Foto: Rallyes.net

10-08-2016 – De Kenotek Ypres Rally is al jarenlang hét evenement op de Belgische Rallykalender en ook van grote waarde op de kalender van het Europees Kampioenschap Rally’s. Maar ondanks het geweldige deelnemersveld wat we de afgelopen edities zagen, wou de organisatie van de rally uitgroeien tot een nog groter spektakel. Daar zijn ze in geslaagd, want in 2017 zal ook het rijkgevulde Britse deelnemersveld naar Ieper trekken aangezien de wedstrijd dan tevens zal meetellen voor het Britse Rallykampioenschap!

Bij de Britten is de Ypres Rally zeer geliefd, dat is te zien aan het grote aantal deelnemers die vanuit Groot-Brittanië vaak weer aan de start verschijnen aan dit spectaculaire evenement. Toch was het Britse deelnemersveld het afgelopen jaar een stuk geringer dan de voorgaande editie. Dit aangezien de wedstrijd tegelijk viel met de Scottish Rally, meetellend voor het Britse Rallykampioenschap. Mede hierdoor hebben de organisaties van het Britse Kampioenschap en de Ypres Rally hun krachten gebundeld en zal de Ypres Rally groter dan ooit tevoren worden.

Lain Campbell (Manager Brits Rallykampioenschap): “Het Brits kampioenschap beleefde in 2016 een schitterend eerste seizoen na jaren afwezigheid! Met 23 R5’s en S2000’s die zich inschreven voor het BRC, naast 16 snelle R2’s, beleefden we een topjaar met 7 rally’s op de kalender mooi gespreid in de tijd en over het land. Het niveau lag bijzonder hoog. Volgend jaar zal het Circuit of Ireland niet op de kalender staan, maar we trekken het Kanaal over naar de Ypres Rally, waar onze Britse deelnemers zich eens kunnen meten met de Europese en Belgische tenoren op een uitdagend asfaltparcours.”

Ben Taylor (IMS Managing Director): “Het is jammer dat we het Circuit verliezen, maar ik kijk erg uit naar de verplaatsing naar Ieper volgend jaar. Het is een legendarische wedstrijd waar onze deelnemers zeker naar zullen uitkijken, maar het bewijst ook dat het BRC een internationale uitstraling heeft. We willen het beste en hoogst aangeschreven kampioenschap worden ter wereld voor piloten die willen doorbreken op het internationale niveau.”

En internationaal was het Brittish Rally Championship in het verleden. De palmares van het kampioenschap kent al zeer bekende namen die ook op internationaal niveau doorbraken. Wat te denken van Ari Vatanen, Stig Blomqvist, Hannu Mikkola, Richard Burns en uiteraard Colin McRae.

Jan Huyghe (Marketing & Sales Director Ypres Rally): “De wedstrijden van het Brits kampioenschap hebben een prachtig startveld en ook de nationale klassen zullen in Ieper aan de start kunnen komen. De combinatie van het Belgian en het British Rally Championship garandeert een prachtige affiche. Een veertigtal top R5’s lijkt zeker haalbaar. We zullen het parcours volgend jaar trouwens voor meer dan 50% wijzigen, zodat iedereen met gelijke kansen aan de start komt.”

Alain Penasse (Rally Director): “De komst van het Brits kampioenschap naar Ieper staat volledig los van het ERC. Het is wel duidelijk dat we als organisatie onze positie danig verstevigen door het BRC in het kwadraat te presenteren, maar na zoveel jaren hopen we onze positie in het ERC natuurlijk wel te behouden.”

Met de combinatie van het Brits en het Belgisch kampioenschap, heeft de Kenotek Ypres Rally in elk geval een internationale topaffiche die past in het Europees kampioenschap.

De kalender van het British Rally Championship 2017
4-5 mrt – Mid-Wales Stages, Newtown
29-30 apr – Pirelli Carlisle Rally, Carlisle
20 mei – RSAC Scottish Rally, Dumfries
23-24 juni – Ypres Rally, Ypres, Belgium
15-16 juli – Nicky Grist Stages, Builth Wells
18-19 augustus – Ulster Rally, Derry/Londonderry
14-16 september – Rally Isle of Man, Douglas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.