Rally-World

Feel the world of Rally

Sensationele Nederlandse etappezege bij de motoren

In een deelnemersveld met 6 fabrieksteams wist geen van de 19 fabrieksrijders de tweede etappe te winnen. Nee, de etappeoverwinning kwam verrassend uit Nederlandse hoek. Lees hieronder het verslag van de tweede etappe bij de motoren en de quads.

Noteer deze naam: Mason Klein. De jonge Californische rijder, nog maar 21 jaar oud, lijkt voorbestemd om de komende jaren tot de allergrootsten te gaan behoren in de motorcategorie. Tijdens de eerste etappe van zondag was de Amerikaan nog licht teleurgesteld over een in zijn ogen ‘slechts’ zesde plaats algemeen, maar dat was tijdens de tweede etappe wel anders. Op de 430 kilometer lange etappe kwam Klein verrassend als snelste uit de bus en bezorgt daarmee de etappezege voor het Nederlandse team van BAS World KTM Racing. Een oranjegekleurde zege door het team dat tijdens de eerste etappe een ander jong talent kwijtraakte in de persoon van Bradley Cox.

Toch leek het er lange tijd niet op dat Klein met de overwinning aan de haal zou gaan. Daniel Sanders was namelijk gedurende het grootste deel van de etappe de snelste. Zelfs bij de laatste getimede waypoint was de GasGas-rijder nog het snelste, maar Sanders verspilde de voorsprong in de alleraatste kilometers van de etappe. Bewust, zo vertelde de Australiër achteraf, want zo voorkomt hij dat hij tijdens de derde etappe op dinsdag het parcours moet openen.

En dat het als eerste starten van de etappe een nadeel kan zijn, dat bleek vandaag maar weer. Ricky Brabec moest namelijk als etappewinnaar van zondag de tweede etappe openen op de Honda, maar dat ging de Amerikaan totaal niet goed af. Nog geen eens halverwege de etappe had Brabec namelijk al een achterstand van ruim 10 minuten opgelopen op Sanders. Uiteindelijk wist hij in de slotfase nog wat van zijn achterstand af te snoepen, maar de winnaar van de 2020-editie eindigde desondanks slechts als 15e op ruim 5 minuten van de winnaar, waardoor Brabec in het algemeen klassement de leiding kwijtraakt aan Klein.

Op iets meer dan een minuut achterstand eindigde de Duitser Sebastian Bühler als snelste fabrieksrijder op de tweede plaats. Bühler moest de afgelopen editie missen door een blessure, maar laat zich nu knap zien op de Hero. Hero Motorsports doet sowieso goede zaken in de openingsfase van deze Dakar Rally, want ook Ross Branch was weer in de voorhoede te zien. De man uit Botswana eindigde uiteindelijk als vierde algemeen, achter de Husqvarna-kopman Skyler Howes.

Toby Price sloot de etappe als snelste KTM-fabrieksrijder af als vijfde, voor Honda-rijder Joan Barreda Bort en de snelste Sherco-rijder Lorenzo Santolino. Price’s teamgenoot Kevin Benavides verloor ruim drie minuten en eindigde op de achtste plek voor Sanders, die zoals gezegd gas terugnam en op bijna 3,5 minuut van Klein aan de eindstreep kwam. Matthias Walkner begon als tiende aan de tweede etappe nadat hij tijdens de eerste etappe assistentie had verleend aan zijn oud-teamgenoot Sam Sunderland, die na een val vroegtijdig moest opgeven. Walkner noteerde tijdens deze tweede etappe geen tijd bij het zevende controlepunt en er hangt daardoor mogelijk nog een straf boven zijn hoofd, maar voorlopig staat de Oostenrijker als tiende geklasseerd met de KTM.

Dakar-debutant Wesley Aaldering lijkt steeds beter in zijn ritme te komen. De 29-jarige motorrijder uit Doetinchem reed een keurige etappe en eindigde met zijn Husqvarna als 55e algemeen. Mirjam Pol probeerde zich te herpakken na een voor haar moeizame openingsdag, maar kwam gelukkig heelhuids aan de finish op de 70e plaats. Pol is daarmee de tweede geplaatste dame in het klassement, op ruim 20 minuten van de Spaanse Sandra Gomez Cantero.

Bij de quads stond er tijdens de tweede etappe geen maat op Alexandre Giroud. De Fransman nam aan het begin van de dag gelijk het initiatief en kwam bij de eerste vijf waypoints steeds als snelste voorbij. Het verschil met titelrivaal Manuel Andújar bedroeg daarentegen nooit meer dan 38 seconden. Bij het zesde waypoint waren de rollen ineens omgedraaid en was het de Argentijn die plots aan de leiding ging. In de slotfase viel Andújar echter ver terug naar een vijfde plek en kreeg regerend kampioen Giroud zijn achtste etappezege in de schoot geworpen voor de Argentijn Pablo Copetti en diens landgenoot Francisco Moreno Florés.

UITSLAG ETAPPE 2 MOTOREN

 1. Mason KLEIN (KTM)
 2. Sebastian BÜHLER (Hero – +1:09)
 3. Skyler HOWES (Husqvarna – +1:13)
 4. Ross BRANCH (Hero – +1:58)
 5. Toby PRICE (KTM – +2:16)
 6. Joan BARREDA BORT (Honda – +2:32)
 7. Lorenzo SANTOLINO (Sherco – +3:10)
 8. Kevin BENAVIDES (Honda – +3:20)
 9. Daniel SANDERS (GasGas – +3:24)
 10. Matthias WALKNER (KTM – +4:06)

UITSLAG ETAPPE 2 QUADS

 1. Alexandre GIROUD (Yamaha)
 2. Pablo COPETTI (Yamaha – +3:35)
 3. Francisco MORENO FLORES (Yamaha – +5:29)
 4. Manuel ANDÚJAR (Yamaha – +8:07)
 5. Laisvydas KANCIUS (Yamaha – +24:42)

Share this…