Rally-World

Feel the world of Rally

WRC Zweden: Hyundai blundert en winst voor Tänak

De WK Rally van Zweden is enigszins verrassend gewonnen door Ott Tänak en M-Sport Ford. De Est beet zich gedurende het hele weekend vast aan de koplopers vooraan en sloeg op zaterdagavond zijn slag door de leiding over te nemen in het klassement. Achter hem liet het team van Hyundai Motorsport zich op zondag niet van zijn sterkste kant zien…

Voor Ott Tänak was het pas zijn tweede optreden voor het team van M-Sport Ford sinds zijn terugkeer naar het Britse team begin dit jaar. Aan de finish boekten hij en navigator Martin Järveoja hun tweede overwinning in de Zweedse klassieker met een uiteindelijke 18.7 seconden voorsprong op de nummer twee in het klassement. Daarmee is Tänak ook de nieuwe leider in het wereldkampioenschap en pakt het team van M-Sport zijn eerste overwinning in een periode van ruim een jaar tijd.

“Het betekent natuurlijk veel voor mij om in een nieuwe auto te stappen en deze jongens [bij M-Sport] gelijk te leveren.” zei Tanak. “Het is een grote inspanning voor hen om tegen zulke grote fabrikanten te vechten. Ik weet zeker dat ze behoorlijk wat stress van mij krijgen, maar zolang het resultaat oplevert, winnen we allemaal. Het is geweldig om deel uit te maken van dit team.”

De strijd om de derde plaats was op zondag nog allesbehalve beslist. Na vrijwel het hele weekend aan de leiding te hebben gereden, was Hyundai-rijder Craig Breen op zaterdagavond terugverwezen naar de tweede plaats. Achter hem waren zijn teamgenoot Thierry Neuville en Kalle Rovanperä echter met een hele sterke opmars bezig en met elkaar in duel om het podium. Op zondagochtend schoot regerend wereldkampioen Rovanperä gelijk sterk uit de startblokken door 2.7 seconden in te lopen op de Belg, die op zijn beurt reageerde op de daaropvolgende proef door weer 3.8 seconden uit te lopen.

Tegelijkertijd gebeurde er iets dubieus. Cyril Abiteboul, de nieuwe topman van het team van Hyundai Motorsport, liet Breen een tijdstraf van 10 seconden pakken zodat Neuville opklom naar een tweede plaats in het klassement. “Wij denken op de lange termijn, want we willen met Thierry het rijderskampioenschap winnen”, vertelde de oud F1-teambaas van Renault. “We doen dit in samenspraak met Craig die een fantastische wedstrijd reed.”

Met Rovanperä nog steeds in hun kielzog stond de druk daarentegen nog vol op de ketel voor Neuville en Breen, die op de allesbeslissende Power Stage er nog vol voor moesten gaan om hun podiumklassering niet kwijt te raken. En op die Power Stage maakte uitgerekend Neuville een klein foutje, waardoor hij kostbare seconden verloor. Aan de finish was het zo Breen die zijn teamgenoot voorbijging en alsnog als tweede eindigde, met de Belg op een derde plaats. Het ongeloof van de Ier aan de finish sprak boekdelen. En het team kon zich niet nog een tijdstraf voor hem permitteren, met Rovanperä vlak achter hem op een uiteindelijke vierde plaats. Plannetje mislukt voor Hyundai, die het weekend toch enigszins met het schaamrood op de kaken afsluiten…

De Power Stage werd uiteindelijk gewonnen door de derde Hyundai, bestuurd door Esapekka Lappi. De Fin was lange tijd op weg naar een podiumpositie, maar op zaterdagmiddag ging het vlak voor de finish van KP13 mis toen hij vast kwam te zitten in een sneeuwbank. Lappi zou de rally uiteindelijk afsluiten als zevende. Vlak achter hem op de Powerstage greep Elfyn Evans maar net mis naar de 5 bonuspunten en verloor slechts 0.6 seconden. De Brit sluit daarmee een kleurloos weekend af op de vijfde plaats voor M-Sport-rijder Pierre-Louis Loubet.

Skoda-rijder Oliver Solberg sloot de wedstrijd af op een achtste plaats en werd daarmee de winnaar in het WRC2-klassement. Het is de eerste overwinning van de gloednieuwe Skoda Fabia RS Rally2, die begin dit jaar zijn debuut maakte op het wereldkampioenschap. Zijn Noorse rivaal Ole Christian Veiby liep nog wel in op de laatste dag, maar zijn achterstand was simpelweg te groot om nog echt druk op de Zweed te kunnen leggen. De verrassing van de wedstrijd was daarentegen toch wel Sami Pajari, de oud Junior-WRC kampioen sloot een ijzersterk weekend ondanks een foutje namelijk af op een derde plaats in het WRC2.

Voor het meest dramatische slotstuk moeten we daarentegen toch wel in het Junior WRC-klassement zijn. Daar was het de jonge Ier William Creighton die, na het gehele weekend gedomineerd te hebben, door een opengeslagen motorkap zijn leiding als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Hij begon de zondag zo met een kleine 20 seconden achterstand op de nieuwe leider Laurent Pellier. Een ijzersterke comeback van Creighton zorgde ervoor dat hij in de voorlaatste proef nog de leiding overnam en met slechts 0.6 seconden verschil de zege toch nog op zijn naam schreef. Voor Grégoire Munster zal dit weekend een zure nasmaak hebben, de Belgische Luxemburger leek namelijk op weg naar een podiumklassering maar door een kostbare fout werd hij uiteindelijk vierde. Tom Rensonnet sluit zijn eerste optreden in het JWRC af op een zevende plaats.

EINDSTAND WRC RALLY SWEDEN 2023

1.#8flagOtt TÄNAK – Martin JÄRVEOJAlogoFord Puma Rally1RC12:25:54.5
2.#42flagCraig BREEN – James FULTONlogoHyundai i20 N Rally1RC1+18.7
3.#11flagThierry NEUVILLE – Martijn WYDAEGHElogoHyundai i20 N Rally1RC1+20.0
4.#69flagKalle ROVANPERÄ – Jonne HALTTUNENiconToyota Yaris GR Rally1RC1+25.1
5.#33flagElfyn EVANS – Scott MARTINiconToyota Yaris GR Rally1RC1+1:24.0
6.#7flagPierre-Louis LOUBET – Nicolas GILSOULlogoFord Puma Rally1RC1+5:59.0
7.#4flagEsapekka LAPPI – Janne FERMlogoHyundai i20 N Rally1RC1+7:42.4
8.#20flagOliver SOLBERG – Elliott EDMONDSONiconSkoda Fabia RS Rally2RC2+7:48.1
9.#21flagOle Christian VEIBY – Torstein ERIKSENlogoVolkswagen Polo GTI R5RC2+8:30.4
10.#28flagSami PAJARI – Enni MÄLKÖNNENiconSkoda Fabia RS Rally2RC2+9:03.2

Share this…