegestaan. Ik heb niets tegen Volkswagen maar ik vind het een beetje gek dat zij plotseling met dit plan op de proppen komen en de auto moeten homologeren. Als we iedereen toestemming geven, wordt het wel erg lastig. Ik heb niets tegen hen maar ik ben van mening dat iedereen de regels moet respecteren. Als je de auto wilt homologeren, moet je toetreden tot het kampioenschap.”

Reactie op “WRC-teams beslissen over onduidelijke toekomst van Volkswagen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.