Rally-World

Feel the world of Rally

Nog nooit eerder zoveel spanning bij de motoren

Op de rustdag staan maar liefst zeven rijders binnen tien minuten van de klassementsleider. Zij maken allemaal nog aanspraak op de zege, al kun je er met de zwaarte van het parcours in de tweede week vanuit gaan dat er nog meer gaat gebeuren. In de eerste week gebeurde er al genoeg bij de toprijders in het motorklassement. Hieronder blikken we kort terug op die eerste week.

Red Bull GasGas Factory Racing

Voor het fabrieksteam van GasGas is het bijkomen na een zware eerste week. Al tijdens de eerste etappe viel het doek voor Sam Sunderland. De winnaar van 2022 kwam ten val en moest de rally als eerste grote uitvaller verlaten. Teamgenoot Daniel Sanders kende een wel hele wilde week. De Australiër won een etappe en ging zelfs dagenlang aan de leiding, maar kreeg daarna enorm veel last van buikkrampen en viel terug in het klassement. Gelukkig zit de Australiër nog steeds in de race en wanneer hij in de tweede week zijn fitheid terug kan vinden, dan zal de concurrentie nog een zware kluif aan hem hebben!

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
7e – Daniel Sanders (+7:03)
Ret – Sam Sunderland (uitgevallen op etappe 1)

Monster Energy Honda Team

Ook het team van Honda verloor al vroeg in de wedstrijd een prominente naam. Waar Ricky Brabec de eerste etappe nog wist te winnen, kwam de winnaar van 2020 tijdens de derde etappe ook ten val, waarmee de tweede prominente uitvaller een feit was. De andere drie Honda-fabrieksrijders zitten na de eerste week nog wel in de race. Pablo Quintanilla is de best geplaatste Honda-rijder op de vijfde plaats, maar slechts 4 seconden achter hem volgt de Fransman Adrien van Beveren. Met José Ignacio Cornejo op de negende plek is het Japanse fabrieksteam sterk vertegenwoordigd voor de tweede week.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
5e – Pablo Quintanilla (+2:45)
6e – Adrien van Beveren (+2:49)
9e – José Ignacio Cornejo (+19:32)
Ret – Ricky Brabec (uitgevallen op etappe 3)

Monster Energy JB Team

Doordat Van Beveren overstapte naar het fabrieksteam was er geen plek meer voor Joan Barreda Bort, maar de Spanjaard zit er na de eerste week gewoon uitstekend bij. ‘Bang Bang’ won zo de vierde etappe en was daarmee de eerste Honda-rijder die een dagzege wist te pakken deze Dakar Rally, al rijdt hij die ditmaal onder de vlag van het Monster Energy JB Team. In het algemeen klassement staat de Spanjaard voorlopig als achtste geklasseerd, klaar om in de tweede week aan te vallen en zijn beste klassering in de rally (vijfde) te verbeteren.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
8e – Joan Barreda Bort (+7:21)

Red Bull KTM Factory Racing

Het fabrieksteam van KTM is de enige waarvan alle rijders in de top 10 van het klassement staan. Al moet gezegd worden dat de winnaar van 2018 Matthias Walkner een onzichtbare wedstrijd rijdt op de tiende plaats. Tweevoudig winnaar Toby Price doet het beter, na winst in de proloog maar wat tijdverlies in de achtste etappe staat de Australiër keurig vierde. Winnaar van 2021 Kevin Benavides is momenteel de beste van het trio. Hij won nog geen etappe maar staat wel op slechts 13 seconden achterstand als tweede geklasseerd na de eerste week.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
2e – Kevin Benavides (+0:13)
4e – Toby Price (+1:58)
10e – Matthias Walkner (+22:35)

BAS World KTM Racing

Tijdens de tweede etappe komt de dagwinnaar uit verrassende hoek. Mason Klein, rijdend voor het Nederlandse BAS World KTM Racing, wint en wil meer deze Dakar Rally. De jonge Amerikaan is verrassend sterk, zo sterk dat hij een aantal KTM-fabrieksrijders het nakijken geeft. Na de eerste week is hij ongetwijfeld de sensatie van Dakar 2023 in het motorenklassement op de derde plek algemeen! Zijn Spaanse teamgenoot Tosha Schareina is minder overtuigend, hij staat na de eerste week 16e algemeen op dezelfde motor. Een ander jong talent van het team, de Zuid-Afrikaan Alfie Cox, moest al vroeg in de wedstrijd opgeven na een val.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
3e – Mason Klein (+0:13)
16e – Tosha Schareina (+1:23:32)
Ret – Bradley Cox (uitgevallen etappe 1)

Husqvarna Factory Racing

Tijdens de Dakar Rally van 2022 speelden ze amper een rol, maar in de Dakar van 2023 heeft Husqvarna Factory Racing tot één van de grote favorieten voor de eindzege gemaakt. Vooral in de zesde etappe sloeg het team toe met een 1-2’tje en de eerste etappezege voor Luciano Benavides. Tegelijkertijd was het diens teamgenoot Skyler Howes die aan de leiding ging en dat tot aan de rustdag nog steeds staat. De verschillen zijn uiteraard klein, maar de man met zijn markante snor wil zo graag de eerste Husqvarna-rijder worden die de Dakar Rally op zijn naam weet te schrijven. Wie weet lukt hem dat in de tweede week!

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
1e – Skyler Howes (30h34m16)
11e – Luciano Benavides (+24:32)

Sherco Factory

Sherco mag dan misschien niet het meest sterke fabrieksteam zijn, maar het team weet in het kader van het klassement toch altijd goede zaken te doen in de Dakar Rally. De Portugees Rui Gonçalves stond dan ook keurig 10e algemeen na de vijfde etappe, maar helaas moest hij de strijdbijl op de zesde etappe begraven. Ook de Indiër Harith Noah heeft al op de vierde etappe moeten opgeven en dus zijn alle ogen voor een mooie eindklassering nu gericht op de Spanjaard Lorenzo Santolino. De kopman van het team staat na de eerste week 12e algemeen en is de enig overgebleven hoop voor Sherco.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
12e – Lorenzo Santolino (+30:22)
Ret – Rui Gonçalves (uitgevallen op etappe 6)
Ret – Harith Noah (uitgevallen op etappe 3)

Hero Motorsports Team Rally

Het fabrieksteam van Hero is misschien wel het zwarte schaap van deze eerste week. In tegenstelling tot alle andere teams heeft het Indiase merk eigenlijk geen rijders meer over die in het algemeen klassement goede zaken kunnen doen. Wel wist het team een dagzege te boeken met oud Yamaha-rijder Ross Branch in de achtste etappe. Sebastian Bühler lukte dat ook bijna tijdens de tweede etappe, toen de Duitser tweede werd. Joaquim Rodrigues won vorig jaar nog een etappe, maar de Portugees heeft dit jaar de handdoek in de ring moeten gooien op de vierde etappe, terwijl Franco Caimi de best geplaatste rijder is van het team op een slechts 15e positie algemeen.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
15e – Franco Caimi (+1:15:29)
26e – Sebastian Bühler (+3:49:57)
35e – Ross Branch (+6:21:43)

Nederlanders

De Nederlanders in het motorenklassement kennen een goede eerste week. Wesley Aaldering rijdt een prima debuut zonder gekkigheid en staat momenteel als beste Nederlander geklasseerd op de 44e positie algemeen, terwijl Mirjam Pol als 55e als snelste dame bij de motoren staat geklasseerd. Aaldering en Pol rijden bijna de hele wedstrijd al zonder grote problemen rond en als ze dat tijdens de tweede week volhouden kunnen ze een 100% finishscore halen voor Nederland.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
44e – Wesley Aaldering (+8:37:13)
55e – Mirjam Pol (+10:13:53)

Quads

In het quadklassement is de eerste week vooralsnog een prooi voor regerend kampioen Alexandre Giroud, die onbedreigd aan kop gaat. Zijn belangrijkste concurrenten lieten het eigenlijk allemaal afweten. Winnaar van 2021 Manuel Andújar verloor zo al een hoop tijd en kijkt tegen een achterstand van 1 uur en 41 minuten aan, terwijl ook diens landgenoot Francisco Moreno het tempo niet kan volgen op een kleine anderhalf uur achterstand. Een zware eerste week was het wel voor de quads, want er zijn nog maar 11 rijders in het klassement overgebleven.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
1e – Alexandre Giroud (37h57m04)
2e – Francisco Moreno Flores (+1:23:03)
3e – Manuel Andújar (+1:41:37)

Share this…