Rally-World

Feel the world of Rally

WRC Zweden: Top 5 maakt het razendspannend

Het was verbazingwekkend spannend tijdens de vrijdagochtend van de WK Rally van Zweden. In elk van de drie klassementsproeven die op het programma stonden, scoorde weer iemand anders een scratchtijd, maar geen van hen staat na de eerste lus aan kop van het klassement…

Als leider in de wedstrijd na een korte showproef op donderdagavond mocht regerend kampioen Kalle Rovanperä het spits afbijten op vrijdagochtend. Als eerste starten in Zweden is absoluut niet gunstig, weet ook de jonge Fin, en dus was het een kwestie van schade beperken voor hem. De Toyota-rijder viel daardoor, ondanks een scratchtijd op de derde proef, terug naar een vierde plaats in het algemeen klassement en gaf aan heel erg te worstelen met de grip. Zijn achterstand is daarentegen slechts 4,7 seconden op de nieuwe leider in het klassement.

En die nieuwe leider is niemand minder dan Ott Tänak. Ironisch genoeg wist de Est tot nu toe nog geen klassementsproef te winnen in Zweden, maar toch nam hij al op de openingsproef van de vrijdag het initiatief gelijk in handen nadat Rovanperä de nodige seconden liet liggen op die proef. Door consistent in de top mee te draaien behield Tänak de leiding tot aan de eerste service, al zal de M-Sport-rijder in de middagsessie weinig tijd hebben om te ontspannen.

Vooralsnog zien we namelijk een ijzersterke rentree in het WRC van Craig Breen. De Ier, die deze winter overstapte naar Hyundai als parttime-coureur, kon profiteren van zijn latere startpositie en opende zo op vrijdag gelijk met een scratchtijd. Aan de finish van die proef leek Breen bijna in tranen van geluk te zijn, maar hij slaagde er vervolgens niet in om ook de leiding van Tänak af te pakken op de daaropvolgende proeven. Voorlopig staat de Hyundai-rijder nu tweede op slechts 2.1 seconden achterstand.

Daarmee is Breen net iets sneller dan zijn teamgenoot Esapekka Lappi, die na een matige Rallye van Monte-Carlo eindelijk het goede ritme lijkt te hebben gevonden met de Hyundai. De Fin had op zijn beurt nog wel het gevoel dat er meer in zat op vrijdagochtend, maar probeerde op zijn hoede te blijven om geen fouten te maken. Met slechts 4,1 seconden achterstand zal Lappi tijdens de middagsessie misschien nog wel een tandje gaan bijzetten om de leiders in het klassement te bedreigen.

Tijdens de laatste proef van de vrijdagochtend verraste Takamoto Katsuta vriend en vijand door de snelste tijd te klokken. De Japanner kende misschien wel één van zijn beste ochtenden uit zijn WRC-carrière en volgt slechts nipt achter zijn teamgenoot Rovanperä op de vijfde plaats. In die top 5 is het nog bloedstollend spannend, want de nummers 1 en 5 uit het klassement zijn maar 7 seconden van elkaar verwijderd na vier proeven.

Elfyn Evans en Thierry Neuville vallen voorlopig buiten dat groepje hoofdrolspelers. Evans gaf aan dat hij veel moeite had om het vertrouwen te vinden, terwijl de Belgische toprijder ongetwijfeld de gevolgen zal merken van een griep die hij deze week opliep en hem nog altijd teistert. De twee volgen na de eerste bouclé op vrijdag op respectievelijk 15 en 17 seconden achterstand. Pierre-Louis Loubet rijdt eigenlijk vooral rond om ervaring op te doen in de sneeuw en staat met zijn Ford Puma Rally1 momenteel achtste in het klassement.

Opnieuw was er sensatie genoeg in de WRC2-categorie van de Rally van Zweden. Na een spectaculaire start moest de Finse Skoda-rijder Jari Huttunen al vroeg op de vrijdag de leiding uit handen geven aan zijn landgenoot Emil Lindholm, maar niet veel later ging het helemaal mis voor Lindholm toen de regerend WRC2-kampioen in een sneeuwbank terecht kwam en ruim drie minuten verloor. Daardoor was het Oliver Solberg die de leiding in zijn schoot geworpen kreeg en de vrijdagochtend afsluit met een voorsprong van 6.8 seconden op de jonge Sami Pajari.

Grégoire Munster draait nog altijd ijzersterk mee in het Junior WRC. Tijdens de openingslus moest de Luxemburgse Belg nog wat toegeven, maar een hele snelle tijd op de derde klassementsproef zorgt ervoor dat hij na de eerste lus keurig derde staat in het Junior WRC, op 39 seconden achterstand van leider William Creighton. Voor Tom Rensonnet verliep de vrijdagochtend een stuk minder goed, want om nog onbekende redenen verloor hij ruim drie minuten op de derde proef en valt daardoor ver terug in het klassement.

TUSSENSTAND WRC RALLY ZWEDEN 2023 – NA SS4

1.#8flagOtt TÄNAK – Martin JÄRVEOJAlogoFord Puma Rally1RC128:24.5
2.#42flagCraig BREEN – James FULTONlogoHyundai i20 N Rally1RC1+2.1
3.#4flagEsapekka LAPPI – Janne FERMlogoHyundai i20 N Rally1RC1+4.1
4.#69flagKalle ROVANPERÄ – Jonne HALTTUNENiconToyota Yaris GR Rally1RC1+4.7
5.#18flagTakamoto KATSUTA – Aaron JOHNSTONiconToyota Yaris GR Rally1RC1+7.1
6.#33flagElfyn EVANS – Scott MARTINiconToyota Yaris GR Rally1RC1+15.5
7.#11flagThierry NEUVILLE – Martijn WYDAEGHElogoHyundai i20 N Rally1RC1+17.0
8.#7flagPierre-Louis LOUBET – Nicolas GILSOULlogoFord Puma Rally1RC1+37.0
9.#20flagOliver SOLBERG – Elliott EDMONDSONiconSkoda Fabia RS Rally2RC2+1:33.5
10.#37flagLorenzo BERTELLI – Simone SCATTOLLINiconToyota Yaris GR Rally1RC1+1:34.7

Share this…