Rally-World

Feel the world of Rally

Brabec wint eerste etappe na tijdstraf Sanders

De eerste echte etappe van de Dakar Rally zit erop. De deelnemers kregen een lus van 367 kilometers voor hun kiezen met de start en finish in het Saoedische Sea Camp. Op de eerste dag van het nieuwe jaar gebeurde er meer dan genoeg! Lees hieronder het verslag van de motoren en quads tijdens de eerste etappe van Dakar 2023.

De eerste etappe was nog geen uur onderweg toen het bericht kwam dat we titelverdediger Sam Sunderland al kwijt waren. De Brit ging aan de leiding toen hij na amper 52 kilometer op snelheid zwaar ten val kwam en een rugblessure opliep. Hij werd door de medische dienst per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis, waardoor de kopman van het Red Bull GasGas Factory Team de etappe niet meer kon afmaken en het strijdtoneel al op de eerste echte dag heeft moeten verlaten.

Het uitvallen van Sunderland was een flinke domper voor het fabrieksteam van GasGas, dat al zijn zinnen nu heeft gezet op de Australiër Daniel Sanders. Die kende op zijn beurt een uitstekende etappe en was met een tijd van 3 uur en 31 minuten de snelste was aan de finish van de etappe. Zo leek er toch nog een klein succesje te komen voor GasGas, maar schijn bedriegt. Sanders bleek namelijk op een bepaald stuk de snelheidslimiet te hebben overschreden, waardoor hij een tijdstraf van twee minuten kreeg en terugviel naar de zesde plek. De gifbeker moest leeg voor GasGas…

Door de tijdstraf van Sanders werd Honda-rijder Ricky Brabec uitgeroepen tot etappewinnaar voor KTM-rijder Kevin Benavides en de onder het Nederlandse BAS World KTM Team rijdende Mason Klein. Joan Barreda Bort ontving ook een minuut tijdstraf vanwege een snelheidsoverschrijding en eindigde daardoor als vierde. Toby Price, de winnaar van de proloog op zaterdag, sloot de eerste etappe af als vijfde voor Daniel Sanders. Daarachter eindigden Pablo Quintanilla, Skyler Howes en Adrien van Beveren op een respectievelijke zevende, achtste en negende plaats.

Matthias Walkner verloor al vroeg in de etappe veel tijd. Later werd duidelijk dat de Oostenrijker gestopt was om assistentie te verlenen aan de gevallen Sunderland. Na afloop van de etappe werd de KTM-rijder voor de verloren tijd gecompenseerd en eindigde niet José Ignacio Cornejo, maar Walkner op de 10e plek op 5 minuten en 41 seconden achterstand van etappewinnaar Brabec.

Van de twee Nederlanders in de koers was Mirjam Pol tijdens deze eerste etappe de snelste. Zij kwam uiteindelijk op de 63e plek aan de finish en was daarmee ruim 6 minuten sneller dan debutant Wesley Aaldering, die de etappe als 67e afsloot op de Husqvarna.

In de quad-categorie was Manuel Andújar de snelste rijder tijdens de openingsetappe in een tijd van 4 uur, 10 minuten en 34 seconden. Daarmee deelt hij de eerste tik uit aan titelverdediger Alexandre Giroud, die op 44 seconden achterstand als tweede eindigde. Het lijkt erop dat dit duo de hoofdrollen zullen gaan spelen in de strijd om de eindzege, want de rest volgt al gelijk op eerbiedige achterstand. De nummer drie van de etappe, de Argentijn Francisco Moreno Flores, verloor namelijk gelijk 10 minuten op de twee ‘kemphanen’ vooraan.

UITSLAG ETAPPE 1 MOTOREN

 1. Ricky BRABEC (Honda)
 2. Kevin BENAVIDES (KTM – +0:44)
 3. Mason KLEIN (KTM – +0:44)
 4. Joan BARREDA BORT (Honda – +1:10)
 5. Toby PRICE (KTM – +1:49)
 6. Daniel SANDERS (KTM – +1:50)
 7. Pablo QUINTANILLA (Honda – +1:57)
 8. Skyler HOWES (Husqvarna – +3:07)
 9. Adrien VAN BEVEREN (Honda – +3:47)
 10. Matthias WALKNER (KTM – +5:41)

UITSLAG ETAPPE 1 QUADS

 1. Manuel ANDÚJAR (Yamaha)
 2. Alexandre GIROUD (Yamaha – +0:44)
 3. Francisco MORENO FLORES (Yamaha – +10:49)
 4. Pablo COPETTI (Yamaha – +12:31)
 5. Marcelo MEDEIROS (Yamaha – +13:31)
Share this…