Foto: www.wrc.com

15-11-2015 – Na een spannende eerste dag (verslag dag 1), die een hoop uitvallers kende maar ook een sterk optreden van Sébastien Ogier en Kris Meeke, blikken we nu terug naar dag 2. Wist Ogier de leiding vast te houden gisteren? Of was Meeke opnieuw razendsnel en op weg naar zijn tweede zege van dit seizoen? U leest het hieronder.

Om maar eens te beginnen bij Jari-Matti Latvala. De Fin, die hier gepland had de zege op zijn naam te schrijven, moest al op de tweede proef van de openingsfase afzien nadat hij een sloot in gleed en daarmee zijn weg niet kon vervolgen. Vandaag wist hij weer volgens het Rally2 systeem te starten, maar veel meer geluk had hij daarbij niet. In de openingsfase van de zaterdag ging zijn Volkswagen namelijk opnieuw van de baan, en daarbij brak de aandrijfas, waardoor het voor Latvala opnieuw einde verhaal was. De Fin heeft blijkbaar wel een groot doorzettingsvermogen, en zal vandaag opnieuw te zien zijn aan de start, maar wel met ruim een uur achterstand op zijn teamgenoot. Vooraan was het verrassend Thierry Neuville die de eerste twee scratches op zijn naam schreef, maar door zijn problemen van gisteren helaas kansloos was voor de eindzege. Vooraan waren het nog altijd Ogier en Meeke die streden om de eindzege, tot nu toe nog met 13.7 seconden voorsprong in het voordeel van de Fransman. Maar ook Andreas Mikkelsen’s kansen waren nog altijd niet bekeken, want na een scratch op KP10 zat zijn achterstand nog binnen de veertig seconden.

De volgende proeven gingen van start, maar hier hadden Neuville en navigator Nicolas Gilsoul minder geluk. Het Belgische duo maakte op KP11 deze harde crash mee, waardoor zij definitief een punt achter hun wedstrijd moesten zetten. Mads Ostberg zou tijdens diezelfde proef zijn 4e positie uit handen geven. Nadat hij zijn Citroën vastreed in de modder en door het publiek geholpen moest worden, verloor de Noor veel tijd en zakte terug naar de 8e positie. Dit bood uiteraard weer kansen in het constructeurskampioenschap voor Hyundai, die nu enkel een foutje van Meeke moeten afwachten. Ott Tänak wist het hen echter nog lastiger te maken, en ging Dani Sordo voorbij waardoor de vierde positie nu voor hem bestemd was. Vooraan werd het echter langzamerhand duidelijk dat Ogier de dagzege opnieuw op zijn naam zou schrijven. Hij wist met twee snelste tijden op KP11 en KP12 uit te lopen en had nu een voorsprong van een halve minuut op Meeke en Nagle, die het nu knap lastig zouden krijgen als ze nog een aanval op de leiding wouden gaan inzetten.

Tijdens de laatste twee proeven gebeurde er dan ook weinig, Mikkelsen wist nog een snelste tijd te klasseren op KP14, maar moest echt tevreden zijn met zijn 3e positie uiteindelijk. Meeke verloor ook tijdens deze bouclé in totaal 5 seconden en met nog 4 proeven op het programma tijdens de zondag zal hij ook tevreden moeten zijn met zijn 2e positie. Ogier staat voorlopig aan kop, maar weet maar al te goed hoe het in Spanje met hem afliep, en daardoor mag hij zijn zege zeker nog geen feit noemen. De top 5 werd aangevuld door Tänak en Sordo, die het elkaar vandaag nog wel eens knap lastig zouden kunnen gaan maken in de strijd om de 4e positie. In het WRC2 was het de Fransman Eric Camilli die na de eerste dag aan kop ging in Wales. Tijdens de tweede dag ontving hij opnieuw concurrentie van, teamgenoot bij Toyota, Teemu Suninen in de Skoda Fabia S2000. De derde positie werd hier voorlopig aangevuld door Yuriy Protasov in de Ford Fiesta RRC, al zou hij die op KP10 kwijtraken, na een snelste tijd van Craig Breen in de Peugeot 208 T16, die zijn podiumpositie overnam. Vooraan was het verschil tussen Camilli en Suninen nog altijd binnen de 5 seconden, maar aan het einde van de dag trok de Fiesta R5 van Camilli toch aan het langste eind, en hij wist zijn voorsprong nog te vergroten naar ruim een halve minuut.

Met nog maar 4 proeven te gaan vandaag lijkt de zege toch echt wel voorgelegd aan Ogier en Ingrassia in de Volkswagen, maar we mogen zeker nog geen conclusies trekken totdat de Volkswagen van hen ook daadwerkelijk over de eindstreep is. Kijk morgen weer voor het verslag van de laatste dag in Wales.

Tussenstand WRC Rally Wales GB (after day 2):

1. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen)

2. K. Meeke / P. Nagle (Citroën – +35.7)

3. A. Mikkelsen / O. Floene (Volkswagen – +1:00.4)

4. O. Tänak / R. Mõlder (Ford – +2:41.1)

5. D. Sordo / M. Martí (Hyundai – +2:55.8)

44. C. Tanghe / D. Squedin (Ford – +57:20.1)

48. W. Wagner / K. Parent (Citroën – +1:09:16.6)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.