Rally-World

Feel the world of Rally

Amerikaans succes bij de T3’s en T4’s

Regen zorgde ervoor dat de etappe moest worden ingekort voor veel deelnemers, maar de slechte weersomstandigheden hadden bij geen enkele categorie zoveel invloed als op de lightweight prototypes en de SSV’s. Lees hieronder het verslag van de derde etappe bij de lichtgewichtvoertuigen.

Voor de titelverdediger bij de T3’s en de etappewinnares bij de proloog Francisco López en Cristina Gutiérrez verliep deze derde etappe dramatisch. Door de verraderlijke weersomstandigheden kwamen de twee van het Red-Bull Can-Am Factory Team in een rivierbedding terecht en kwamen ze vast te staan in het stromende water. Hoewel het klassement nog niet geheel duidelijk is doordat het laatste deel van de etappe geneutraliseerd werd, is wel zeker dat nummer 2 en nummer 6 in het klassement heel veel tijd gaan verliezen.

Mitch Guthrie mocht het spits dinsdag afbijten, maar na 47 kilometers op snelheid was het een andere Red Bull-coureur die de leiding nam. De Amerikaan Austin Jones kende deze etappe een spannende strijd met zijn landgenoot Seth Quintero, de laatst ongenoemde Red Bull-coureur in de race, maar uiteindelijk was het Jones die aan de naar voren gehaalde eindstreep aan het langste eind trok. Quintero eindigde als tweede op 44 seconden achterstand. Belgisch succes kwam er opnieuw van Guillaume de Mévius, die 1 minuut en 35 seconden verwijderd was van de etappezege op de derde plaats. Guthrie eindigde als vierde gevolgd door de Spanjaard Fernando Alvarez.

De snelste Nederlander in de T3-categorie was opnieuw Hans Weijs JR. Hij noteert de 9e tijd met zijn Arcane en is daarmee nog steeds goed op weg om zijn doelstelling, een top 10 klassering in de Dakar Rally, te realiseren. Anja van Loon noteerde tijdens deze etappe de 24e tijd.

In de T4-klasse leek de Pool Marek Goczal voor de tweede maal op rij de etappezege te pakken, maar een tijdstraf gooide uiteindelijk roet in het eten, waardoor Cristiano Batista voor de eerste Braziliaanse etappezege zorgde in de Dakar Rally. Wederom een Amerikaans succes dus, al verstevigt Goczal in het algemeen klassement voor Rodrigo Luppi de Oliveira, de nummer vier tijdens deze etappe die zelf maar al te graag die Braziliaanse etappewinnaar had willen zijn. Red Bull-rijder Rokas Baciuska sloot de etappe als derde af, maar is door tijdverlies eerder in de rally nog niet echt een bedreiging voorin het klassement.

Gert-Jan van der Valk is voor het eerst de snelste Nederlander tijdens de derde etappe op een knappe 13e positie. Paul Spierings pakt op zijn beurt de 20e plek en Jeffrey Otten maakt het lijstje met Nederlandse deelnemers compleet op de 25e positie.

UITSLAG ETAPPE 3 LIGHTWEIGHT PROTOTYPES (T3)

  1. Austin JONES (Can-Am)
  2. Seth QUINTERO (Can-Am – +0:44)
  3. Guillaume DE MÉVIUS (OT3 – +1:35)
  4. Mitchell GUTHRIE (MCE-5 – +5:21)
  5. Fernando ALVÁREZ CASTELLANO (Can-Am – +7:40)

UITSLAG ETAPPE 3 SSV (T4)

  1. Cristiano BATISTA (Can-Am)
  2. Marek GOCZAL (Can-Am – +1:40)
  3. Rokas BACIUSKA (Can-Am – +4:34)
  4. Rodrigo LUPPI DE OLIVEIRA (Can-Am – +5:32)
  5. Yasir SEAIDAN (Can-Am – +7:07)
Share this…