Rally-World

Feel the world of Rally

Michel Kremer ziet Dakar-droom in rook opgaan

Een drama voor Michel Kremer en Thomas de Bois tijdens de eerste etappe van de Dakar Rally. Na ongeveer 70 kilometer in de etappe ging het helemaal mis bij de tweede auto van Team Coronel en vatte de Century Buggy brand. Beide inzittenden hebben de auto op tijd kunnen verlaten, maar blussen was niet meer mogelijk en dus zijn Kremer en De Bois de eerste Nederlandse uitvallers in de Dakar.

Kremer stuurde zijn wagen bij het eerste waypoint nog naar een 63e tijd. Er moest een lekke band gewisseld worden, maar ook dat bracht de mannen niet van de wijs. “De focus was er, we zaten heel goed in de flow”, zegt Kremer. Niet veel later ging het mis. “We begonnen wat te ruiken in de auto. Thomas keek even en het volgende moment riep hij: ‘We staan in de brand, we staan in de brand!’ We zijn uit de auto gesprongen, daarbij heb ik volgens mij mijn ribben gekneusd. Daar heb ik veel last van. Het ging zo verschrikkelijk hard met de brand, niet normaal.”

Er is niets overgebleven van de Century. “De auto is volledig afgebrand, ik ben blij dat wij er heelhuids uitgekomen zijn”, aldus Kremer. “Ik denk dat we het niet gered hadden als we nog honderd meter verder gereden waren. Het ging zo verschrikkelijk hard. We weten niet wat de oorzaak is.” De Bois zegt: “We werden compleet verrast, ik weet niet of we hier zo hadden gestaan als we honderd meter later gestopt waren. Dit doet gewoon pijn, het is heel teleurstellend. Ik weet gewoon dat de auto, de ervaring die we hebben, de samenwerking met Michel.”

De ervaren navigator zag dat Kremer ondanks zijn beperkte ervaring gewoon de potentie had om de Dakar te finishen. “Hij rijdt op een natuurlijke manier, het was zo mooi geweest om dat meer te laten zien. Uiteindelijk is het doel om de finish te halen, dat je op zo’n lullige manier uitvalt en gelijk ook een auto afschrijft. Dat je zo keihard afgestraft wordt, dat doet echt pijn. Het enthousiasme van Michel is zo mooi. Ik word er zelf ook blij van, maar het is zijn eerste Dakar. Dat het dan zo gaat… Mag ik het zeggen? Dat is gewoon kut.”

“We zullen er de komende tijd nog flink ziek van zijn”, zegt Kremer, die stiekem toch ook alweer uitkijkt naar de volgende editie. “Ik beloof je: ik kom terug.”

Share this…