Rally-World

Feel the world of Rally

Erik van Loon slaat over de kop in Dakar Rally

Erik van Loon heeft in de proloog van de 45e Dakar Rally al gelijk veel tijd verloren. De ambitieuze Brabander die voor een top 10-klassering gaat in de Dakar Rally, sloeg amper na de eerste kilometers op snelheid over de kop met zijn Toyota Hilux.

Van Loon maakte in de korte proef van zo’n 13 kilometer rond het Saoedische Sea Camp een fout bij het insturen, waardoor de Nederlander de macht over zijn Toyota verloor en begon te rollen. Uiteindelijk konden hij en zijn Franse navigator hun weg weer vervolgen nadat ze door omstanders werden geholpen de auto weer op vier wielen te krijgen. De schade was beperkt, maar het tijdverlies aanzienlijk. Van Loon en Delaunay starten de eerste echte etappe op zondag namelijk helemaal achteraan met een verlies van 6 minuten.

“De eerste rijdersfout in ruim twee jaar tijd”, aldus Van Loon, die de vorige editie van de Dakar Rally miste als gevolg van een coronabesmetting. “Heel erg zuur dat we net dat foutje maken in de proloog, waar iedere seconde telt.”

De eerste Dakar-kilometers van zijn vrouw Anja van Loon verliepen een stuk beter. Anja, die in de lichtgewicht-categorie uitkomt met een Can-Am van South Racing, begint haar debuut keurig met een 36e plaats in de categorie. “Het is echt een droom die uitkomt. Dmytro en ik zijn gewoon rustig van start gegaan, want op een proloog valt eigenlijk niks te winnen. Het was een goede warming up, we zijn klaar voor de start van morgen. Nog even een rustige middag en dan gaat het bijna echt beginnen.”, aldus Anja van Loon.

De eerste etappe is een lus rondom het Sea Camp van 368 kilometer. Met daarin zanderige tracks afgewisseld met secties met stenen en gravel. De etappe sluit af met de eerste duinen van de Dakar Rally. De eerste auto start om 10:05 uur (8:05 uur Nederlandse tijd) en wordt rond 13:59 uur (11:59 uur Nederlandse tijd) aan de finish verwacht. De Dakar Rally is live te volgen via https://www.dakar.live.worldrallyraidchampionship.com/en/car/

Share this…