Rally-World

Feel the world of Rally

Erik van Loon stopt per direct met Dakar-carrière

Voorafgaand aan zijn dertiende Dakar Rally heeft Erik van Loon een belangrijke knoop doorgehakt: aan de finish is dit zijn laatste Dakar Rally. Na zijn heftige crash in de zevende etappe heeft Van Loon daar over nagedacht en komt tot dezelfde conclusie. De Dakar Rally zegt hij vaarwel als rijder, maar de Cross Country en rallysport zeker niet.

“Het zat er natuurlijk wel een beetje aan te komen,” vertelt Erik van Loon. “Het was mijn 13e Dakar en ik ging voor mijn 10e finish. Ik heb hele mooie momenten beleefd, geweldige avonturen meegemaakt en er bijzondere vriendschappen aan overgehouden. De Dakar Rally is vaak hard voor me geweest, maar heeft me ook veel gegeven. Het heeft me gevormd tot wie ik ben. Aanpakken, doorzetten en samen iets bereiken. Ik vind het een fantastische sport, maar beleef inmiddels meer plezier aan de andere rally’s. Deze twee weken zijn enorm zwaar en het risico is ontzettend hoog op dit niveau. Als je dan zo’n zware crash meemaakt, ga je daar toch eens goed over nadenken.”

“Natuurlijk stop je het liefste op je hoogtepunt. In 2021 viel ik uit na aanhoudende technische problemen, dus in 2022 wilde ik goed voor de dag komen. Door de positieve coronatest mocht dat niet zo zijn, dus ging ik de Dakar van 2023 in na een goede voorbereiding. Dit keer samen met Anja, zij wil in 2024 met de truck rijden.”

Het seizoen begon goed voor Erik en Anja van Loon in de Can-Am. “Ik heb zoveel plezier beleefd met de Can-Am. South Racing had het goed voor elkaar en het leverde zelfs mijn allereerste winst op in de Baja van Italië. Ook in zo’n buggy ligt de snelheid hoog, maar het is toch echt anders dan in een T1+. Met de nieuwe Toyota Hilux van Overdrive Racing, heb ik goede rally’s gereden met mooie prestaties. Dat valt dan een beetje in het niet hier tijdens deze Dakar Rally. Voor de Dakar is veel aandacht, voor de andere rally’s veel minder, terwijl dat misschien wel veel leuker is.”

Daarom blijft Erik ook zeker actief in de sport. “Ik wil hier geen afscheid van nemen. Het rijden met zo’n auto of buggy is geweldig om te doen. Als ik dan de kosten en het risico afweeg dan vind ik dat de Dakar niet meer waard. Ik hoef me niet meer te bewijzen. Ik heb hele mooie prestaties neergezet, zoals de 4e plaats in het algemeen klassement in 2015, de 2e plaats op slechts 10 seconden van Carlos Sainz in 2016 en ook dit jaar was ik 14 seconden van een dagzege verwijderd.”

Van Loon blijft na zijn crash in Saoedi-Arabië om Anja te steunen. “Normaal gesproken wil je naar huis na zo’n crash, naar je vrouw en kinderen. Anja is hier en is blij met mijn hulp. Mijn kinderen weten dat ik er altijd voor ze ben, maar als zij horen of lezen dat ik na zo’n crash met een mogelijk gebroken rug naar het ziekenhuis wordt afgevoerd, dan ga je toch nadenken. Dat is het voor mij niet waard. Ik ga Anja helpen om aan de finish te komen. Ze doet het geweldig, ligt 12e algemeen. Dat is veel beter dan verwacht, ik ben ontzettend trots op haar.”

“Vanuit Riyadh wil ik allereerst Sébastien Delaunay ontzettend bedanken. We hebben geweldige momenten beleefd samen. Het team van Overdrive Racing heeft altijd hun best gedaan om ons met goed materiaal aan de start te krijgen. De monteurs zijn fantastisch. Natuurlijk ook alle sponsoren en partners, Kroon Oil, Heisterkamp, BIG Machinery, Welte Transport, Fried van de Laar en BTB Group en natuurlijk mijn eigen bedrijven Van Loon Group en The Blue Butcher. Daarnaast alle fans, ik heb zoveel berichtjes gekregen na de crash, maar ook na alle mooie momenten! En zeker mijn familie, mijn kinderen en natuurlijk Anja. DANKJULLIEWEL!”

Erik van Loon komt binnenkort met meer informatie over zijn rallyprogramma voor 2023.

Share this…