Rally-World

Feel the world of Rally

WRC Zweden: Tänak bijt zich vast aan Breen

Met 2.7 seconden voorsprong begon leider in de WK Rally van Zweden Craig Breen op zaterdagochtend aan de eerste klassementsproef. De hele rally vecht de Ier al een spannend duel uit met M-Sport-rijder Ott Tänak, en ook tijdens de eerste lus van de derde dag was dat niet anders. De verschillen bleven minimaal!

Een indrukwekkend optreden op de eerste twee klassementsproeven zorgde er gelijk voor dat Craig Breen zijn voorsprong op grootste rivaal Ott Tänak uitbreidde naar 5.7 seconden, maar een gebrek aan ervaring op de laatste proef van de ochtendlus maakte het harde werk van de Ier weer teniet. Daar wist de M-Sport-rijder namelijk weer 2.7 seconden van zijn achterstand af te snoepen, waardoor het verschil tussen de nummers 1 en 2 in het klassement minimaal blijft: slechts 3 seconden!

Ook de strijd om het podium begint steeds interessanter te worden. Waar Esapekka Lappi de derde plek na afloop van de vrijdag nog stevig in handen had, kruipt zijn Finse landgenoot Kalle Rovanperä langzaam dichterbij. De regerend wereldkampioen verloor gisteren veel tijd omdat hij het parcours moest openen, maar probeert zich nu van een latere startpositie weer terug in de wedstrijd te vechten. Met nog in totaal zeven klassementsproeven te gaan worden de twee Finnen met 10.5 seconden van elkaar gescheiden.

Weer iets verder daarachter vechten Elfyn Evans en Thierry Neuville om de vijfde plaats in het klassement. De Belg reed een ijzersterke zaterdagmorgensessie en nadert zijn Britse rivaal tot slechts 1 seconde. Evans lijkt op zijn beurt geen moment in de wedstrijd te komen en speelt vooralsnog een onzichtbare rol in de Rally van Zweden. Als Neuville zijn tempo weet aan te houden tijdens de middagsessie, dan kan de Toyota-rijder een plek in de top vijf wel uit zijn hoofd zetten.

Pierre-Louis Loubet rijdt vooralsnog een hele eenzame wedstrijd op de zevende plaats. De Fransman kijkt tijdens zijn debuut in de Rally van Zweden tegen een achterstand van bijna anderhalve minuut aan op voorganger Evans, en ook van achteren is er niemand die hem echt meer bedreigd. Voor de M-Sport-rijder zal het vooral zaak zijn om een resultaat te boeken na zijn dramaweekend in Monte-Carlo, om zo op het scorebord te komen in het kampioenschap.

In de WRC2-klasse mochten we zaterdagochtend uitkijken naar een titanenstrijd tussen lokale favoriet Oliver Solberg en de jonge Fin Sami Pajari, maar die strijd kwam er helaas niet. Op de openingsproef sloeg Solberg al gelijk een gat met zijn Finse rivaal, die op de daaropvolgende proef de fout in ging en daardoor ruim een halve minuut verloor. Pajari verloor daarmee ook de tweede plaats in het WRC2-klassement aan de Noor Ole Christian Veiby, terwijl Jari Huttunen nu beslag legt op de derde positie.

Grégoire Munster is ondertussen geweldig begonnen aan de zaterdag in het Junior WRC. De Luxemburger verraste vriend en vijand door twee ijzersterke scratchtijden neer te zetten op de openingsproeven. Daardoor nadert Munster nu langzaamaan de nummer twee uit het klassement Laurent Pellier, met nog maar 21 seconden achterstand. Tom Rensonnet staat momenteel nog altijd steevast zevende in dat klassement.

TUSSENSTAND WRC RALLY ZWEDEN 2023 – NA SS11

1.#42flagCraig BREEN – James FULTONlogoHyundai i20 N Rally1RC11:14:38.6
2.#8flagOtt TÄNAK – Martin JÄRVEOJAlogoFord Puma Rally1RC1+3.0
3.#4flagEsapekka LAPPI – Janne FERMlogoHyundai i20 N Rally1RC1+17.0
4.#69flagKalle ROVANPERÄ – Jonne HALTTUNENiconToyota Yaris GR Rally1RC1+27.5
5.#33flagElfyn EVANS – Scott MARTINiconToyota Yaris GR Rally1RC1+32.6
6.#11flagThierry NEUVILLE – Martijn WYDAEGHElogoHyundai i20 N Rally1RC1+33.6
7.#7flagPierre-Louis LOUBET – Nicolas GILSOULlogoFord Puma Rally1RC1+1:59.0
8.#20flagOliver SOLBERG – Elliott EDMONDSONiconSkoda Fabia RS Rally2RC2+4:29.4
9.#21flagOle Christian VEIBY – Torstein ERIKSENlogoVolkswagen Polo GTI R5RC2+5:00.8
10.#24flagJari HUTTUNEN – Antti LINNAKETOiconSkoda Fabia R5RC2+5:20.1

Share this…