Rally-World

Feel the world of Rally

WRC Zweden: Tänak aan kop na dramatisch slotstuk

De zaterdagsessie van de Rally van Zweden pakte uit in een dramatische ontknoping. Toen de zon langzaamaan onder ging, kwamen diverse rijders naar boven drijven, maar waren het andere favorieten die zich lieten verrassen in de sneeuw, waardoor het klassement helemaal op zijn kop is gegooid.

Terwijl de besneeuwde wegen op zaterdag tijdens de tweede lus steeds meer sporen gingen vertonen, begon M-Sport-rijder Ott Tänak de aanval in te zetten op leider in het klassement Craig Breen. De twee kemphanen waren op de zaterdagochtend in een spannende strijd met elkaar verwikkeld geraakt waarin ze elkaar vrijwel niks toegaven. Toen het donker begon te worden kreeg de Hyundai-rijder echter te maken met een lekke band, en blonk Tänak uit in het donker waardoor hij de leiding over kon nemen in het klassement. De Est bouwde zijn voorsprong vervolgens uit tot 8.6 seconden, waarmee hij de basis legde voor een de eerste overwinning van het team van M-Sport Ford in meer dan een jaar tijd.

Een hectische middag in de Rally van Zweden begon met een scratchtijd voor regerend wereldkampioen Kalle Rovanperä op de twaalfde klassementsproef. De Fin probeerde de aanval in te zetten op zijn landgenoot Esapekka Lappi, in de strijd om de derde plaats in het algemeen klassement. Op KP13 ging het echter mis in de aanval van Rovanperä, die zijn rempunt verkeerd inschatte en daardoor een spectaculaire spin maakte in de sneeuw. Het kostte de 22-jarige Toyota-rijder een aantal kostbare seconden, terwijl Lappi bij de eerste waypoints als een raket ging.

De sensatie barstte pas echt los toen Lappi zich in de laatste meters van dezelfde proef ook liet verrassen en in een sneeuwwand spinde. Waar Rovanperä zijn weg nog gelijk kon vervolgen, was de tweede rijder van Hyundai Motorsport minder gelukkig. Zijn Hyundai i20 N Rally1 bleef vastzitten in de sneeuw en moest er door aanwezige toeschouwers uitgegraven worden. Lappi zou daardoor vele minuten aan tijd verliezen en kon een mooie klassering dit weekend in één klap definitief uit zijn hoofd zetten.

Zo kon Rovanperä ondanks zijn fout doorschuiven naar de top 3 van het klassement, maar lang kon hij daar niet van genieten. Een ontketende Thierry Neuville wist namelijk twee scratchtijden op rij te klokken om zo op gelijke hoogte te komen met zijn titelrivaal. Op de laatste klassementsproef van de zaterdag voegde de Belg daar nog eens een derde scratchtijd aan toe, waardoor hij de derde plaats in het klassement definitief overnam van Rovanperä en daarmee een sterke comeback kent in deze wedstrijd.

Het weekend van Elfyn Evans valt vooralsnog in één woord samen te vatten: kleurloos. De Britse Toyota-rijder ging even in de fout op zaterdagmorgen en wist eigenlijk geen moment vertrouwen te kweken in zijn wagen. Het leidde ertoe dat Evans blijft steken op de vijfde plaats, wat hij vooral te danken heeft aan de fouten die zijn rivalen maken. Pierre-Louis Loubet rijdt daarachter ook op een steevaste zesde positie in zijn Ford Puma Rally1.

In de WRC2-categorie begon de zaterdagmiddag opnieuw met sensatie toen opnieuw één van de favorieten zich liet verrassen. Ditmaal was het de Fin Jari Huttunen, de nummer drie uit het klassement, die op de twaalfde klassementsproef in een sneeuwbank terecht kwam en daar net als de eerdergenoemde Lappi niet zelfstandig uit kwam. Huttunen zag zo zijn harde werk voor een mogelijke podiumklassering uiteenspatten.

Doordat de concurrentie het liet afweten, kon thuisrijder Oliver Solberg zijn leidende positie in het klassement verder verstevigen. De Zweed was op de laatste drie proeven van de zaterdag overal het snelste en lijkt met een voorsprong van 51 seconden op Ole Christian Veiby op weg te gaan naar zijn eerste WRC2-zege van dit seizoen. Sami Pajari leidt op zijn beurt de WRC2-challenger categorie, maar zal ongetwijfeld balen van een foutje die hij eerder op de dag maakte, waardoor hij de aansluiting met Solberg verloor.

In het Junior WRC stond er dit weekend vooralsnog geen maat op de jonge Ier William Creighton, maar zijn leiding smolt als sneeuw voor de zon weg toen op de dertiende proef de motorkap van zijn Ford Fiesta Rally3 amper 200 meter na de start omhoog vloog, en daarmee zijn zicht belemmerde. Daardoor was het de Fransman Laurent Pellier die de leiding overnam in het klassement en nu een voorsprong van 19.7 seconden op Creighton vasthoudt. Grégoire Munster leek op weg naar een podiumklassering in het JWRC, maar ook hij werd het slachtoffer van een sneeuwbank en verloor daarmee de derde plaats in het klassement. De Belgische Luxemburger staat nu vierde, terwijl Tom Rensonnet nog altijd de zevende positie behoudt.

TUSSENSTAND WRC RALLY ZWEDEN 2023 – NA SS15

1.#8flagOtt TÄNAK – Martin JÄRVEOJAlogoFord Puma Rally1RC11:40:29.1
2.#42flagCraig BREEN – James FULTONlogoHyundai i20 N Rally1RC1+8.6
3.#11flagThierry NEUVILLE – Martijn WYDAEGHElogoHyundai i20 N Rally1RC1+23.7
4.#69flagKalle ROVANPERÄ – Jonne HALTTUNENiconToyota Yaris GR Rally1RC1+27.5
5.#33flagElfyn EVANS – Scott MARTINiconToyota Yaris GR Rally1RC1+57.7
6.#7flagPierre-Louis LOUBET – Nicolas GILSOULlogoFord Puma Rally1RC1+2:28.1
7.#20flagOliver SOLBERG – Elliott EDMONDSONiconSkoda Fabia RS Rally2RC2+5:55.0
8.#21flagOle Christian VEIBY – Torstein ERIKSENlogoVolkswagen Polo GTI R5RC2+6:46.6
9.#28flagSami PAJARI – Enni MÄLKÖNNENiconSkoda Fabia RS Rally2RC2+7:08.9
10.#27flagNikolay GRYAZIN – Konstantin ALEKSANDROViconSkoda Fabia RS Rally2RC2+7:20.0

Share this…